Suomalainen äiti ja lapsi jäivät lumivyöryn alle tiistaina Pallaksella oltuaan hiihtovaelluksella Pallastunturin alueella. Äiti löytyi vyöryn alta kuolleena jo samana päivänä, noin kello 22, ja lapsi tänään torstaina noin kello 11.30.

Lumivyöry tapahtui Muoniossa sijaitsevan Pallastunturin Pyhäkurussa. Lumivyöryn alle jääneet äiti ja lapsi olivat vyöryn sattuessa palaamassa hiihtovaellukseltaan, ja hiihtämässä Pallastunturin hotellia. Äiti ja lapsi olivat omatoimisella vaelluksella kahdestaan. He ovat kotoisin Lapin ulkopuoliselta paikkakunnalta.

Alueella oli tapahtuma-aikaan yli -20 asteen pakkanen ja kova tuuli, joka heikensi näkyvyyttä yleisesti. Äiti soitti sääolosuhteista johtuneiden ongelmien vuoksi hätäkeskukseen tiistaina (2.1.) noin kello 14.

Pelastuslaitos vastaanotti tehtävän henkilöiden pelastamisesta maastosta.   Äidin puhelussa kertomalla reitillä suoritettiin etsintöjä moottorikelkoilla. Pelastuslaitos ei löytynyt hiihtäjiä. Poliisi liittyi tehtävään tiistaina kello 16. Poliisi käynnisti etsinnät alueella yhdessä Lapin pelastuslaitoksen ja Vapepan kanssa.

Etsinnöissä havaittiin Pyhäkurussa tapahtuneen noin 400 metrin leveän lumivyöryn. Äiti löytää kuolleena lumivyöryn alta tiistai-iltana noin kello 22.

Etsintöjä jatkettiin keskiviikkona haastavissa olosuhteissa keskiviikkona (3.1.) ja torstaina (4.1.) Lapin poliisin, Lapin pelastuslaitoksen, Lapin rajavartioston, Vapepan, pelastuskoirien ja pelastushelikopterin voimin. Etsinnät keskitettiin Pyhäkurun lumivyöryalueelle.

Olosuhteet etsinnän tekemiseen olivat erittäin haastavat lumivyöryriskin, kovan tuulen ja pakkasen, lumivyöryn valuma-alueen laajuuden, sekä pakkautuneen lumen vuoksi. Pelastuskoiria voitiin käyttää etsinnöissä pakkasen vuoksi ajoittain vain hyvin lyhyitä aikoja kerrallaan.

Etsinnät keskeytettiin tiistai- ja keskiviikkoyön ajaksi.

– Etsijät työskentelivät tunturissa vaikeissa kunnossa. Etsintöjen jatkaminen öisin olisi ollut vaarallista lumivyöryriskin, kovan pakkasen ja tuulen sekä pöllyävästä lumesta johtuvan heikon näkyvyyden vuoksi. Etsinnöissä toimittiin työturvallisuus edellä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Lapin poliisista.

Lapsi löytyi kuolleena torstaina noin kello 11.30, äidin löytöpaikan läheisyydestä Pyhäkurusta.

Poliisi jatkuu tapauksen tutkintaa kuolemansyyn selvittämisenä, jonka yksityiskohdat ovat salassa pidettyjä. Poliisi ei siten tarkenna kuolemiin muita muita yksityiskohtia. Poliisi suojele asian uhrien yksityisyyttä, eikä jaa tarkemmin muita uhreihin liittyviä tietoja.

– Poliisin puolesta kiitämme etsintään osallistuneita henkilöitä ja yhteistyötahoja. Ilman tulee, vapaaehtoisten ja lumivyöryihin perehtyneiden asiantuntijoiden tiivistä yhteistyötä etsinnät näin haastavissa olosuhteissa olisivat olleet mahdottomat, Huhtamäki sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *