Venäjän ja Iranin keskusteluissa eilen Teheranissa oli pöydällä ainakin pakotteiden kiertäminen. Molemmat maat ovat joutuneet -omista syistään- kaupparajoitteiden kohteeksi, joten ongelma on yhteinen.

Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Sergei Shoigu saapui eilen yllättäen Iranin pääkaupunkiin Teheraniin, tavaten mm. Iranin presidentin. Kesällä virkakautensa aloittanut Masoud Pezeshkian lupasi vieraalle puhuessaan ”kehittää syvempiä suhteita Venäjään vastustaakseen länsimaisia ​​pakotteita”. Shoigu tapasi myös iranilaisen kollegansa turvallisuuspäällikkö Ali Akbar Ahmadianin.

Viime viikolla Shoigu matkusteli Pohjois-Koreassa, tavaten ”suuren johtajanKim Jong Unin Pjongjangissa. Pohjois-Korea ja Iran ovatkin molemmat toimittaneet Venäjälle ballistisia ohjuksia. Shoigu tapasi äskettäin Pietarissa Kiinan ulkoministerin Wang Yin. -Siinähän kaikki Venäjän aseistajat taisivatkin olla, koko joukko. Iran on toki kiistänyt väitteen, että toimittaa ballistisia ohjuksia Venäjälle.

”Hallitukseni seuraa vakavasti meneillään olevaa yhteistyötä ja toimenpiteitä maiden välisten suhteiden tason parantamiseksi”, valtion uutistoimisto IRNA siteerasi Iranin presidentti Pezeshkianin lausuntoa Shoigulle.

Shoigun aseidenkerjäys-kierros sattuu samaan aikaan, kun Yhdysvallat jatkaa yhä pitkänkantaman ohjusten käyttökieltoa Ukrainalle. Venäjän aseistajilla ei näytä olevan estoja sen suhteen, mihin po. ballistisia ohjuksia käytetään, -mm. ostoskeskuksiin ja lastentarhoihin. Venäjän pitkäaikainen presidentti Vladimir Putin toisti viime viikolla uhkauksensa, että länsimaisten pitkän kantaman aseiden käyttö ukrainalaisten toimesta Venäjän alueella, on ’NATO:n ja Venäjän välinen suora yhteenotto, john Moskova vastaa’.

Masoud Pezeshkianin vaalivoitto Iranin presidentinvaaleissa kesällä antoi aihetta odottaa pappisjohtoisen Iranin lieventävän politiikkaansa: Pezeshkian oli jo ennen presidenttiehdokkuuttaan ottanut etäisyyttä edeltäjänsä Ibrahim Raisin jyrkkään politiikkaan, ja mm. tuominnut uskonnollisia pukeutumismääräyksiä rikkoneiden naisten ja tyttöjen julman kohtelun ns. ’huivimellakoiden’ yhteydessä. Pezeshkiania luonnehdittiin ’reformistiksi’, joka on valmis tinkimään eräistä ’Iranin Islamilaisen Tasavallan’ (maan virallinen nimi) politiikan piirteistä voidakseen tarjota iranilaisille nousevan elintason ja mukavammat olot.

Pezeshkianin lupausten toteutuminen poistaisi kasvavan tyytymättömyyden, joka huivi- ja polttoaine-mellakoiden aikana näyttäytyi jo valtion vakautta uhkaavana kapinana, lakkoina ja nuorison laajoina protesteina. Voidakseen toteuttaa lupaamansa Pezeshkianin pitäisi saada Iranin öljy maailmanmarkkinoille, -maailmanmarkkinahintaan, ei salakuljetushintaan kuten tänään- mikä edellyttää ns. ’Iranin ydinsopimuksen’ (Iran nuclear deal), JCPOA:n palauttamista. -Se taas edellyttää lähentymistä Yhdysvaltoihin.

Pezeshkianin edeltäjä, jyrkän linjan Raisi, käytännössä katkaisi JCPOA-neuvottelut Wienissä. Irrottautuessaan virallisestikin JCPOA:n rajoitteista -Yhdysvallat irtisanoutui sopimuksesta presidentti Trumpin aikana v.2018- Iran on kasvattanut rikastetun uraanin määrää, ja rikastusastetta. Eri arvioiden mukaan Iranilla on valmista pommikelpoista uraanirikastetta 2-5:een pommiin. Lehti kirjoittaa:

Iran tuottaa nyt uraania lähellä asetason tasoa sen jälkeen, kun sen ydinsopimus romahti maailmanvaltojen kanssa. Sillä on tarpeeksi rikastettua uraania ”useisiin” ydinaseisiin, jos se päättää tuottaa niitä, Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA:n) johtaja on toistuvasti varoittanut

Iranin tukeman terroristijärjestö Hamasin johtajan, Ismail Haniyehin, salamurhalla Teheranissa heinäkuun 31. on mahdollisesti pyritty sekä sitomaan Pezeshkianin kädet liialta Iranin ”lännettämiseltä”, että pitkittämään Gazan ja Israelin välistä sotaa poistamalla pelistä Yhdysvaltain 31.05. esittämälle ns. ’Bidenin suunnitelmalle’ vihreää valoa näyttänyt Haniyeh. Salamurha myös poisti mahdolliset esteet Iranin ohjuskaupoilta Venäjälle.

Jyrkkä linja näyttää vahvistaneen asemiaan Iranissa heinäkuun lopun jälkeen. Venäjä onkin toistuvasti julistanut olevansa ’lähellä merkittävän sopimuksen allekirjoittamista Iranin kanssa strategisen kumppanuuden lujittamiseksi maiden välillä’.

Iranin ja Venäjän lähentyminen (entisestään) pitkittää sotaa Gazassa ja Ukrainassa, ja lisää epävakautta Iranissa.

Luettavaa:

Shoigu Teheranissa, -rakennusmestari paljon vartijana

Iranilta puuttuu vielä kaksi (2) kiloa uraania…

Mikä oli Hamasin ja Lavrovin keskustelunaihe Moskovassa 12.9. 2022, -ja kenen varpaille Haniyeh talloi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *