Oikeusministeriön uusi, nyt lausuntokierroksella oleva, lakiehdotus koventaa rangaistuksia katujengien toimintaan liittyvissä rikoksissa.

(Kuvalähde: Valtioneuvosto)

Rangaistuksia kovennetaan myös rikosvastuuikärajan alittavien nuorten käyttämisessä rikosten tekemiseen, kertoo oikeusministeri Leena Meri.

Uhrin nöyryyttäminen koventaa rangaistusta lakiehdotuksessa

Väkivaltarikoksen yhteydessä tapahtuva uhrin nöyryyttäminen on lakiehdotuksen mukaan uusi rangaistuksen koventamisperuste.

Nöyryyttämisen määrittely koventamisperusteeksi liittyy Suomessakin yleistyneeseen –Ruotsissa hyvin näkyvään-  trendiin, jossa väkivaltarikoksen uhria pyritään nöyryyttämään ja halventamaan. -Esimerkiksi kuvataan rikoksen uhria ja jaetaan videoklippiä -mm. pahoinpitelystä-  nöyryytystarkoituksessa sosiaaliseen mediaan. Nöyryyttäminen voi olla sanallista tai fyysistä.

”On karmeaa, minkälaisia uusia ilmiöitä on rantautunut suomalaiseen rikollisuuteen,” oikeusministeri Leena Meri kommentoi. ”On perussuomalaisten pitkän linjan mukaista koventaa rangaistuksia vakavista rikoksista. Tämä on taas yksi askel oikeudenmukaisempaan rikospolitiikkaan.”

Lisätietoja:

2 thoughts on “Oikeusministeriön lakiehdotus koventaa jengirikollisuuden rangaistuksia”
 1. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2475c0d6-8458-4e92-a238-f18fdbad1fac

  13-vuotias hyppäsi kalliolta alas, kun nuorisoporukka nöyryytti – ”Mietimme vain hakkaavamme”
  Teinipojat olivat suunnitelleet nöyryyttäviä piirteitä sisältävän ryöstön etukäteen.

  13-vuotias vantaalaispoika joutui järkyttävän väkivallan uhriksi Hakunilassa marraskuussa 2022.

  Teini-ikäisistä pojista koostunut porukka pahoinpiteli hänet törkeällä tavalla. Teko sisälsi myös nöyryyttäviä piirteitä.

  Poikaporukka oli suunnitellut tekoa ennalta.

  13-vuotias poika oli menossa kahden ystävänsä kanssa Hakunilan urheilupuiston viereiselle laavulle. Vastassa oli kuusi 14–15-vuotiasta poikaa, jotka tunsivat nuoret ennalta.

  Pahoinpitely alkoi lähes välittömästi.

  13-vuotiasta poikaa lyötiin nyrkeillä kasvoihin, päähän ja eri puolelle vartaloa. Häntä kuristettiin ja potkittiin. Lopulta poika pakotettiin puukolla uhaten riisuuntumaan.

  Pojat pakottivat alastoman uhrin polvistumaan, nuolemaan heidän kenkiään ja kieriskelemään lumessa.

  Yksi pojista myös kuvasi teon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *