Yhdysvaltain kanssa solmittu DCA-nimeä kantava puolustussopimus sai eduskunnan täysistunnossa Sosiaalidemokraatit ja Vasemmistoliiton toisiaan vastaan:

Kun SDP:n edustaja Kimmo Kiljunen esitti, että eduskunta hyväksyy DCA-sopimuksen yksimielisesti, niin Vasemmistoliiton edustaja Anna Kontula esitti sopimuksen hylkäämistä.

Kontula: DCA-sopimus rapauttaa Suomen suverenineettia

Kiljuselle sopimuksen kautta lisääntyvä turvallisuus oli keskeinen asia, Kontula taas katsoi, että DCA-sopimus rapauttaa Suomen suverenineettia, eli itsenäisyyttä.

Keskustan edustaja ex-puolustusministeri Mikko Savola muistutti Vasemmistoliittoa siitä, että puolue oli mukana Marinin hallituksessa, joka itse asiassa laittoi DCA-sopimuksen vireille, eikä VL silloin vastustanut sopimusta.

USA:n sotilaitten Suomessa tekemät rikokset käsitellään Yhdysvaltalaisissa oikeusistuimissa

Vasemmistoliittoa tuntui suvereniteetin mahdollisen rajoittumisen lisäksi huolettavan se, että täällä DCA-sopimusten perusteella harjoittelevan joukon jäsen voidaan tuomita vakavasta rikoksesta kuolemaan, koska sopimuksen mukaan USA:n sotilaitten täällä tekemät rikokset käsitellään Yhdysvaltalaisissa oikeusistuimissa. Ja näin ollen, vaikka kyseisen rikoksen tutkintaan ja mahdollisen kuolemantuomion valmisteluun Suomen oikeusviranomaiset eivät osallistuisikaan, -koska Suomessa kuolemantuomio on kielletty rauhan aikana- niin sopimusta tulee siltä osin Vasemmistoliiton mielestä muuttaa. -Iilmeisenä tarkoituksena on -tältä osin- puuttua Yhdysvaltojen suvereniteettiin, ainakin siis Suomessa tehtyjen vakavien rikosten suhteen.

Ensinnäkään ei ole uskottavaa, että tuota Vasemmistoliiton muutosesitystä eduskunta edistää varsinkaan, kun Vihreiden Pekka Haavisto ilmoitti Vihreiden kantana, että puolue ei vaadi mitään muutoksia muutoksia neuvoteltuun sopimukseen.

Ja sitä paitsi olisi omituista lähteä muuttamaan sopimusta, koska eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on omalta osaltaan yksimielisesti hyväksynyt sopimuksen, siis myös Vasemmistoliiton tuella.

Vasemmistoliiton muutosesitykset DCA-sopimukseen hävisivät äänin 169-9, -ssis Vasemmistoliiton esitykset eivät saaneet tukea muilta puolueilta.

Seppo Huhta

Ulkoasianvaliokunta käsitteli Suomen ja Yhdysvaltain välisen DCA-sopimuksen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *