Tukholmassa toimivan kansainvälinen rauhantutkimusinstituutin (SIPRI:n) mukaan Intialla on nyt enemmän ydinaseita, kuin riitakumppanillaan Pakistanilla. Kiina on kasvattanut ydinpommiensa määrän yhdessä vuodessa päälle 400:sta viiteensataan. Noin 90% maailman ydinaseista on yhä Venäjän ja Yhdysvaltain hallussa.

(Kuvaan on käytetty mm. Intian puolustusvoimien aineistoa.)

SIPRI:n mukaan Intialla on 172 ydinaseita, joten maa on Pakistania edellä ydinaseistuksessa. Vaikeaa sanoa, onko tieto lohdullinen vaiko levottomuutta herättävä.  SIPRI julkaisi raporttinsa tiistaina.

Intian hallissa oli tammikuun 2023 164 ydin-taistelukärkeä ,tammikuussa 2024 niitä löytyy 172. Atomipommien määrässä Intia kuudentena maailmassa. -Onnea Intia!

Pakistan ei sen sijaan ole lisännyt ydinaseistustaan tammikuun 2025 170:stä pommista, SIPRI:n tietojen mukaan.

Kiinassa on ahkeroitu: 410 ydinpommia tammikuussa 2023 ei ole riittänyt, vaan määrää on kasvatettu 500:een viime tammikuuhun mennessä. SIPRI uskoo ”kiinanpommien” määrän vielä kasvavan.

Yhdysvallat, Venäjä, Ranska, Kiina, Intia ja Pakistan, -kaikki modernisoivat ydinaseistustaan. SIPRI kertoo, että Venäjällä ja USA:lla on yhteenlasketusti lähes 90 % koko maailman ydinpommeista. Koko maailmassa on noin 12 121 ydinkärkeä, joista noin 3 904  on sijoitettuna ohjuksiin ja lentokoneisiin.

”2100 ydinpommia korkeassa toimintavalmiudessa”

Noin 2 100 olemassa olevista ydin-taistelukärjistä on korkeassa toimintavalmiudessa. Perinteisesti näin on ollut Venäjällä ja Yhdysvalloissa, mutta Kiinan uskotaan siirtyneen tähän käytäntöön ensimmäistä kertaa.

”SIPRIn arvio Kiinan ydinarsenaalin koosta kasvoi tammikuun 2023 410 taistelukärjestä 500:een tammikuussa 2024, ja sen odotetaan kasvavan edelleen. Ensimmäistä kertaa Kiina saattaa myös nyt sijoittaa pienen määrän taistelukärkiä ohjuksiin rauhan aikana. Riippuen siitä, miten Kiina päättää ryhmitellä joukkonsa, Kiinalla saattaa olla vähintään yhtä monta mannertenvälistä ballistista ohjusta (ICBM) kuin Venäjällä tai USA:lla vuosikymmenen vaihteessa, vaikka sen ydinkärkivarastojen odotetaan edelleen jäävän paljon pienemmäksi. kuin kummankaan maan varastot.”

– ”Kiina laajentaa ydinarsenaaliaan nopeammin kuin mikään muu maa”, sanoi Hans M Kristensen, SIPRIn joukkotuhoaseohjelman apulaisjäsen ja Yhdysvaltain tutkijoiden liiton (FAS) ydintietoprojektin johtaja.

Intian ydinpelotteen kohde on ollut Pakistan, mutta Intian uskotaan pyrkivän hankkimaan kehittyneempiä asejärjestelmiä, joilla voidaan kohdistaa laajoja alueita Kiinassa.

Ydinase-noviisit, Pohjois-Korea, Iran ja Israel

SIPRI arvioi, että Pohjois-Korea on koonnut noin 50 taistelukärkeä ja sillä on riittävästi halkeamiskelpoista materiaalia, jotta sen kokonaismäärä mahdollisesti kasvaisi 90 taistelukärkeen.

Israel, joka ei myönnä omistavansa ydinaseita, on mahdollisesti modernisoimassa aseistustaan. Plutoniumin tuotantokapasiteettia Dimonan ydintutkimuslaitoksessa.

Ydinpommia tavoittelevan Iranin ja Yhdysvaltojen välillä solmittiin kesäkuussa 2023 solmittu sopimus näytti väliaikaisesti lieventävän jännitteitä maiden välillä. SIPRI ei arvioinut em. liennytyksen vaikutusta Teheranin pappien ydinpommi-haaveisiin.

– Israelin ja Hamasin välisen sodan alkaminen lokakuussa -23 kuitenkin muutti toimintaympäristöä, ja Iranin tukemien ryhmien proxy-hyökkäykset Yhdysvaltain joukkoja vastaan ​​Irakissa ja Syyriassa ilmeisesti päättivät Iranin ja Yhdysvaltojen diplomaattiset ponnistelut. Sota heikensi myös pyrkimyksiä saada Israel mukaan konferenssiin ydinaseista ja muista joukkotuhoaseista vapaan Lähi-idän vyöhykkeen perustamisesta”, SIPRI:n raportissa todettiin.

START-sopimus jäissä

Venäjä keskeytti helmikuussa 2023 osallistumisensa vuoden 2010 START-II sopimukseen, joka on viimeinen jäljellä oleva ydinasevalvontasopimus.  Marraskuussa -23 Venäjä peruutti CTBT-sopimuksen (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Agreement) ratifioinnin.

Venäjä vetosi epätasapainoon koska Yhdysvallat ei ole ratifioinut sopimusta  Venäjä on edelleen sopimuksen allekirjoittaja, ja tekee yhteistyötä Ydinkoekieltosopimusjärjestön kanssa.  Venäjä kiristi omilla toimillaan jännitystä järjestämällä keväällä 2924 taktisia ydinaseharjoituksia lähellä Ukrainan rajaa.  Venäjän jatkuvat puheet ydinaseiden käytöstä ymmärretään uhkausten luontoisiksi.

Luettavaa:

One thought on “Intialla nyt enemmän ydinaseita, kuin Pakistanilla, Kiina saattaa sijoittaa ydinpommeja ohjuksiinsa jo rauhan aikana”
  1. Kiinahan ilmoitti toukokuussa 2022, että aikoo kiihdyttää ydiaseidensa valmistusta ja niin näyttää myös tehneen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *