Suomen Yleisradion, Ylen, tulevaisuutta ja rahoitusta käsitellyt parlamentaarinen työryhmä päätti työnsä tiistaina (09.07.) yhteiseen näkemykseen. Vastoin odotuksia ovat vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmät kuitenkin nyt hylänneet mietinnön.
(Kuva: Eduskunta)
– Vasemmistoliitto on hylännyt sovun Ylen leikkauksista ja lakimuutoksista, vaikka se neuvoteltiin kaikkien puolueiden kesken, toteaa perussuomalaisia ryhmässä edustanut kansanedustaja Joakim Vigelius.
- Sovusta lipeämisellä on seurauksensa. Vasemmistolla ei ole veto-oikeutta siihen, leikataanko Yleltä vai ei.
- Perussuomalaiset on ajanut voimallisimmin Yleltä leikkaamista eikä se voi vesittyä vasemmiston vastustukseen.
”Ylen himorahoitus, paisutus ja mädätys syövyttävät sananvapautta”
Toinen perussuomalainen Yle-ryhmän jäsen, edustaja Teemu Keskisarja, jatkaa:
Nimenomaan Ylen himorahoitus, paisutus ja mädätys syövyttävät sananvapautta. Suomesta on tulossa yhden median maa. Yle on jo isompi kuin kaikki kaupalliset tv- ja radiokanavat yhteensä. – Yle tallaa alleen myös maakunta- ja paikallislehdet. Suomi ei saa suistua yleläisen totuuden yksinvaltaan, Keskisarja varoittaa.
Parlamentaarinen työryhmä perustettiin aivan hallitusohjelman mukaisesti. Ohjelmassa ei ole ohjetta tilanteeseen, jossa parlamentaarista sopua ei synny, mutta hallitusohjelmassa todetaan:
- Yleisradion rahoitus ja varojen käyttö avataan julkiseksi osakeyhtiölain puitteissa. Yleisradio näyttää avoimuudessa ja tehokkaassa rahankäytössä esimerkkiä. Yleisradion riippumattomuutta ja toimituksellista puolueettomuutta vahvistetaan.
Miten tämä toteutetaan käytännössä, selvinnee viimeistään eduskunnan syysistuntokauden alettua.
Tarve arvioida Yleisradion rahoitusta, suhdetta kaupalliseen mediaan ja Yle-lain muutostarpeita sekä tarkkarajaistaa Ylen tehtäviä – syy miksi parlamentaarinen ryhmä perustettiin – ei ole kadonnut minnekään.
Mielestäni Yle pitäisi heti lailla kieltää. Kattokaa mitä paskaa yle uutisoi presidentin vaaleista:
Yle:
Presidentinvaalien tuloksesta ei voi valittaa
Presidentinvaalien tulokseen ei muista vaaleista poiketen voi hakea muutosta valittamalla. Lainsäätäjien perusteena on tältä osin aina ollut, että istuvan presidentin asemasta ei voi olla epäselvyyttä, kertoo oikeusministerön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.
https://yle.fi/a/74-20071699/64-3-205441
Todellisuudessa vaaleista voi valittaa:
Helsingin sanomat:
28.1
PRESIDENTINVAALEISSAKIN on tosin niin sanotun ylimääräisen muutoksenhaun mahdollisuus. Korkeimmalta hallinto-oikeudelta voi hallinto-oikeudenkäyttölaissa säädetyllä tavalla hakea lainvoimaisen päätöksen eli tässä tapauksessa vaalituloksen purkua, kertoo Jääskeläinen
.https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010150431.html
Yle antoi väärää tietoa myös kannattajakorttien viimeisestä jättöpäivästä:
YLE 12.12:
Kannattajakorttien viimeinen jättöpäivä on tänään.
https://yle.fi/a/74-20064595
TODELLISUUDESSA:
Todellisuudessa olisi riittänyt, että olisi toimittanut vaalikortit viimeistään 20.joulukuuta mennessä.
Alunperin kannattajakortit piti luovuttaa Helsingin vaalipiirilautakunnalle joulukuun 12. kello 16 mennessä. Väyrynen kerkesi tuolloin jo ilmoittaa, että kortteja ei saatu kasaan. Iltapäivällä tapahtui kuitenkin ”ihme”, kun Väyrynen ilmoitti jatkavansa korttien keräämistä. Kävi ilmi, että kortteja oli mahdollista toimittaa vielä 20. joulukuuta saakka.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ad6222b4-05ce-4319-8203-96068a74b305?_gl=1*17d8r8i*_ga*NTU0NjkwODA2LjE2OTU0NTAyNjg.*_ga_3L539PMN3X*MTcwMzU0MjUzNy4yODUuMC4xNzAzNTQyNTM3LjAuMC4w
Yle veroa maksetaan 5000 miljoonaa 10 vuodessa.
Vaalit on demokratian ydin, ja presidentti on Suomen valtahiearkian ykkönen.
Presidentinvaalituloksista voi valittaa 5 vuoden ajan.
118 §.
Päätöksen purkaminen
Päätöksen purkamista on haettava viiden vuoden kuluessa siitä, kun purettavaksi haettu päätös sai lainvoiman. . Myös ylimpinä laillisuusvalvojina toimivilla valtioneuvoston oikeuskanslerilla ja eduskunnan oikeusasiamiehellä on oikeus hakea päätöksen purkamista.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2019/20190808#L13P118
—