Saudi-Arabian Britannian-suurlähettiläs selvensi tänään maansa näkemyksiä Gazan sotaan, ja sodanjälkeiseen aikaan. Välitön tulitauko, ja palestiinalais-valtio tulivat mainituiksi, -ja normaalin kanssakäymisen jatkaminen Israelin kanssa sodan jälkeen.
”Sodanjälkeiseen tilanteeseen ei ole ideaaliratkaisua, tulitauko on saatava aikaan”
Suurlähettiläs, prinssi Khalid bin Bandar bin Sultan bin Abdulaziz, korosti tänään tiistaina BBC:lle välittömän tarvetta tulitauon Gazan kaistalla. YK:n turvallisuusneuvoston Gazaa koskeva päätöslauselma on askel oikeaan suuntaan.
Gazan sodanjälkeiseen ratkaisuun voi prinssin mukaan liittyä ”kansainvälinen osallistuminen”, mutta ratkaisua ei tule tehdä palestiinalaisten kustannuksella. Mikä rooli palestiinalaishallinnolla olisi, se on määritettävä vuoropuhelun kautta, -palestiinalaisten, kansainvälisen yhteisön ja israelilaisten kesken. Suurlähettiläs arvosteli Israelin hallitusta sodan siviiliuhrien määrästä.
”Saudien ja Israelin suhteiden normalisointi ei tapahdu palestiinalaisten kustannuksella”
Prinssi muistutti, että Britannian ja Saudi-Arabien suhteiden normalisointi oli käynnissä jo ennen Gazan sotaa. Suhteiden parantaminen Israeliin, ja tulee olemaan sodan jälkeen keskustelunaihe, mutta hän korosti, että näissä keskusteluissa on tärkeää, että niiden lopputulokseen sisältyy ainakin itsenäinen Palestiinan valtio ja että normalisointi ei tapahdu palestiinalaisten kustannuksella. Saudi-Arabia on lokakuun 7. päivän hyökkäyksestä huolimatta edelleen kiinnostunut normalisoinnista, muistutti prinssi.
Prinssi korosti myös, että ilman vakaata, itsenäistä ja suvereenia Palestiinan valtiota ei konfliktiin ole olemassa pitkän aikavälin ratkaisua.
Saudi Arabia's ambassador to Britain, Prince Khalid bin Bandar Al Saud, said his country remains interested in normalizing relations with Israel after the Gaza war.
According to him, the agreement was close and any deal should lead to the formation of a Palestinian state pic.twitter.com/LniQWEGzIB
— S p r i n t e r (@Sprinter99800) January 9, 2024
Saudi-Arabian Britannian-suurlähettiläs prinssi Khalid bin Bandar Al Saud sanoi tänään (09.01.), että hänen maansa on edelleen kiinnostunut suhteiden normalisoimisesta Israelin kanssa Gazan sodan jälkeen. Suurlähettiläs korosti myös, että ”minkä tahansa sopimuksen pitäisi sisältää (suvereenin) Palestiinan valtion olemassaolo”.
Hamasin roolia sodan jälkeisessä tilanteessa saudi-suurlähettiläs ei halunnut tarkemmin määritellä. Tämä onkin ”kahden valtion mallin” kriittisin kohta, -ja vaikeimmin Jerusalemille markkinoitavissa. Lopuksi suurlähettiläs kritisoi Israelin hallituksen jyrkkiä ministerejä.
Israel joutui 07.10. yllätyshyökkäyksen kohteeksi, joten sota tuli ensin, pohdinnat omasta sodanpäämäärästä vasta sen jälkeen. Pääministeri Benjamin Netanyahu on toisaalta sanonut, ettei tavoite ole Gazan kaistan israelilainen miehitys, mutta Hamain osallistumista alueen hallinnoimiseen Israel ei voi sietää. Voidaanko löytää ratkaisu, jossa palestiinalais-valtiolla on suvereniteetti, mutta sen alueelta ei ammuta ohjuksia Israeliin, eikä yllättäen hyökätä siviiliasutuksiin.
Tämä tulee olemaan haasteellista, -ja avaa tarkastelun Hamasin sodanpäämääriin. Hamas ja sen liittolainen/kilpailija Palestiinan islamilainen jihad eivät varmaankaan uskoneet saavansa sotilaallista voittoa 7. lokakuuta, -hyökätessään rauhallisiin kibbutzeihin ja musiikkijuhlille.
Oli alunperinkin täysin varmaa, että hyökkääjät ovat itsemurhatehtävässä, ja että terroristit ajetaan takaisin Gazaan. Loogiseksi sotilaalliseksi tavoitteeksi jää näin Israelin puolustusvoimien (IDF) vetäminen maasotaan Gazan alueella.
Joku terroristijohtaja kiljuu nyttemmin turbaani tutisten, että ”koko Lähi-Itään tulee sota, ja Kiina, Venäjä ja Pohjois-Korea ovat meidän puolella!”. -Niin, ja Hizbollah. Tämä joukko ilmeisesti jakaa Hamasin strategian: IDF on saatava Gazaan, tukkimaan tunneleita ja aiheuttamaan siviilitappioita.
Näyttäytyy kaksi strategiaa ja poliittista tavoitetta: Hamasin, jihadistien ja heidän yllyttäjiensä suunnitelma, -ja sen vastakohta: Gazan rauhoittaminen kompromissilla, jossa jokainen luopuu jostakin, Saudien -johtavana arabimaana- ja Israelin suhteiden normalisoimisen jatkaminen, Abbasin palestiinalaishallinnon palauttaminen Länsirannalta Gazaan, jokin kansainvälinen monenkeskinen konsortio, joka varmistaa rauhan säilymisen Gazassa. Vain toinen näistä suunnitelmista on ihmiskunnalle onnekas.
Luettavaa:
- Al-Arabiya 09.01. 2024,
- Al-Arabiya 09.01. 2024, -Blinkenin lausunnosta (klo. 22:-)
- Video (alla): Nina Paley.
[…] Saudit valmiit normaalien suhteiden ylläpitoon Israelin kanssa Gazan-sodan jälkeen […]