Israelin ja Hamas-terroristijärjestön uutta aselepoa on valmisteltu sunnuntaina, ja asia näyttää etenevän. -Se olisikin merkittävä takaisku niille tahoille, joiden yllytyksestä terroristit hyökkäsivät Gazan kaistalta Israeliin 7. lokakuuta viime syksynä.

Neuvotteluihin sunnuntaina (28.01.) Pariisissa osallistuivat kolmesta maasta tiedustelupäälliköt ja Qatarin pääministeri. Qatarin emiirikunta on sekä isännöinyt Hamasin ulkomailla oleskelevaa korkeinta johtoa, että toiminut välittäjänä mm. Afganistanin talebaanien ja Yhdysvaltojen välillä, -ja nykyisessä kriisissä Hamasin ja terrorismia vastustavien maiden neuvottelukontaktien välittäjänä.

Mossadin päällikkö David Barnea, Shin Betin johtaja Ronen Bar, CIA:n johtaja William Burns, Egyptin tiedustelujohtaja Abbas Kamel ja Qatarin pääministeri Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, tapasivat siis sunnuntaina. Qatarin pääministeri tapasi samana päivänä Yhdysvalloissa ulkoministerin, Antony Blinkenin, ja Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin.

Kuuden viikon aselepo ja vankien vaihto

Sopimus-ehdotus palauttaisi kaikki palestiinalaisterroriryhmien Gazaan 07.10. 2023 sieppaamat siviilipanttivangit, joiden vastikkeeksi Israel vapauttaa kolminkertaisen määrän Israelin vankiloissa olevia ns. turvallisuusvankeja, jotka on pidätetty tai tuomittu terrorismiin tms. liittyvistä asioista. Saman kategorian vankeja vapautettiin jo edellisessä vankienvaihdossa. Vaihto tapahtuisi em. kuuden viikon aselevon aikana.

Ehdotuksessa Israel ”siirtää väliaikaisesti  joukkonsa Gazan tiheään asuttujen alueiden ulkopuolelle”. Avustuskuljetuksia Gazaan sallitaan nykyistä helpommin.

Marraskuun lopulla -23 solmitun viikon mittaisen aselevon aikana Hamas vapautti 105 siviiliä, ja Israel 240 turvallisuusvankia. Neljä panttivankia vapautettiin sitä ennen, ja Israelin joukot pelastivat yhden.

Israel on osittain periaatteessa hyväksynyt

Hamasin ottamat sotilasvangit vapautetaan, ja kuolleiden panttivankien ruumiit palautetaan, erikseen sovittavien tulitaukojen aikana. Israelin kantaa kuvataan tiedotteessa sanoin: Israel ”on osittain periaatteessa hyväksynyt sopimusluonnoksen”. -Vaikkei tämä kuullosta kovin konkreettiselta, se tarkoittaa että tie on avattu ja eteneminen rauhaan on mahdollista.

”Emme poista IDF:ää Gazan alueelta, emmekä vapauta tuhansia terroristeja”

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ei ole sopimusluonnoksen julkitulon jälkeen korjannut aiempia lausuntojaan, joissa hän näkee sodan loppuvan vain Hamasin eliminoimiseen. Israelin sotahallitus kokoontuu huomenna torstaina. Netanjahu näyttää pitäytyvän kannassaan, että Israelin hyväksymä ratkaisu ”tarkoittaa Hamasin poistamista, kaikkien (israelilaisten) panttivankien palauttamista, ja sen varmistamista, että Gaza ei enää uhkaa Israelia.” Netanyahu puhui tiistaina sotilasakatemian tilaisuudessa Länsirannalla,

Hamasin johtaja Ismail Haniyeh sanoi tiistaina (30.01.) ”tutkivansa suunnitelmaa”, ja tapaa Kairossa Egyptin tiedustelupäällikön keskustellakseen asiasta. Hamasin kilpailija, Palestiinan islamilainen jihad, on asettanut panttivankisopimuksien ehdoksi ”kattavan tulitauon” ja Israelin vetäytymisen Gazasta.

Luettavaa:

Panttivankien vapauttaminen ja Palestiinan valtion muodostaminen osana Yhdysvaltojen, Egyptin ja Qatarin rauhansuunnitelmaa

One thought on “Gazan sota: Aselepo lähellä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *