Tanskan laivaston ohjus joutui teknisen virheen takia aktiiviseen tilaan, ja voi laukaista itsensä milloin tahansa.  Osa Tanskan ilmatilasta ja merialueesta jouduttiin sulkemaan varmuuden vuoksi.

Ongelma ilmaantui, kun Harpoon-ohjusta testattiin Korsoerin laivastotukikohdassa Kööpenhaminan lähistöllä.

Ei mene hyvin Tanskan laivastolla:
Tavanmukaisen testin aikana HDMS Niels Juel:ssa -Korsørin laivastoasemalla- Harpoon-ohjuksen tehostin aktivoitui, eikä sitä voida tällä hetkellä deaktivoida. On olemassa vaara, että ohjus voi laueta, ja ilma- ja meritila alueen ympärillä on suljettu.  – Vuonna 1982 Harpoonin vanhempi variantti laukaistiin vahingossa fregatti HDMS Peder Skramista. Se lensi 21 km, tuhosi 4 mökkiä ja vaurioitti 130 muuta rakennusta, onneksi ilman ihmishenkien menetystä.

Ohjuksen kantoraketti aktivoitui, ”eikä sitä voida tällä hetkellä poistaa käytöstä”, Tanskan armeija tiedotti. Ohjuksen taistelukärki ei ole aktiivinen, eikä räjähdysvaaraa ole. Vaarana on tahattoman laukaisun mahdollisuus.

Ilmatilaa ja merenkulkua koskevat rajoitukset asetettiin Zeelandin ja Funenin saarten välisille vesillä ja Isonbeltin (Storebaelt) salmeen torstaina (04.04. klo. 12:00-20:00 välille. Häiriö koski myös Isonbeltin siltaa, mutta juna- ja autoliikenteen ei katsottu olleen vaarassa.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *