Suomalainen maatalouskriisi on pitkään jatkunut ongelma, mutta sen seuraukset näkyvät nyt yhä selvemmin myös kuluttajille.

(Arkistokuva. kuvalähde: Eduskunta.)

Alkutuottajille maksetaan Euroopan huonointa hintaa lihasta. Ympäristön- ja eläinten hyvinvoinnin hoidossa olemme Euroopan kärkimaita. Tämä ei ole ilmaista. Eri maiden erilaiset hyvinvointi- ja ympäristöstandardit vääristävät kilpailua. Suomalaiset tilat kärsivät muun muassa tästä ja niitä lopetetaan kannattamattomuuden vuoksi tiuhaan tahtiin.

Kauppa, teollisuus ja alkutuottaja haluavat maataloustuotteiden myynnistä kukin oman siivunsa. Näistä alkutuottajan siivu vähenee jatkuvasti. Kaupan valta on Euroopan eniten keskittyneessä päivittäistavarakaupassa liian suuri. Tämä ongelma on jatkunut pitkään.

Kuluttaja haluaa antibiootti- ja salmonellavapaata puhdasta kotimaista ruokaa tulevaisuudessakin. Turvallisuuden tärkeä kulmakivi on oma ruoantuotanto, huoltovarmuuden varmistaminen. Tuontiruoan varaan ei yksikään maa halua jäädä. Myös julkisten laitosten hankinnat pitäisi pääosin olla kotimaasta. Ruoantuotanto tarjoaa 300 000 työpaikkaa eli ei käsitä pelkästään viljelijöitä.

Nyt on päättäjäisviikonloppu ihan kulman takana. Ylioppilasjuhlissa ja valmistujaisissa laitetaan pöytä koreaksi ja tarjoillaan hyvää ja puhdasta suomalaista ruokaa. Ei ole mikään itsestäänselvyys, että tämä jatkuu tulevaisuudessakin.

Maatalouden heikko kannattavuus ei kuitenkaan ole vain kansallinen ongelma, vaan koskee koko EU:n aluetta. Suomen hallitus on ongelmista hyvin tietoinen, ja myös korjaavia toimia on tulossa.

Ritva ”Kike” Elomaa, kansanedustaja (ps)

One thought on “Miksi jauheliha loppuu kaupoista?”
  1. Tämä johtuu yksinkertaisesti tuottajien laiskuudesta. Euroopassa tuottaja jos ei saa tarvitsemaansa hintaa, niin se pistää lihan itse myydyksi. Ensin se homaa kylmähuoneen jonka lämpötila pysyy 0.1 asteessa. Sen jälkeen se raakakypsyttää kuusi viikkoa lihaa itse. Ja myy sen kuusinkertaisella hinnalla. Yksinkertaista ja kannattavaa.

    Minäkin kävin poikkeuksetta ostamassa lihat (naudat, possut ja jänikset) suoraan tuottajilta. Oli edullisempaa kuin kaupassa ja sai itse valita. Sai jopa valmistusohjeet mukana. Siis… kun euroopassa asuin.

    Ja Suomessa perunanviljelijät kompastuvt aina samaan ongelmaan: Ne koittaa myydä perunoitaan kalliimmalla kuin mitä niitä on myynnissä viereisessä S- tai K-marketissa. Mistä kansa perunansa ostaa? Kukin saa arvata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *