Keskiviikon uutinen oli, että Yhdysvaltain puolustusministeriö valmistelee suunnitelmia täydelliseksi vetäytymiseksi Syyriasta, jossa on tällä hetkellä n.2000 amerikkalaista sotilasta, liittyen ’islamilaisen valtion’ (”ISIS”) vastaiseen operaatioon. Nämä joukot ovat Koillis-Syyriassa, yhteistyössä SDF:n (’kurdijoukkojen’) kanssa.
Washingtonissa toimiva libanonilainen poliittinen analyytikko Elie Youssef sanoi tänään torstaina syyrialaiselle uutistoimistolle, NPA:lle,, olevan epätodennäköistä, että Washington vetäisi joukkojaan Syyriasta, ja että ’Yhdysvallat säilyttää alkuperäisen tukensa Syyrian demokraattisille voimille (SDF:lle)’.
”Keskustelut Yhdysvaltojen vetäytymisestä Syyriasta eivät ole uusia. Samanlaisia vuotoja esiintyi myös entisen presidentin Joe Bidenin kaudella. Niiden leviäminen uudelleen nyt saattaa olla yritys muokata yleistä mielipidettä ja vaikuttaa asianosaisiin. ”Vaikka uskonkin, että Trumpin hallinto olisi noudattanut tätä linjaa (-kuten teki lokakuussa 2019. (Uutispelin kommentti)), se ei ole niin nykyään.”
Silloisen Yhdysvaltain presidentin, ensimmäistä kauttaan istuvan Donald Trumpin, nopea päätös vetää US.Army pois Syyriasta lokakuussa 2019 avasi tien Turkin islamisti-presidentin, Recep Tayyip Erdoganin hyökkäyskampanjalle Syyriaan. Koillis-Syyria oli silloin jo rauhallinen ja turvallinen, ja pakolaisia muualta Syyriasta odotteli siellä kotialueiden rauhoittumista. ”ISIS” oli nujerrettu, taantunut tavanomaiseksi piileskeleväksi terroristiryhmäksi.
Erdogan perusteli hyökkäystään naapurimaahan mm. Turkissa olevien ’Syyrian-pakolaisten’ palauttamisella, -ikään kuin syyrialaiset eivät olisi voineet palta Syyrian rauhoitettuihin osiin. Lukuisat Jordaniaan ja Libanoniin paenneet Assadin vastustajat olivat jo sen tehneetkin.
Eurooppalaisille Turkkiin kerääntyneet ”syyrialaiset pakolaiset” olivat tulleet hyvinkin tutuiksi: Erdogan oli työntänet heitä miljoonittain ’Balkanin teille’, matkalle kohti parempaa tulevaisuutta. -Asiassa oli tietty erikoinen piirre: Vain 6% (kuusi prosenttia) heistä todettiin kohdemaissaan -mm. Suomessa– syyrialaisiksi.
Syyrian sotaan henkilökohtaisen ”uhanalaisuutensa” aiheuttajana vedonneet turvapaikanhakijat olivat kotoisin –Lähi-Idän ja MENA-maiden (Middle East and North Africa) lisäksi mm. Afganistanista, Pakistanista, -jopa Bangla Deshista. -Yhteistä heille oli islamin usko, -joten heidän keskuuteensa mahtui hyvin islamistiterroristien kannattajia, ja jopa aktiivitoimijoita.
Erdoganin kampanja lokakuussa 2019 toi siis sodan takaisin jo rauhalliseen osaan Syyriaa. Erdo selitti haluavansa eliminoida alueelta ”terroristit”. -Näillä hän tarkoitti kurdeja. -Ei toki TMurkin sponssaamia SNA:ta ja sen jihadistisia rönsyjä, -eikä Turkin lipun alla terrorismiaan harjoittavia ”ISIS:n” sotureita (kuvassa alempena).
”Syyrian kanalliseksi armeijaksi” itseään nimittämä SNA aloitti jo lokakuussa 2019 -Turkin tukemana- Pohjois-Syyrian uskonnollisten ja etnisten vähemmistöjen karkottaminen, -minkä työn jo ”ISIS” oli aloittanut. Varsinkin Afrinin kaupunki kärsi tässä etnisessä puhdistuksessa, -johon SNA:n riveihin liittyneet entiset ”ISIS:n” terroristit osallistuivat hyvin mielellään. (-Miten niin ”entiset”?)
Kristityt, jezidit, alawiitit, kurdit, armenialaiset, ym. karkotettiin väkivalloin, ja heidän talonsa ja tuluksensa annettiin tulokkaille. Parisen viikkoa sitten kuulimme, että Damaskoksen nykyinen isäntä, Syyrian presidentiksi juuri nimitetty al-Shara’a on ryhtynyt antamaan Syyrian kansalaisuuksia Hay’at Tahrir al-Shamin (HTS:n, entisen Syyrian al-Qaedan) yms. asejoukkioiden ulkomaisille sotureille. -Passin mukana saa ehkä myös kämpän, kunhan entisten vääräuskoisten asukkaiden jäänteet on dumpattu pois?
Erdoganin ja al-Jolani-Shara’aa:n tavoite on etninen puhdistus ja väestönvaihto
Erdogan ei kovin huolellisesti salaa tavoitettaan asuttaa Turkin rajan eteläpuolinen kaistale Syyriaa Turkille ystävällisillä sunni-muslimeilla. -Niitähän tämä (½)islamisti on kerännyt pitkin maailmaa.
Silloisen Yhdysvaltain presidentin erehdys salli Erdoganin pitkittää Syyrian veristä sisällis- (miten niin sisällis?) sotaa viidellä vuodella, ja aiheutti Yhdysvalloille uskottavuuden menetyksen, jolla saattaa olla jokin konteksti USA:n entisten luotettavien liittolaisten Lähi-Idässä myöhempään orientoitumiseen?
Pentagonissa oltiin tuskin iloisia äkkivetäytymisestä, joka jätti paikalliset liittolaiset heitteille, ja pikaevakuoituihin tukikohtiin kaikkea jännää niihin kiirehtineiden venäläisten tutkittaviksi. -Se koko Lähi-Idän ilmatilaa kontrolloinut tutka, joka jouduttiin hävittämään paikan päällä, lienee maksanut sellaisen summan, jonka rinnalla meidän valtionvarainministerimme ’sopeutus’-tavoite kalpenee?
Presidentti Joe Bidenin pikavetäytyminen Afganistanista jätti maailmalle samanlaisen muistijäljen: Voiko noihin jenkkeihin yhtään luottaa?
Tänään Elie Youssef kertoo meille, että ’Yhdysvaltain kanssa on vielä toivoa”:
”Washington keskittyy löytämään ratkaisun kurdien ja Turkin väliseen konfliktiin sekä käsittelemään Syyrian uuden hallinnon ongelmia. Yhdysvallat ei hylkää alkuperäistä tukeaan Syyrian demokraattisille voimille.” Hän mainitsi myös, että meneillään olevien Yhdysvaltojen ja Turkin välisten neuvottelujen tavoitteena on käsitellä Islamilaista valtiota (ISIS) varmistamalla, että Turkki ja muut valtiot ottavat vastuun sen hillitsemisestä.
Yhdysvaltain puolustusministeriö valmistelee suunnitelmia täydelliseksi vetäytymiseksi Syyriasta 30, 60 tai 90 päivän kuluessa., NBC News raportoi keskiviikkona (05.02.).
Trumpin uusi kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mike Waltz vieraili Yhdysvaltain CENTCOM:n (keskusjohdon) päämajassa Tampassa Floridassa viime viikolla. Vierailunsa aikana hän tapasi korkeita sotilasjohtajia ja kuuli katsauksen Lähi-idän tilanteesta.
Valkoisen talon virkamies kuitenkin totesi, että Yhdysvaltain joukkojen mahdollista vähentämistä Syyriassa ei keskusteltu eikä se ollut syy Waltzin vierailulle, kertoo lehti.
Lähi-Idässä ollaan syystä huolissaan Yhdysvaltain tulevista poliittista käänteistä. Samaan aikaan Danaskoksen hallituksen valvomilla alueilla jihadistit esiintyvät yhä avoimemmin, ja väkivalta vähemmistöjä kohtaan voimistuu.
Yhdysvaltain edellisen presidentin määräämä amerikkalaisjoukkojen pikalähtö Afganistanista loi maailmaan ensimmäisen al-Qaeda-terroristien johtaman valtion. Niin missäs tämä al-Shara’aa-Jolani on oppinsa saanut? Niin: Al-Qaedassa.
Luettavaa:
- North Press Agency 05.02. 2025,
- North Press Agency 06.02. 2025,
- Rudaw 30.01. 2025,
- Erdogan ja Hamasin valtuuskunta 20.01. 2025,
[…] Yhdysvallat vetäytyy Syyriasta, tai sitten ei, -uusi al-Qaeda-valtio uhkana […]