Demarit moittivat hallitusta, että se olisi sivuuttanut tai suorastaan unohtanut äärimmäisen tärkeitä tiehankkeita.

(Arkistokuva, kuvalähde: Eduskunta)

Ministeri: Tieverkon rapistuminen kolmen edellisen hallituksen aikaansaannos

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne luetteli vastauksessaan suuren määrän toteutettavia hankkeita ja niihin käytetään tämän hallituksen aikana kolme miljardia euroa, koska edelliset kolme hallitusta ovat antaneet tieverkon siltoineen rapistua.

Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että jo Stubbin hallituksesta lähtien maakuntien infra jäi kehittämättä.

Ranne kertoi, että on merkittävää myös se, että pelkästään tänä vuonna siis kuluvana kesänä päällystetään 4000 kilometriä maanteitä.

Vasemmistoliitto paheksuu aikeita raideliikenteen osittaisesta yksityistämisestä

Valtion omistuksista vastaava ministeri Andreas Adlercreuz (RKP) vastasi vasemmistolle, että hallituksen kaavailuissa ei ole myynnin edistäminen, vaan hallituksessa on todettu, että valtiolla pitää olla vähintään tietty määrä omistusta strategisista syistä, mutta se ei tarkoita, että loppu pitäisi myydä.

Istuntosalissa oli kepeä tunnelma

Muuten heti oli silmiinpistävää, että istuntosalissa oli likimain hilpeä tunnelma, joka oli siis aivan muuta kuin ennen viikonvaihteen EU-vaaleja, -eli nyt puheltiin hymyssä suin. Viikko sitten varsinkin opposition -ja varsinkin EU-vaaleissa ehdolla olleet- edustajat puhuivat hampaita kiristellen.

”Kumipyörähallitus”

Vihreät nimitti hallitusta -kiistatta halventavalla äänensävyllä- ”kumipyörähallitukseksi”, kun edustaja Atte Harjanteen mukaan hallituksen piti olla ”teknologiahallitus”. Tämän jälkeen hän toisti kumipyörä-mantransa ja ylisti joukkoliikennettä.

Tosin, kun perussuomalaisten penkeiltä -vinoilumielessä- vastattiin, että ”polkupyörissäkin on kumit” niin tavallisesti ”hoksnokkapoikana” tunnetulla Atte Harjanteella meni ”senat sakaisin”, ja hetken mietittyään hän huudahti persuille, että ”voi mennä bussilla”. Varmasti voi, mutta kumipyörät niissäkin on.

”Kumipyöräkeskustelun” kuittaisi käydyksi ministeri Ranne toteamalla, että ”90 %:a suomalaisten liikkumisesta tapahtuu kumipyörillä eli ne ovat käytössä vielä pitkään”.

Naiset ikuiseen palkkakuoppaan?

Keskusta nosti esiin kysymyksissään sen, että hoitajat joutuvat ”ikuiseen palkkakuoppaan”, kun palkankorotuksen hallituksen päätösten perusteella päättää vientiala.

Työministeri Arto Satonen väitti vastaan, ja sanoi lopuksi, että jos vientiala ja ulkomaankauppa ei ole etulinjassa niin ei meillä ole varaa maksaa palkkaa muillekaan.

Ja vielä …

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta väitti, että hallitus ei tiedä vanhoista metsistä mitään, eikä oikeasti välitä niiden suojelusta, ja kun näin on, niin aikooko hallitus ihan itse lähteä etsimään suojeltavia vanhoja metsiä?

Ympäristöministeri Kai Mykkänen vakuutti hallituksen tietävän ja tunnistavan nk. vanhat metsät, ja niiden suojelutarpeen, ja vakuutti että hallitus jatkaa pikkuhiljaa uusien vanhojen metsäalueiden suojelua.

Kesä näyttää saapuneen jo Suomen politiikan pyhimmälle alttarillekin, eli eduskunnan istuntosaliin, ja se näkyi pukeutumisen lisäksi ajoittain jopa ”toverillisesta” ilmapiiristä. Mutta kansalaiset voivat olla huoleti: Kyllä myös sanan säilällä sivellettiin vanhaan malliin.

Seppo Huhta

One thought on “Oppositio kyselytunnilla: Hallitus on ohittanut tärkeät tie- ja siltahankkeet”
  1. Muistaakseni polttoaineiden hinnasta lähes 80% on ilmaa/VEROJA ja että tätä röyhkeää verotusta perusteltiin väitteellä että näin saadut tulot käytettäisiin tieverkoston kunnon ylläpitoon. Joko näitä vuosikymmeniä kerättyjä polttoaineveroja voitaisiin käyttää siihen alkuperäiseen tarkoitukseen vai menevätkö nämäkin tulot sukupuolineutraaleihin liikennemerkkeihin, tupakoinnin vastaisiin kampanjoihin Kirgisiassa ja muihin tärkeämpiin asioihin?

    Ehdotan myös että sähköautoilla ajavia ruvetaan verottamaan vähintään yhtä paljon ja perustelen asian sillä että sähköautot ovat huomattavasti perinteisiä polttomoottoriautoja painavampia ja näin kuluttavat tiestöä enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *