Yhdeksänlapsinen yksinhuoltajaperhe voi saada sosiaalitukia kuukaudessa määrän, joka vastaa yli 11.392 euron kuukausipalkkaa. Sen päälle tulevat erilaiset harkinnanvaraiset toimeentulotuet ja kauppojen maksusitoumukset.

Tulotilaston 2022 mukaan suomalaisten 2,4 miljoonan palkkatuloja saavan keskimääräinen ansiotulo on 3720 euroa.

Mitä tekee suomalaisnainen, jonka palkka on 11.400 euroa? Vaikka kuinka eläisi hulppeasti ja täyttäisi kodin hienolla elektroniikalla ja ruokapöydän kaviaarilla, jää rahaa ulkomaanmatkoihin, sähköautoon ja hienoihin vaatteisiin. Rahaa riittää, vaikka olisi useampi lapsikin.

Mitä tekee somaliäiti, jonka palkkaa vastaava sosiaalituki on 11.400 euroa? Kotielämään menee enemmän rahaa kuin työssä käyvällä suomalaisäidillä, mutta silti rahaa on hulppeasti. Rahaa siirretään kotimaahan jääneille sukulaisille, missä Suomen 100 eurolla elää leveämmin kuin suomalainen kotimaassa 1500 eurolla. Ja aina voi lähteä kuukausien lomalle (lomalle mistä?) kotimaahansa, jossa Suomen sosiaaliturvalla voi elää kuin kuningatar. Eikä tarvitse olla huumekauppias, kun perheen moniavioinen isä ajelee sosiaalituilla maksetulla autolla.

Meillä on ollut useamman viikon kesälomaa viettämässä mökillämme seitsemän lasta ja lastenlasta minun lisäkseni. Näin konkreettisesti kuinka paljon tänään maksaa suurperheen ruoka Suomessa. Meille isot ruokakulut tulevat vain kesälomien ja juhlapyhien aikaan. Somaliperheillä ruoan kulutus on suurta joka päivä vuoden ympäri. Aloin jälleen kerran miettimään, miten se on mahdollista, koska somaliäidit eivät juurikaan töissä käy, ei edes lasten kasvettua aikuisiksi.

Onko Suomella todellakin velvollisuus elättää yksinhuoltajina esiintyviä ulkomaalaisia ja heidän suuria perheitään. Etenkään kun on selvää, etteivät muslimit sentään niin pahoja ole, että he vainoaisivat omia monilapsisia äitejään.

Pauli Vahtera

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *