Perussuomalaisten joensuulainen kansanedustaja oli varhain perjantai-yönä paikalla välikohtauksessa, jossa ammuttiin yksi laukaus (maahan). Kansanedustaja on pidätetty, -poliisin mukaan tapahtuneen selvittämiseksi. Puolueen puheenjohtajan kaksi esiintymistä on peruutettu, turvallisuussyistä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran molemmat lauantaiksi ilmoitetut yleisötilaisuudet on peruutettu, Perussuomalaiset ilmoittaa viestipalvelu X:ssä. Tilaisuudet olisivat olleet Salossa ja Turussa.

Puheenjohtaja Riikka Purran yleisötilaisuudet tänään Salossa kello 14.00 ja Turussa kello 15.15 on peruttu. Pahoittelemme tilannetta. (PS 27.04. 2024)

Iltalehden kysyessä peruutuksista, Purra vastasi (tekstarilla) lehdelle: ”Turvallisuuteen liittyvä kokonaisarvio”. Vastaus ei valota kansanedustaja Timo Vornaseen liittyvän välikohtauksen yhteyttä peruutuspäätökseen.

Vornanen liittyy tapahtumaan Helsingissä, jossa hänen väitetään ottaneen aseen esille, ja ampuneen yhden (varoitus) laukauksen.

”Poliisi tutkii Helsingin keskustassa tapahtunutta ampumistapausta 27.4.2024 12.03. Helsingin poliisin rikostutkintayksikkö on tutkinut Helsingin keskustassa 26.4. osoitteessa Antinkatu 1 noin kello 04 tapahtunutta ampumistapausta. Esitutkinnan mukaan tapahtumat olivat saaneet alkunsa ravintola Ihkussa, missä 54-vuotiaalle miehelle (Vornaselle) ja työpaikkaseurueen jäsenelle oli tullut suusanallista riitaa.”

”Arviolta vajaan puolen tunnin kuluttua, eli klo 04 aikaan, työpaikkaseurue ja 54-vuotias mies olivat tavanneet ravintolan ulkopuolella. Kuulustelukertomukset ravintolan ulkopuolisista tapahtumista ovat ristiriitaisia. Tapahtumasta on valvontakameratallenne. Todennäköisesti ravintolassa tapahtuneeseen riitatilanteeseen oli liittynyt hyvin pieni töniminen, mutta asia oli sovittu ravintolassa.”

Ravintolan ulkopuolella 54-vuotias mies oli yllättäen ottanut esiin hänellä mukana olleen luvallisen pienikaliiberisen aseen. Aseenkäyttötilanteen aikana piippu oli osoittanut kohti paikalla olleita henkilöitä. Tämän jälkeen mies oli ampunut maahan yhden laukauksen, jonka jälkeen paikalla olleet henkilöt poistuivat”, kertoo poliisi tänään.

Epäilty tullaan vapauttamaan, kun tarvittavat esitutkintatoimenpiteet on saatu suoritettua, kertoo poliisin tiedote. Kiistan toisen osapuolen kiinniotoista ei ole tietoa. Ei myöskään ryhmän lukumäärästä, -kuten ei siitäkään, tunnistivatko he kansanedustajat. Kansanedustaja Vornanen oli tapauksen sattuessa liikkeellä joensuulaisen nais-kansanedustajan seurassa. -Muista henkilöistä heidän seurassaan ei ole mainintaa.

Päivitys (28.04.): Vornasen kanssa riidellyt ryhmä käsitti 10 henkilöä.

PS pitää em. ampumavälikohtausta ”erittäin vakavana asiana”;

Poliisin julkaisemat tiedot tapahtuneesta kuvaavat erittäin vakavaa tilannetta, kuten ennakkoon jo oli pääteltävissä. Tiedot tulevat päivittymään tutkinnan edetessä. Rikosoikeudellisten seurausten ohella puolue ja eduskuntaryhmä tulevat toimimaan asianmukaisella tavalla. (Riikka Purra 27.04. 2024)

Näkyvän poliitikon esiintymisen peruuttaminen turvallisuuteen liittyvästä syystä on Suomessa erittäin harvinaista. Ainoa muistiin jäänyt verrokkitapaus oli silloisen pääministerin puhetilaisuus Lahden torilla 24.08. 2022. Poliisi oli huhti-toukokuussa (2022) saanut tiedon ääriryhmän väkivaltaisesta aikeesta. Tilaisuutta ei peruutettu, mutta poliisi otti mahdolliset uhkaajat kiinni kesä-heinäkuussa 2023. He saivat lyhyet vankeusrangaistukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *