Ecuador keräsi kansainvälistä huomiota eilen tiistaina, kun kymmenisen aseistautunutta hyökkääjää piti TV-studiota hallussaan puolen tunnin ajan, -suoran lähetyksen jatkuessa. Poliisi selvitti tilanteen parissa tunnissa, ja otti kiinni rikolliset, mutta väkivaltaisuudet jatkuvat Ecuadorin suurimmissa kaupungeissa:

Ecuadorin kansallinen poliisi ilmoitti vuorokauden käännyttyä keskiviikoksi tiistain saldon: 70 pidätettyä rikollista ja kymmenen kuollutta. Kolme väkivaltaisten ryhmien sieppaamaa poliisia on vapautettu. Katunäkymät suurissa kaupungeissa, Guayaquilissa ja Quitossa ovat olleet rauhattomia: Väkivaltaa ja mm. autojen polttelua on jatkunut jo kolme päivää.

Ecuadorin vasta virkakautensa aloittanut keskustavasemmistolainen presidentti Daniel Noboa määräsi maanantaina (08.01.) hätätilan, ja armeija on ilmoittanut tiistaina olevansa aseellisessa selkkauksessa rikolliskartellien kanssa.

Valtaan 23. marraskuuta tulleen presidentin allekirjoittamassa asetuksessa hän määräsi asevoimat toteuttamaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisia ​​sotilaallisia operaatioita väkivaltaisten ryhmien neutraloimiseksi.

Kaduille lähetettyjen järjestysvoimien tehtävä ei ole siis pidättää epäiltyjä ja kerätä todisteita heidän rikoksistaan syyttäjää varten. Sanonta kuului: ”Neutraloimiseksi”. Presidentin asetus määrittelee järjestäytyneet rikollisryhmät terroristijärjestöiksi ja *sotaa käyviksi ei-valtiollisiksi toimijoiksi*. -Kansainväliset sopimukset ja lakikirja on siis luettu, sillä em. lausekkeen mukaisilla toimijoilla ei ole esm. sotavangin oikeuksia.

Guayaquilissa ja pääkaupungissa Quitossa ovat useat yritykset joutuneet sulkemaan ovensa ryöstelyn vuoksi.  Hyökkäyksiä tapahtuu ainakin kahdeksassa kaupungissa. (Twiitin videolla sotilaat saavat marketin asiakkailta aplodeeraukset.)

Rauhattomuudet alkoivat pian sen jälkeen, kun huumepomo Fabricio Colón Pico pakeni vankilasta varhain tiistaiaamuna. Chimborazon osavaltion oikeusministeri Diana Salazar syytti Colón Picoa suunnitelmasta murha huumekaupan ja politiikan välisiä yhteyksiä tutkivia viranomaisia.

Vangit ovat vallanneet kolmen päivän aikana kuusi vankilaa, ottaneet vartijoita panttivangeiksi, ja surmanneet heitä, -jakaen murhateot videoina someen. Vaarallisia rikollisia, kuten José Adolfo Macías, alias Fito, on paennut. Naapurivaltio, Peru, on lisännyt valvontaa pohjoisrajallaan.

Emme suosittele seuraavan twiitin videon katsomista, VÄKIVALTAVAROITUS.

35-vuotias presidentti Daniel Noboa määrittelee itsensä keskustavasemmistoksi. Hän lupasi alentaa veroja, vaikka on puhunut myös sosiaalimenojen lisäämisen puolesta. Hän on puhunut myös väkivallan lopettamisesta ja rangaistuslaitosten hallinnan ottamisesta valtiolle.

Ecuadorin rikollisuus- ja väkivaltatilanne on hyvin huono. Vankiloissa istuvien rikollispomojen uskotaan johtavan niistä käsin huumebisneksiään, ja käskyttävän palkkamurhaajia,  Noboa oli luvannut tehostaa rikollisjohtajien eristämistä, -mm. tuomalla vankilaproomuja vaarallisimpien rikollisten säilyttämiseksi.-Tässä se syy sitten olikin?

Luettavaa:

2 thoughts on “Mitä Ecuadorissa tapahtuu?”
 1. Tässä olisi pohdittavaa #presidenttiehdokkaille:

  -Ecuadorin presidentti -maansa ollessa hybridiuhkan kohteena, antoi armeijalle käskyn kohdella ongelmaa #sotilaallisena uhkana. -Noboa läpäisi testin.

  Katsotaan, mitä Ecuadoriin kohdistu:
  1. Huumekartellien kostoisku huumepomojen eristämiseen vankiloissa: Kartellien primitiivireaktio johtosuhteiden katkaisemiseen.
  2. Huumekartellit, jotka ovat rinnastettavissa #terroristijärjestöihin, kontrolloivat #katujengejä, jotka ovat aivan erilainen ilmiö.
  3. Lopputulos oli, että nuoret pösilöt riehuivat kaduilla, polttaen autoja ja ryöstellen, ja aseistettu joukko hyökkäsi ainakin tv-studioon.

  Sama on mahdollista Suomessakin

  Suomessa on toimintaa/verkostoja ainakin ”islamilaisella valtiolla IS:llä” (ISIS) ja Hezbollahilla. #Katujengeillä, joiden olemassaolo virallisesti kiellettiin vielä hetki sitten, on etninen linkki terroristeihin. => Kuten Ecuadorissa, nämä järjestöt pystyvät komentamaan jengejä.

  Mikäli islamistit käyttävät samaa taktiikkaa, kuin kartellit Ecuadorissa, Mexicossa, Brasiliassa ja Jamaikalla, ne voivat toteuttaa em. tyyppisen kaksitasoisen iskun, johon poliisitoimilla ei kyetä vastaamaan.

  Joku tämän hetken presidenttiehdokkaista on muutaman kuukauden päästä Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö. silloin hän on se henkilö, jonka eteen -tilanteen sattuessa kohdalle- tulee se päätöksenteko, johon Ecuadorin presidentti vastasi kerrotulla tavalla.

  Jokaiselle ehdokkaalle henkilökohtainen kysymys: Pystytkö siihen?

  (En odota vastausta, vastaa itsellesi.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *