Pakistanissa poliittisen pelin panokset ovat korkeita, ja pelissä voi mennä henkikin. Kuolemantuomion sattuessa kohdalle, ei lieventäviä asianhaaroja tunneta, -edes silloin kun henkilö on jo valmiiksi kuollut.

Pakistanin pitkäaikainen ja taitava pääministeri, Oxfordissa opiskellut krikettitähti Imran Khan, jätti virkansa erikoisessa tapahtumaketjussa, johon liittyy vankilaa, syytteitä ja eri oikeusasteiden sähläämistä. Samoin kuin nyt -postuumisti- kuolemaantuomittu kenraali Pervez Musharraf, Khan oli taitava tasapainoilija Pakistanin ikuisuusongelmassa: Nykyajan ja Islamin  kädenväännössä.

Armeijan komentajasta äkisti ja yllättäen Pakistanin sotilasdiktaattoriksi päätynyt Musharraf tiivisti poliittisen ymmärryksensä tunnettuun lauseeseensa:

”Islamin ongelma on se, että ne, joiden pitäisi opettaa sitä, eivät tee niin, kun taas ne, joiden ei pitäisi opettaa sitä,  he opettavat sitä.”

Tässä tiiviisti Pakistanin, islamilaisten maiden ja nyttemmin myös Euroopan maahanmuuttajalähiöiden ongelman lyhyt kuvaus. -Ja kuulemme sen syntyperäisen muslimin suusta. Vihapuhe-saarnaajat ovat tuttu ilmiö Itä-Helsingissäkin.

Tasapainoilu nykyajan ja Islamin välillä

Pakistanissa vihapuhe ei ole tuontitavaraa, -jopa päinvastoin. Pakistanin kaikki hallitukset, niin vanhoillisen islamilaisen Zia ul-Haqin kuin modernisti Zulfikar Ali Bhuttonkin, ovat joutuneet opettelemaan sen saman nuorallatanssin, kuin Khan  ja Musharraf. Nuoralta pudonneita muistetaan muslimimaista useita: Anwar Sadat, Persian (Iranin) Pahlawi-dynastia. Saudit ovat vielä vallassa ja hengissä.

Poliittinen islamismi alkoikin Saudi-Arabiasta, ns. Mekan kapinasta v.1979. Eräs paikallinen kiihkoilija, jonka kannatus ja eristäytyneisyys valtavirrasta oli jotain lesta-lahkolaisten luokkaa, -jos rinnastusta haetaan Suomesta, valtasi aseistautuneiden kannattajiensa avulla erään moskeijan. Sitten hallituksen oli pakko reagoida, ja nämä kihovauhkoset pääsivät sinne paratiisiinsa. Pieni välikohtaus takapajulassa, jota maailma ei huomannut. -Olis kannattanut.

Samana vuonna Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin, vaihtaen kommunistihallinnon vielä kommunistisempaan, ja maailman muslimi-yhteisöä –Ummaa– oli loukattu. Samoihin aikoihin eräs ajatollah Ruhallah Khomeini saapui lentsikalla Ranskasta Iraniin, -ja aloitti vallankumouksensa. Näinpä islamista tuli jälleen poliittinen ja sotilaallinen tekijä maailmassa.

Islam oli vuosisatoja aiemmin vallannut suuria osia maailmasta nimenomaan uskonnollisten hullujen avulla: Islamin viholliset saivat nähdä vaahtosuisen lauman syöksyvän päälle, ja jos näistä selvittiin, tuli uusi ja uusi porukka. Brittiarmeijakaan ei pärjännyt Sudanissa, ”Mahdin” hyppiville dervisheille, kunnes: Eräs Hiram Maxim keksi laittaa konekivääriin vesijäähdytyksen.

Näinpä 600-luvulla jKr. alkanut islamin sotilaallinen prestiisi kuivui Sudan autiomaan hiekkaan. Islamin seuraavan yrityksen näimmekin 1979. Hyppivät dervishit on korvattu ”asyl”-taikasanaa hokevilla paperinsa hukanneilla, -ja itsemurhapommittajilla. Turun ”puukottaja” Bouananekin ilmeisesti toivoi tulevansa poliisin ampumaksi.

Mutta meno ja meininki islamilaisissa maissa jatkuu entisellään: Vallasta kilpaillaan, -profeetan nimeen, ja kilpailijoita aina välillä tapetaan, -ja profeettaa muistetaan kiittää.

Kuolemantuomio vahvistettiin postuumisti

Pakistanin korkein oikeus siis vahvisti tänään keskiviikkona erityistuomioistuimessa vuonna 2019 annetun kuolemantuomion entiselle sotilashallitsijalle Pervez Musharrafille. Tuomio oli jo kerran kumottu Pakistanin korkeimmassa oikeudessa, mutta päätöksestä oli valitettu. Musharraf oli poistunut maasta, Dubaihin. Tuomioperuste oli ollut Pakistanin perustuslain kumoaminen. Musharrafin oli myös epäilty olleen taustalla kahden entisen pääministerin murhissa. Musharrafin kuolemantuomio oli ensimmäinen kerta, kun siviilihallituksen kaatanut kenraali tuomittiin vallankaappauksesta.

Mutta palataankin ajankohtaan, jolloin kenraali Musharrafista tuli diktaattori Musharraf

Vuonna 1999 Pakistanin pääministeri oli Pakistanin muslimiliiton (PML) johtaja Nawaz Sharif -korruptioepäillystä Sharifin klaanista-, ja Musharraf oli armeijan esikuntapäällikkö. Sharifin hallitus ei ollut kovin suosittu. Tuohon aikaan oli Intian kanssa meneillään tavanomainen aluekiista jostain Kargilin nurkkakunnasta. -Tällä oli merkitystä, sillä jos armeija on rintamalla, ja siellä myös ammuskellaan, ristiriidat voivat ratketa tylymmällä levellillä. Silloin ”huipulla tuulee”.

Sotilaiden väliintulosta politiikkaan oli Pakistanissa ennakkotapauksia. Kenraali Muhammad Zia ul-Haq syöksi vallasta ja telotti populistisen Zulfikar Ali Bhutton (Pakistanin kansanpuolue, PPP) vuonna 1977. Zialle itselleen tuli noutaja vain muutamaa vuotta myöhemmin: Lentokoneensa ammuttiin alas. –Yhdysvaltain suurlähettiläs oli samassa koneessa.

Musharrafin telottaman Bhutton tytär, usean hallituksen pääministeri Benazir Bhutto, jatkoi isänsä politiikkaa. Hänet murhattiin kampanjatilaisuudessa. Kuolleet tekevät Pakistanin politiikassa tilaa eläville.

Pääministeri Nawaz Sharif ilmeisesti epäili jotakin, ja suunnitteli Musharrafin irtisanomista tavalla tai toisella. Mielikuvitusta Sharifilla ei näytä olleen: Hän lähetti esikuntapäällikkönsä viralliselle vierailulle Sri Lankaan, -ja pani sillä aikaa toimeksi. Kenraalin koneen noustua Colombosta paluulennolle, ja ilmoitti Musharrafin tulleen erotetuksi, ja kielsi koneen laskeutumisen Pakistaniin.

Musharrafin kone olikin jo lähestymässä Karachia Pakistanissa, ja lentäjä ilmoitti, ettei polttoaine riitä mihinkään naapurimaiden kohteisiin. -Tässä vaiheessa Musharraf olikin jo itse koneen ohjaamossa, -vanha kettu oli aavistanut jotakin. Hän otti yhteyden kavereihinsa armeijassa, ja kas: Karachin kenttä olikin käytettävissä. Laskeuduttaessa oli jäljellä 5min polttoainereservi.

Maan pinnalla Musharraf otti heti ohjat:  Armeija pidätti Nawaz Sharifin, ja Pakistan sai uuden johdon. Näin se käy.

Musharraf hallitsi kahdeksan vuotta. Sharifin elämä jostain syystä lyheni tämän jälkeen, -ja hän liittyi murhattujen tai teloitettujen pakistanilaisten poliitikkojen pitkään listaan.  Sharifin  nuorempi veli, Shahbaz Sharif, on tätä kirjoitettaessa Pakistanin pääministeri, -Imran Khanin erottamisen jälkeen.

Pervez Musarrah kuoli 5. helmikuuta 2023 American Hospitalissa Dubaissa. Kuolinsyy oli harvinainen aineenvaihduntasairaus, ”amyloidoosi”. Häntä ei sitten saatukaan telotettavaksi, ei Pakistanin taloutta ja politiikkaa kontrolloivien korruptoituneiden klaanien eikä islamistipappienkaan toimesta. -Mutta kuolemantuomio-prosessi on asiallisesti ja juridisesti moitteettomasti käsitelty lopputulokseensa asti.

Luettavaa:

One thought on “Pakistanin korkein oikeus vahvisti viime vuonna kuolleen entisen diktaattorin kuolemantuomion”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *