Eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunta kiittää ministeri Lulu Rannetta (PS) radiohäirintälaitteiden kriminalisointia koskevasta liikenne- ja viestintäministeriön selvityksestä,

(Arkistokuva, Lulu Ranne, kuvalähde Eduskunta.)

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta pitää erittäin hyvänä liikenne- ja viestintäministeriön selvityksessä tehtyä arviota, jonka mukaan radiohäirintälaitteiden hallussapidon kriminalisoinnille yksityishenkilöiden osalta on olemassa selvä yhteiskunnallinen tarve.

Suuritehoisimmilla laitteilla voidaan aiheuttaa merkittävää haittaa turvallisuudelle

Valiokunta nosti GPS-häirintälaitteiden säätelyn puutteet esille liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteelle (PS) kesäkuussa lähettämässään kirjeessä. Valiokunta toi siinä esiin, että laitteet ovat yleistyneet viime aikoina ja että suuritehoisimmilla niistä voidaan aiheuttaa merkittävää haittaa esimerkiksi liikenteen tai muun yhteiskunnan turvallisuudelle. Valiokunnan käsityksen mukaan laitteiden käyttöön tai maahantuontiin ei nykylainsäädännön puitteissa pystytä puuttumaan tarpeeksi tehokkaasti.

Laitteiden käyttäminen ollut kiellettyä, hallussapito sallittua

Ongelmallista on ollut erityisesti se, että vaikka laitteiden käyttäminen on kiellettyä, on niiden hallussapito ollut kuitenkin sallittua. Ministeriön kuulemien viranomaisten mukaan kriminalisoinnille onkin selvä tarve.

Liikenne- ja viestintäministeriö selvitti asiaa, ja kuuli muita ministeriöitä sekä turvallisuusalan viranomaisia. Keskustelujen perusteella liikenne- ja viestintäministeriö arvioi, että radiolaitteen hallussapidon kriminalisoinnille on selvä yhteiskunnallinen tarve. Ministeriö ilmoitti, että sen on perusteltua aloittaa lainsäädäntöhanke, jolla radiohäirintälaitteiden hallussapito kielletään yksityishenkilöiltä.

Ministeriö korostaa, että kiellossa tulisi ottaa huomioon kaikki radiotaajuista viestintää häiritsevät tai väärentävät laitteet, ei vain GPS-signaalia häiritseviä laitteita. Lakimuutoksen yhteydessä on ministeriön mukaan lisäksi varmistettava, että esimerkiksi viranomaiset voisivat edelleen käyttää laitteita ja että tutkimus ja tuotekehitys olisi edelleen mahdollista.

Valiokunta katsoo, että häirintälaitteiden hallussapidon sanktioiminen voisi todennäköisesti helpottaa merkittävästi viranomaisten mahdollisuuksia puuttua häirintälaitteiden aiheuttamiin ongelmiin ja samalla katkaista laitteiden viimeaikaisen yleistymiskehityksen.

Valiokunta kannattaa edellä mainittuja ministeriön arvioita ja kannustaa aloittamaan lainvalmisteluhankkeen pikaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *