Meistä jokainen maksaa verotuksessaan Yle-veroa. Mitä sillä saamme vastineeksi?

Asia on meille kaikille suomalaisille veronmaksajille tärkeä, sillä Yle on suomen valtion yhtiö, jonka perustehtävä ovat demokratian ja kulttuurin vahvistaminen sekä tasa-arvon ja yhteenkuuluvuuden edistäminen. Toteuttaako YLE perustehtäväänsä kilpailullisella kentällä vääristämättä koko markkinaa?

Ylen budjetti on vuositasolla noin 600 miljoonaa euroa. Ylen rahoituksen leikkaukset ovat esillä, sillä maamme talouden tilanne on haastava. Velkasuhteemme kasvaa ja silloin myös Ylen tilannetta valtion yhtiönä on tarkasteltava kriittisesti. Ylen on osallistuttava säästötalkoisiin ja tehostettava toimintaansa. Ylellä on lähes 3000 työntekijää ja esimerkiksi toimitusjohtajan vuosipalkka on reilut 340 000e.

Perussuomalaiset haluavat kantaa vastuuta maamme taloudesta ja Ylen osalta tämä tarkoittaisi 140milj.euron leikkausta. Leikkauksen syynä on, että Ylen rahoitus nykymuotoisena on koko Pohjoismaiden ja maailman kärkeä suhteutettuna maan väkilukuun. Haasteellista on myös se, että Ylen rahoitus kasvaa nyt indeksikorotuksilla nopeammin kuin YLE-veron tuotto.

Rohkenen kritisoida myös Ylen ohjelmatarjontaa. Yle tuottaa yleishyödyllisyydeltään kyseenalaistettavaa materiaalia. Esimerkiksi ”Pillupäiväkirjat” tai dokumentin synnyttävästä ”miehestä”. Osa näistä ohjelmista ovat suurelle osaa kansasta täysin hyödyttömiä ja dokumentti synnyttävästä ”miehestä” suoranaista propagandaa.

Näiden ongelmien lisäksi Yle on alkanut keräämään käyttäjiltään dataa. Datan kerääminen toimii vapailla markkinoilla tietynlaisena ”maksuna”, joten verovarojen lisäksi Yle kerää jo maksaneilta asiakkailta toisen maksun. Kuuluuko Ylen lainmukaisiin tehtäviin erinäisen datan kerääminen jo maksaneilta asiakkailta ja onko tämä millään tavalla eettisesti kestävää?

Eri puolueiden edustajista koottu YLE- työryhmä valmistelee parhaillaan mietintöä Ylen tehtävistä ja rahoituksesta. Myöskin Ylen hallintoneuvosto päivittää syksyn kuluessa strategiaansa. Paikallaan olisi tarkastella myös Yle-lakia.

27.6.2024
Jaana Strandman
Kansanedustaja, PS

One thought on “Jaana Strandman: Ylen rahoitus leikkuriin, ja perustehtävä tarkasteluun”
  1. Rahat pois Yleltä ja maksulliseksi niille, jotka haluavat seurata ohjelmia

    Olen seurannut talvisin Espanjan rtve ohjelmia. Ohjelmissa on valtava tasoero ainakin uutisissa ja myös muussa ohjelmalaadussa. Espanjassa on kanava 24H, jossa uusiutuvia uutisia tulee kaiken aikaa. Tavalliset 1 kanavan iltauustiset kestävät tunnin ja vaikka on vain englannin taitoinen, uutisista saa hyvän kuvan maailman tilanteesta, koska uutisiin saa espanjalaisen tekstin. Säätiedotus uutisten jälkeen on noin 15 minuuttia.
    TV tekniikka myös lyö YLEn numeroin 6-1.
    Ohjelmissa on samankaltaista läntistä propagandaa kuin Suomessa, mutta ei läheskään niin törkeää. Enemmän pysytään asiassa.
    Asukkaita on 45 miljoonaa, joten määrä on 9 kertainen verrattuna Suomeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *