Tänään lauantaina Israelin ilmaiskut murensivat taas islamistisen Hizbollahin linnakkeita Beirutissa ja Etelä-Libanonissa. Tämä tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun Libanonin hallitus ilmoitti tutkivansa Yhdysvaltain aselepoehdotusta.
Israel iski aiemmin tällä viikolla Syyriassa Hamasin liittolaisen, Palestiinan Islamilaisen Jihadin kohteeseen, – tappaen kaksi sen johtajaa. Libanonilainen Hizbollah on sekä poliittinen puolue, että Libanonin hallituksesta riippumaton sotilaallinen voima. Syyriassa se on presidentti Bashar al-Assadin kutsusta, -alunperin tukemassa hallitusta sunni-islamisteja -ns. ’islamilainen valtio’ (ISIS) ja Hayat Tahrir al-Sham (al-Qaeda, paikallisesti) vastaan. Syyrian sisällisota loppui kauan sitten, mutta Assadin ’ystävät’, Hizbollah, Iranin vallankumouskaarti (IRGC), ja venäläiset, ovat yhä maassa.
Aiemmalla pääministerikaudellaan Benjamin Netanyahu määräsi iskuja Syyrian alueelle, Hizbollahin ja IRGC:n kohteisiin, ja Iranin pappishallituksen lähettämiin aselasteihin, joiden tarkoitus oli päätyä mm. Hamasille. Damaskossa istuvaa Syyrian hallitusta -presidentti Bashar al-Assadia– Israelin iskuilla ei haluttu heikentää. -Siitä oli Damaskon ja Jerusalemin yhteisymmärrys.
Uusi sota on tuonut Israelin ilmavoimat taas sekä Syyrian, että Libanonin ilmatilaan. Nähtäväksi jää, pätevätkö vanhat eskalaation-välttämis välipuheet. Gazan-kaistan tilanne, alkaen 07.10. 2023, on koko maailmalle todella vaarallinen. Eskalaation välttämiseksi Gazaan on saatava rauha mahdollisimman pian, mutta aselevon torjuvia voimia on sekä Hamasin joukossa, että Netanyahun hallituksessa.
Tässä uutisessa on tarkastelun kohteena Israelin tuore toiminta Libanonissa, lähes välittömästi Libanonin hallituksen reagoitua Yhdysvaltain rauhan-ehdotukseen, -myöntävästi. -Aina, kun joku kriisin osallinen osoittaa myöntymistä rauhanehdotuksiin, joita ovat esittäneet YK, Yhdysvallat, EU ja mm. Ranskan kokoama 12:sta valtion ryhmä, joku on pommittanut jotakin, tai muuten häröillyt. Al-Arabiyan kirjoittajan kysymys näyttää liippasevan läheltä em. problematiikkaa.
Hamasia, Hizbollahia ja (Palestiinan) Islamilaista Jihadia tukee Israelin arkkivihollinen Iran, joka ilmoitti perjantaina (16.11.) kannattavansa lähes kaksi kuukautta kestäneen Libanonin sodan nopeaa lopettamista, kirjoitti Al-Arabiya tänään.
Meneillään oleva sota Israelin ja Hamasin välillä alkoi 7. lokakuuta 2023, Hamasin ja sen liittolaisten hyökätessä Israeliin yllättäen, ilman sotaa edeltänyttä poliittista kriisiä. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu meni valitettavasti viritettyyn ansaan vastatessaan terroristien hyökkäykseen lähettämällä Israelin puolustusvoimat (IDF:n) maasotaan Gazan alueelle, jota oli vuosikymmeniä tunneloitu, ja jonka väestöä oli yllytetty räikeään antisemitismiin.
On ilmeistä, että Hamasin tarkoitus oli saada vedettyä israelilaiset omalle maaperälleen. Varmuuden vuoksi otettiin n. 250 panttivankia, joita IDF;n odotettiin tulevan hakemaan. Toki, gazalaisille auheutuvat tappiot ja kärsimykset olivat nekin odotettavissa, mutta niillä ei ollut painoa Hamasin strategiassa:
Oliko Hamasille luvattu, että kun aloitatte sodan, muita tulee pian apuun, ja saamme koko Lähi-Idän liekkeihin? -Tai koko maailman?
Toistaiseksi eskalaation karkaaminen käsistä on pystytty välttämään, ja sen eteen tehdään töitä. Yhdysvaltain tammikuussa virkaansa-astuvan 47. presidentin, Donald Trumpin, avustajan Elon Muskin ja Iranin YK-edustajan salainen tapaaminen viime maanantaina (11.11.) kertoo, että kulissien takana tapahtuu: Iranin vetäminen pois Hamasin, Hezbollahin ja huthi-kapinoitsijoiden kelkasta on yhtä kuin rauha Gazaan.
Lehti kirjoittaa -kriittiseen sävyyn- Israelin lauantaisesta (16.11.) ilmaiskuista Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin pian sen jälkeen, kun Libanon on näyttänyt vihreää valoa Yhdysvaltain rauhanehdotukselle.
Libanonin valtiollinen uutistoimisto kertoi, että ”vihollinen” suoritti kolme ilmahyökkäystä (16.11) aamulla ja raportoi myöhemmin toisestakin hyökkäyksestä Chiyahin naapurustossa.
Samaan aikaan Hizbollah jatkoi raketti-iskujaan Pohjois-Israeliin sotilaskohteisiin, ja laivastotukikohtaan Haifan alueella. Israelia on päättyvällä viikolla arvosteltu, -mm. Human Rights Watchin raportissa, jossa Israelin sodankäyntitavasta käytetään sanontaa ”rikos ihmisyyttä vastaan”.
Yhdysvaltain suurlähettiläs Libanonissa on esittänyt rauhansuunnitelman, johon sisältyy 60 vuorokauden aselepo Israelin ja Hizbollahin välillä.
Luettavaa:
- Al-Arabiya 16.11. 2024,