Yhdysvaltain puolustusministeri muistutti tänään perjantaina israelilaista kollegaansa siviiliuhrien välttämisestä Gazan sodassa, vaikka terroristijärjestö Hamas käyttää siviilejä ihmiskilpinä.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin kommentoi tänään Israelin tapaa käydä sotaa terroristeja vastaan Gazassa. Vaikka Gazan terveysviranomaisten -he ovat Hamasin kontrollissa- esittämiä lukuja siviilimenetyksistä on kyseenalaistettu, Gazassa yhä olevan siviiliväestön tilanne on ulkovaltojenkin käsityksen mukaan sietämätön.

Ministeri totesi Gazan sodasta ”Israelin on tehtävä kaikkensa vähentääkseen palestiinalaisten siviiliuhrien määrää.”

Nyt meneillään oleva sota alkoi 7. lokakuuta 2023, Hamasin ja sen liittolaisten hyökätessä Gazan kaistalta Israeliin. -Silloinkin tuli huomattava määrä siviiliuhreja,  eivätkä Hamasin soturit näytä yrittäneenkään välttää ei-sotivien henkilöiden surmaamista.

Austinin lausunto ei ole ensimmäinen amerikkalainen kritiikki Israelin puolustusvoimien (IDF) Gazassa käyttämää sodankäyntitapaa kohtaan. Että Yhdysvaltain puolustusministeri ottaa asian puheeksi, se kertoo asennoitumisesta Yhdysvalloissa. Toisin kuin usein väitetään, USA ei ole Israelin kritiikitön tukija, -vaikka käytännössä takaa sen olemassaolon viimekädessä.

Yhdysvaltain linjana on jo pitkään ollut tukea ns. kahden valtion ratkaisua Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin. Yhdysvaltain diplomaatit ovat meneillään olevan sodan aikana olleet yhteydessä Ramallahissa istuvaan Palestiinan hallitukseen, jolla on rooli Yhdysvaltain suunnitelmissa kriisin ratkaisemiseksi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu -ja  eräät hänen hallituskumppaninsa- eivät ole kahden valtion ratkaisun innokkaita kannattajia. Myös ns. Länsirannan israelilaiset siirtokuntalaiset hiertävät USA:n ja Israelin välejä.

Kelluva satama Gazan rannikolla poistuu jo toisen kerran

Yhdysvallat on tuonut Gazan rannikolle oman satamaterminaalinsa, avustusmateriaalin purkamista varten. Satamarakenne on jo kerran hinattu Ashdodin satamaan Israelissa, ettei se vahingoitu voimistuneessa aallokossa. Kelluvan laiturin tms. siirtoa harkitaan uudelleen, -samoista syistä.

Sataman poistuminen käytöstä -lyhyeksikin aikaa- saattaa aiheuttaa humanitaarisen avun kuljetuksille haittaa.

Luettavaa:

Neljä panttivankia pelastettiin tänään terroristien käsistä Gazassa

Biden toppuuttelee Netanyahua: Ei vastahyökkäystä!

One thought on “Lloyd Austin Israelille: Vähemmän siviiliuhreja, jos mitenkään sopii?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *