Uutispeilin joulukalenterista löydät joka päivä jonkun askartelu- tai koristelutehtävän tai reseptin jouluisiin herkkuihin tai… eihän sitä tiedä mitä kalenterista löytyy..
Tämänpäiväinen kakkumme ei ehkä näytä kovin houkuttelevalta, mutta älä huoli! Sinun ei tarvitse syödä sitä itse, eikä viedä edes anopille joululahjaksi ja vaikka takaan, että se sinusta olisikin järkyttävän pahanmakuinen, niin nämä jouluvieraasi taatusti tykkäävät siitä.
Tänään tehdään joulukakku pikkulinnuille. Tarvitset tähän kakkuvuoan, paketin kookosrasvaa (500 g), sekä siemeniä. Itse ostin pussin sekalaista siemensekoitusta.
Sulata kookosrasva kattilassa. Rasvan ei tarvitse kuumentua, riittää, että se muuttuu nestemäiseksi. Kaada rengasvuokaan siemeniä. Itse laitoin noin vajaan litran verran. Kaada sula kookosrasva päälle ja sekoita siemenet ja rasva vähän sekaisin lusikalla. Kovin tarkkaan ei tarvitse sekoitella. Voit myös tässä vaiheessa vielä lisätä siemeniä, jos näyttää, että rasvaa on ”liikaa”, mutta pakollista se ei ole. Sitten vie vuoka pakkaseen. Huoneenlämmössä se EI jähmety tarpeeksi.
Kun olet varmistanut että kakkusi on jäätynyt kivikovaksi, niin laita vuoka tiskialtaaseen johon olet laskenut kuumaa vettä pohjalle. Anna vuoan olla siellä max. minuutti ja varmista taas ettet ole onnistunut sulattamaan seosta liikaa, vaan se on yhä kivikovaa. Itse annoin vuoan olla yön yli pihalla pakkasessa. Laita vuoan päälle iso lautanen ja kippaa kakku varovasti lautaselle.
Vie kakku takaisin pakkaseen. Voit kiinnittää sen puunoksalle laittamalla sen narulla keskireiästä roikkumaan tai mikäli pihalla ei ole pakkaskeliä, niin aseta se tasaiselle alustalle, jolta linnut voivat käydä sitä maistelemassa.
Muistathan että kun käsittelet eläimille tarkoitettuja jyviä, niin puhdistat astiat hyvin käytön jälkeen.
Älä myöskään koskaan tarjoa linnuille suolaista rasvaa, koska linnuilla ei ole juotavaa talvella. Eli esimerkiksi kinkun rasvoja, ei koskaan saa antaa pikkulinnuille!