Kansanedustaja Marko Kilpi (Kokoomus) on jättänyt toimenpidealoitteen Suomen irtisanoutumisesta jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta koko eduskunnan allekirjoitettavaksi.

”Suomi liittyi vuonna 2012 Ottawan sopimukseen, jolla kiellettiin jalkaväkimiinojen käyttö. Maailmanpoliittinen tilanne ja se todellisuus, jossa nyt elämme, on osoittanut päätöksen olleen karkea virhe.” ”Ne tavoitteet, mitä jalkaväkimiinojen kiellolla tuolloin asetettiin, eivät ole olleet missään vaiheessa Suomelle ongelmia”, Kilpi toteaa.

Jalkaväkimiinojen käyttö Suomessa erilaista

Suomen toimintaperiaatteet jalkaväkimiinojen osalta ovat olleet aina täysin toisenlaisia kuin monilla kriisialueilla muualla maailmassa, joissa miinoitteiden turvalliseen käyttöön ei ole kiinnitetty millään tavalla huomiota. Suomessa miinoitteiden sijainnit merkitään tarkasti paikka- ja karttatietoihin, miinakentät merkitään ja eristetään näkyvästi merkkinauhoilla, jotka poistetaan vasta sitten, kun miinoitteet aktivoidaan, ja miinoitteiden tarpeen poistuessa, ne puretaan tarkasti ja huolellisesti.

Näin ei toimita niillä kriisialueilla, joita varten Ottawan sopimus on tarkoitettu. Suomi on sopimuksen suhteen väärässä joukossa.

”Rajusti muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne on nostanut jalkaväkimiinojen ratkaisevaan rooliin vahvan ja uskottavan puolustuksen rakentamisessa. Yli 1300 kilometrin raja on valtavan laaja alue pitää koskemattomana ja rikkomattomana. Tuo raja ei ole pelkästään Suomen raja, vaan se on myös EU– ja NATO-raja, jonka puolustamisella on erityinen merkitys”, toteaa Kilpi. Hän on suorittanut varusmiespalvelunsa nimenomaan miinojen parissa pioneeriylikersanttina.

Jalkaväkimiina on puolustuksellinen ase

Jalkaväkimiina on erittäin tehokas puolustuksellinen ase, jonka käytöllä ei tavoitella mahdollisimman suuria vihollisen kalusto- ja miehistötappioita, vaan miinoitteilla pyritään estämään, hidastamaan ja ohjaamaan vihollisen liikkumista haluttuun suuntaan. Taktisesti ja strategisesti jalkaväkimiinojen käyttö on erittäin tehokasta, taloudellista ja vallitsevassa turvallisuustilanteessa erittäin tarpeellista.

”Pelkkä tieto miinojen olemassaolosta vaikuttaa merkittävällä tavalla vihollisen toimintaan ja liikkeeseen. Vaikka Suomi on pyrkinyt korvaamaan jalkaväkimiinat muilla keinoilla, ei miinakauhua korvata millään”, Kilpi toteaa.

Ukraina joutuu kohtaamaan Ottawan sopimuksen seuraukset

Yhdysvallat luovuttaa tuoreimpina aseavustuksina Ukrainalle jalkaväkimiinoja. Yhdysvallat ei ole Ottawan sopimusta allekirjoittanut. Ukraina on. Ukraina joutuu nyt kohtaamaan karkealla tavalla Ottawan sopimuksen erittäin haitalliset seuraukset koko kansakunnan kohtalon näkökulmasta”, Kilpi sanoo.

Käytännössä Ukraina ei voi sopimusta noudattaa. Se kertoo tyhjentävästi siitä, kuinka tarpeellisia Venäjän kaltaista, säännöistä täysin piittaamatonta ja vastapuolen sääntöperustaista toimintaa röyhkeästi hyväksikäyttävää toimijaa vastaan jalkaväkimiinat ovat”, Kilpi jatkaa.

Suomen on irtaannuttava mahdollisimman pian Ottawan sopimuksesta

”Suomen on otettava oppia tästä tilanteesta ja irtaannuttava mahdollisimman pian Ottawan sopimuksesta. Se on luotu täysin toisenlaisille toimijoille ja niiden yleisvaarallista
toimintaa rajoittamaan. On myös ilmiselvää, että Venäjä ei ole Ottawan sopimusta allekirjoittanut”, kansanedustaja Kilpi päättää.

Kansanedustaja Sanna Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin

Suomen jalkaväkimiina -varastot hävitettiin räjäyttämällä

One thought on “Kokoomuksen Marko Kilpi: Suomen irtisanouduttava jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta ”
  1. Miinoista voi tietenkin esittää oman mielipiteensä. Ne ovat kuitenkin aiheuttaneet paljon vammautumista muussakin tilanteessa kuin sotimisessa. Tässä voi esimerkiksi ottaa Suomen merimiinojen raivauksen. Siihen olisi tarvittu 200 alusta. Kun niitä löytyi vain 50, raivaus kesti ja liikenne seisoi. Purkutyössä menehtyi kymmeniä nuoria miinanraivaajia.
    Järjetön käyttää miinoja turvallisuuden lisäämiseen, kun on järkeviäkin keinoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *