Venäjä näyttää olevan ajautumassa yhä lähemmäs Neuvostoliiton meininkiä, -mitä tulee toisinajattelijoiden vangitsemisiin, ja korruptiota ja muuta ikävää kaivelleiden toimittajien kuolemantapauksiin. Kun uutisessakin mainittu venäläinen tutkija ja yhteiskuntakriitikko vieraili Helsingissä puhumassa -silloin optimistisista- visioistaan Venäjän yhteiskunnallisen avautumisen ja demokratisoitumisen mahdollisuuksista, -emme voineet kuvitella koskaan tekevämme tämänkaltaista uutista.

(Kuvassa Alexander Rybkin -upotettu kuva- ja Boris Kagarlitsky -Helsingissä elokuussa 1991.)

Kerroimme aiemmin Suomessakin tunnetun sosiologin ja valtiotieteilijän, Boris Kagarlitskyn, erikoisesta oikeusprosessista. Viimeisin uutinen on Kagarlitskyn kanavana toimineen median, Rabkorin, päätoimittajan Alexander Rybinin löytyminen kuolleena valtatien sivusta Rostovin oblastista (hallintoalueelta).

The body of journalist Alexander Rybin was found in the city of Shakhty in the Rostov Oblast. It is not known what caused his death. Rybin cooperated with the Rabkor website, whose editor-in-chief is Russian sociologist Boris Kagarlitsky.

Tunnettu -ja Suomessakin vieraillut- venäläinen vasemmistolainen sosiologi ja politologi Boris Kagarlitsky pidätettiin Moskovassa jo heinäkuussa 2023. Syyte liittyi hänen julkaisemaansa videoon, joka sivusi erään sillan räjähtämistä Venäjän miehittämällä Krimillä. Sanonta kuului: ”terrorismin oikeuttaminen”. -Tämä määre on Venäjällä nykyisin hyvin monikäyttöinen, ha sen sisällön säätävät samat henkilöt, joita Venäjän ulkopuolella syytellään terrorismin-omaisista teoista.

Kagarlitskyn video (You Tubessa) oli otsikoitu ”Räjähtävät onnittelut kissa Mostikille”, ja sen voi ymmärtää viittaukseksi Krimin sillan pommitukseen vuonna 2022. Oikeudenkäynti sosiologia vastaan pidettiin joulukuussa 2023, Moskovassa. mutta Kagarlitsky siirrettiin jostain syystä Komin tasavallan pääkaupunkiin Syktyvkariin.

Tuomioistuin ei päätynyt syyttäjänviraston vaatimaan viiden ja puolen vuodeksi vankeusrangaistukseen, -vain 600 tuhannen ruplan sakkoon, mutta kielsi tuomitulta verkkosivustojen luomisen ja hallinnoinin kahdeksi vuodeksi. Syyttäjä valitti tuomiosta, eikä se ole vielä lainvoimainen.

– Minut vietiin Syktyvkariin, mutta tapausta käsitteli Moskovassa sijaitseva 2. läntisen piirin sotatuomioistuin. Tapaaminen oli paikan päällä. Terrorismisyytteet kuuluvat sotatuomioistuimen toimivaltaan, Boris Kagarlitski kertoi Radio Svobodalle.

”Ulkomaisiksi agenteiksi” nimitteleminen on suunniteltu pakottamaan henkilöä lähtemään maasta

Radio Svoboda kysyy: Vuonna 2022 sinut julistettiin jo henkilökohtaisesti ulkomaiseksi agentiksi. Onko rikosjuttu lenkki samassa ketjussa?

Kagarlitsky: Yleensä, kun ihmisiä kutsutaan ”ulkomaisiksi agenteiksi”, suurin osa heistä lähtee maasta. Ymmärtääkseni tämä toimenpide on suunniteltu pakottamaan henkilöä lähtemään. Kieltäydyin lähtemästä: sillä tein ongelmia itselleni, mutta ehkä myös niille, jotka halusivat aiheuttaa minulle ongelmia. … Toiseksi, en vain lähtenyt, vaan käytän ahkerasti kaikkia nykyisen lainsäädännön edellyttämiä mahdollisuuksia. Tein itselleni tietyn kokeen: voit puhua, voit ottaa kantaa noudattaen kaikkia soveltuvia lakeja.

Radio Svoboda: Miten uusin prosessi eteni?

Kagarlitsky: Oikeudenkäynti kestivät kaksi päivää. Mutta ennen sitä olin vankilassa neljä ja puoli kuukautta, eikä minulle tapahtunut mitään, ei tutkintatoimia (kuulusteluja). Siellä oli luultavasti tarkastus, mutta tällainen tutkimus voidaan tehdä puolessa tunnissa. … Istuin vain ja odotin jotain.

Radio Svoboda: Vaikuttivatko länsimaisen vasemmiston intellektuellien vetoomukset sinun tukemiseksi oikeudenkäyntiin?

Kagarlitsky: Vetoomuksia tuli, tämä on minusta erittäin miellyttävä tosiasia. En osaa sanoa, kuinka suuri vaikutus sillä oli. Luultavasti niin sanotusti globaalin etelän vetoomukset vaikuttivat. Kun länsimaiset poliitikot tai ihmisoikeusaktivistit suuttuvat, Kreml heilauttaa kättään: mitä väliä sillä on meille, -he eivät pidä meistä joka tapauksessa. Mutta varsin vaikutusvaltaiset ihmiset Intiassa ja Etelä-Afrikassa ilmaisivat tukeni – BRICS-maiden asiantuntijoiden tasolla. Brasiliassa tapahtui varsin vakavia asioita: en tiedä, oliko presidentti Lula [da Silva] henkilökohtaisesti mukana, mutta tosiasia on, että hänen hallintonsa sekaantui asiaan. Onhan siellä ihmisiä, joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä 2000-luvun alusta lähtien, jolloin Lula valittiin vielä ensimmäiselle kaudelleen. Ja muuten, edellisen hallituskautensa ja nykyisen hallituskautensa välisenä aikana hän onnistui silti viettämään aikaa vankilassa.

”Tänään olet vankilassa, huomenna hallituksessa. -Tai päinvastoin”

Latinalaisen Amerikan ihmiset ovat siis hyvin tietoisia siitä, miten se toimii: tänään olet vankilassa, huomenna hallituksessa. Tai päinvastoin. Yleisesti ottaen hämmennystä syntyi BRICS-maissa melko korkealla tasolla aina valtion tasolle asti. Mielenkiintoinen rinnastus vuoden 1982 pidätykseen on se, että läntiset kommunistiset puolueet puolustivat meitä silloin. Tuolloin sillä oli merkitystä NKP:lle. Nyt BRICS pelaa samanlaista roolia.

Haastattelu, josta edellä katkelmia, on annettu ennen Kagarlitskyn yhteistyökumppanin Alexander Rybinin kuolemaa.

Luettavaa:

Boris Kagarlitskille sakot ”terrorismin oikeuttamisesta” (VIDEO)

Yhä uusia kirjailijoita Venäjällä ”ääriliike”-listalle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *