Otsikkokuvan huolestuttava drone-lennätys lähellä kriittistä infraa Turussa -tai oikeammin laimea viranomaisreaktio siihen- antavat taustaa Länsi- ja Sisä-Suomen Valmiustoimikunnankin huolenaiheelle: Erilaiset -jo toteutuneetkin. uhkat kohdistuvat julkiseen infraan, ja kiristyvä talouden tilanne ovat nousseet merkittäväksi uhkakuvaksi.

Alueelliset Valmiustoimikunnat tekevät turvallisuusriskien kartoitusta, ja tilannekuvan päivitystä, -tuottaen hallinnolle ja poliittiselle johdolle ajanmukaista tietoa. Länsi- ja Sisä-Suomen Valmiustoimikunnan kokoontumisessa torstaina nousi keskusteluun tyytymättömyys turvallisuudesta huolehtien viranomaisten resurssointiin, -johon esimerkkitapauksemmekin Turusta saattaa viitata.

Esimerkkitapauksessa tuntematon dronettaja lennätti laitettaan 17. toukokuuta -sääntöjä rikkoen- Turun lentoaseman suoja-alueella, ja vieläpä vesitornin läheisyydessä. Turun poliisilaitoksella ei kuitenkaan ollut kiinnostusta, eikä ilmeisesti resursseja, tapauksen tutkintaan: Poliisipartio kävi paikalla kääntymässä.

Turun poliisi: ”Asiassa ei ole syytä epäillä rikosta

Hätäkeskukseen ilmoittanut asukas, rikosilmoituksen tekijä, -ja yksi mahdollisista asianomistajista- sai kysyessään  poliisilta ilmoituksen rikostutkinnan keskeyttämisestä 30.07: ”Asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Esimerkkimme -vain läheltä-piti -tapaukseakin- on nähtävissä jatkona sarjaan tunkeutumisia vesihuollon kohteisiin eri puolilla Suomea. Myös liikenteen ja tietoliikenteen infraa on tarkkailtu, ja ainakin yhdessä tapauksessa vahingoitettu (kaadettu masto).

Lennätyspaikka kuuluu Turun lentoaseman UAS-vyöhyke B-alueeseen, jolla lentämiseen tai miehittämättömän lentolaitteen lennättämiseen vaaditaan Turun lennonjohdon erityislupa.,  -joka lennätyskerraksi erikseen. Tähän nähden poliisin päätös jättää tapaus tutkimatta, vaikuttaa oudolta.

’Kriittiseen infraan kohdistuva ilkivalta ja väkivaltarikosten kasvu huolestuttaa Länsi- ja Sisä-Suomen alueellista valmiustoimikuntaa’

-Näin otsokoi tänään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen valmiustoimikunta tiedotteessaan, käyttäen sanamuotoa ”kiristynyt turvallisuustilanne”. Turun poliisin toiminta näyttää asettuvan ristiriitaan toimikunnan prioriteettien kanssa. Siteeraan tiedotetta:

Kriittiseen infraan kohdistuvat ilkivallan teot, sekä väkivalta- ja huumausainerikosten kasvu, huolestuttaa toimijoita. Kriittiseen infraan kohdistuvat ilkivallat voivat olla haasteita, jotka liittyvät sosiaalisen median käyttöön. Infraan onkin kohdistettu tehostettua valvontaa. Alueellisen varautumisen kehittäminen ja tilannekuvan päivittäminen on tiivistä yhteistyötä.

Alueellisen varautumisen kehittäminen sisältää mm. kokonaan uuden viraston perustamisen, kertoi torstaina pelastusylitarkastaja Juha Vilkki. Perustettavan Lupa- ja valvontaviraston, joka aloittaa toimintansa vuoden 2026 alussa, tehtäviin sisältyy mm. varautumisen alueellisen yhteistyön järjestäminen.

Kiristyvä taloustilanne ja henkilöstöpula ongelmana

Valmiustoimikunta keskusteli myös työttömyyden yleisestä kasvusta, ja siihen liittyvistä ilmiöstä.   ”Yleinen kiristyvä taloustilanne huolestuttavat myös valmiustoimikunnan toimijoita.” Alueellisen tilannekuvan keräämistä jatketaan syyskuussa, jolloin järjestetään myös alueelliset maanpuolustuksen erikoiskurssit,  -teemana henkinen kriisinkesto.  Marraskuussa ovat vuorossa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimesta valmiussuunnittelun työpajat maakunnissa.  Lokakuussa Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran.

Näillä näkyminen Valmiustoimikunnan keskustelunaihe, huoli resurssien riittävyydestä, on erittäin aiheellinen. Suomeen kohdistuvien uhkien on julkisuudessakin todettu kasvaneen. Sisäasiainministerillä ja valtionvarainministerillä on nyt tekemisen paikka.

Yhteinen turvallisuus on asia, jota ei sovi ottaa leikkuulaudalle.

Dronea lennätetty lentokentän suoja-alueella luvattomasti, -ja kuvattu ihmisten ikkunoita. Poliisi: Ei rikosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *