Kansanedustaja, Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnan jäsen Jouni Ovaska kommentoi tänään puolustusmenoja koskrvaa päätösprosessia.

(Arkistokuva, kuvalähde: Eduskunta.)

’Parlamentaarinen valmistelu puolustusmenoista kuntoon, –päätösten on oltava demokraattisia ja kestäviä’, sanoo kansanedustaja Jouni Ovaska (Keskusta.).

Viimeaikainen keskustelu puolustusmenojen nostamisesta ja Suomen sitoutumisesta Naton uusiin rahoitustavoitteisiin on paljastanut vakavan puutteen päätöksenteon parlamentaarisuudessa.

Kyse on miljardiluokan linjauksesta, joka ulottuu pitkälle seuraavien hallitusten yli. Tällaisia päätöksiä ei voida tehdä ilman todellista, yhteistä valmistelua eduskuntapuolueiden kesken. Pelkkä tiedottaminen ei täytä parlamentaarisen valmistelun vaatimuksia.

Vakavana riskinä pidän myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen valmistelun ja päätöksenteon keskittymistä yhdelle puolueelle.

’Päätöksenteko palautettava läpinäkyväksi’

On ryhdyttävä toimenpiteisiin, joilla päätöksenteko voidaan palauttaa läpinäkyväksi. Demokraattisen ja parlamentaarisen prosessin kautta varmistetaan puolueiden sitoutuminen Suomen ja Euroopan turvallisuuden vahvistamiseen samaan aikaan, kun tavoitellaan talouden tervehdyttämistä.

Suomi tarvitsee yhteisesti sovitun menettelyn puolustus- ja turvallisuuspoliittisiin päätöksiin koskien Naton tavoitteita.

Pääministerin keskustelu puoluejohtajien kanssa ei riitä. Hallitus ja oppositio on kutsuttava valmisteluun jo ennen linjauksia. Tämä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi selontekoprosessilla, johon kaikki eduskuntapuolueet osallistuisivat.

Näin varmistetaan päätösten hyväksyttävyys, yhtenäisyys ja oikea-aikainen vaikuttaminen ennen kansainvälisiä sitoumuksia.

Rahoitus päätettävä yhdessä, parlamentaarisesti

Puolustusmenojen kasvu edellyttää rehellistä keskustelua rahoituksesta. Tarvitaan aito parlamentaarinen päätös siitä, miten menolisäykset katetaan. Julkisuudessa keinoina on esitetty mm. määräaikaista puolustusveroa, valtionvelan lisäämistä tai leikkauksia muilta hallinnonaloilta. Pelkkä talouskasvu ei kata kasvavia tarpeita.

Päätökset siitä, mitä sitoumuksia Nato-yhteistyössä tehdään, mitä viiden prosentin tavoite käytännössä tarkoittaa ja millä aikataululla, on tehtävä yhdessä. Tämä lisää luottamusta ja tehokkuutta, ja takaa myös avoimen julkisen keskustelun.

Kansalaisilla on oikeus tietää, kuka päättää, mitä ja miten, päättää edustaja.

(Uurispeili ei ole muokannut artikkelin sisältöä.)

4 thoughts on “Puolustusmeno–päätösten on oltava demokraattisia ja kestäviä, sanoo kansanedustaja”
  1. ”Demokraattisen ja parlamentaarisen prosessin kautta varmistetaan puolueiden sitoutuminen Suomen ja Euroopan turvallisuuden vahvistamiseen samaan aikaan, kun tavoitellaan talouden tervehdyttämistä.”
    Suomen ei tarvitse vahvistaa Euroopan turvallisuutta, mutta on saavutettava terve talous. Ilman tervettä taloutta emme tule selviämään. On täysin järjetöntä toimia Euroopan ja NATOn sotahaukkojen ohjeiden mukaan. Se ei ole edes suurelle naapurille Venäjälle mieleistä. Historiassa on aina suomalaisilla mennyt erittäin hyvin, jos välit ovat kunnossa ja venäläisillä menee hyvin.

  2. Puolustusmeno–päätösten on oltava demokraattisia ja kestäviä, sanoo kansanedustaja Jouni Ovaska.

    Tässä Ovaska on oikeassa.

    Ajatellaan vaikka talouden kautta yhteishengen tiivistämistä yhteiskunnassa: Kriisitilanteet, kuten taloudelliset vaikeudet tai ulkoiset uhat, voivat toisinaan tiivistää yhteishenkeä ja tunnetta ”kaikki samassa veneessä” olemisesta. Tämä voi paradoksaalisesti vahvistaa halua puolustaa omaa yhteiskuntaa.

    Toisaalta voi olla paradoksaalista huomata, että juuri pyrkimys täydellisyyteen voi joskus johtaa epätäydellisyyteen. Taloudellinen tasapainoilu yhteiskunnassa välttämättömien leikkausten ja pitkän aikavälin hyvinvoinnin ja kasvun turvaamisen välillä on jatkuva haaste, siinä on näet omat vaaransa, sillä valtiontalouden hoitajien taloudellinen tasapainoilu yhteiskunnassa voi muuttua demokratiassakin ”epärehellisen” epäpätevissä käsissä käveleväksi paradoksiksi.

    Ps. Tämän kävelevän paradoksin varmistamiseksi suosittelen:

    – lisätkää veronmaksajien painolastia – erityisesti kaikkien keski -ja pienituloisten
    – älkää missään nimessä leikatko kuluja sieltä, missä ne heti vaikuttaisivat positiivisesti kansalaisten
    ostovoimaan ja maanpuolustustahtoon (maatahan täällä ovat suomalaiset puolustaneet Nuijasodasta asti)
    – antakaa demokratian nimissä kaikkien ”ulkomaisten agenttien” ja trollien toimia vapaasti, koska se saa
    suomalaiset poliitikot näyttämään heikoilta tampioilta
    – ostakaa öykkä-möykkä oppositiolle ilmaiset megafonit, jotta eduskunnankyselytuntia olisi vielä vittumaisempaa seurata

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *