Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron käytti tänään Jari Ronkainen, ja aiheena oli valtioneuvoston selonteko eduskunnalle maan taloudesta.

Eduskunnassa keskustellaan tänään valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2025-2028. Perussuomalaisten ryhmäpuheen piti kansanedustaja Jari Ronkainen. Ronkainen korostaa puheessaan sitä, miten velkaantumisen taittaminen on Suomen kansallinen etu.

Yhdeksän miljardin euron sopeutukset hallituskauden aikana

Hallitus toteuttaa kautensa aikana yhdeksän miljardin euron sopeutuksen, sanoi Ronkainen. – Se on hyvinvointivaltiomme tulevaisuuden suhteen järkevää ja jopa välttämätöntä. On totta, että meitä rajoittavat myös EU:n alijäämämenettelyn kriteerit, mutta julkista taloutta pitäisi tasapainottaa myös ilman niitä.

Perussuomalaiset katsoo, että sopeutustoimissa ei enää ole varaa viivyttelyyn.

– Nyt vuosien näivettymisen jälkeen on viimein aika tehdä ne toimet, joita verrokkimaissamme on tehty aikoja sitten. Ruotsi ja Tanska tekevät ylijäämäisiä budjetteja – Suomessa tähän on vielä matkaa, mutta hallituksen määrätietoinen politiikka on askel oikeaan suuntaan!

Työllisyystoimien suhteen hallitus on toiminut ripeästi, sanoo Ronkainen:

– Arvion mukaan hallitus on jo ensimmäisen vuotensa aikana saanut toteutettua yli 70 prosenttia ohjelmansa työllisyystoimista. Työn syrjään kiinni pääseminen on työikäiselle kestävin keino kohentaa omaa asemaansa. Mitä useampi on työelämässä, sitä paremmin yhteiskunnassa voidaan rahoittaa palvelut heille, jotka eivät aidosti kykene itsestään huolehtimaan, tai joiden elämäntilanne yhteiskunnan tukea vaatii.

Oppositiolle raha tulee taikaseinästä

Oppositiopuolueet ovat esittäneet vaihtoehtojaan hallituksen politiikalle, mutta ne eivät Ronkaisen mukaan vakuuta.

– Kerrotte, että olette sitoutuneet EU:n alijäämämenettelyn välttämiseen eli käytännössä tähän samaan yhdeksän miljardin sopeutukseen, jonka hallitus toteuttaa. Esittämänne vaihtoehto ei kuitenkaan vakuuta: rahaa tulee kuin taikaseinästä. Sen lisäksi vasemmalla halutaan vielä entisestään korottaa korkeaa veroastettamme ja heikentää maataloutemme toimintaedellytyksiä tilanteessa, jossa huoltovarmuuden ja omavaraisuuden merkitys on korostunut. Olette etenkin salin vasemmalla laidalla vastustaneet liki kaikkia hallituksen työllisyystoimia. Keskusta sen sijaan ei ilmeisesti tiedä miten päin oppositiossa olla; niin nopeasti vaihtuu mieli ja kannat.

Kysymys oppositiolle

– Tässä heitänkin pallon opposition suuntaan: oletteko sitoutuneet tähän talouspoliittiseen tavoitteeseen, jonka pohjimmaisena tarkoituksena on hyvinvointivaltion pelastaminen? Pahasti nimittäin näyttää, ettei teistä ole muuhun kuin verojen korottamiseen, velkarahan jakamiseen ja tarvittavien päätösten välttelyyn.

Sopeutus ei kohdistu turvallisuuteen

Valtion tärkein tehtävä on viimekädessä kansalaisten turvallisuudesta huolehtiminen, tietää perussuomalaisten puolustusvaliokuntavastaava Ronkainen.

– Tämä on välttämätöntä, kun itänaapurimme käy julmaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Hallitus on valtionhallinnon sopeutustoimissaan halunnut varmistaa, että sopeutus ei kohdistu poliisien, rajavartijoiden, sotilaiden tai oikeudenhoidon ydintehtävien henkilöstömäärään.

– Vaikka julkisen talouden suunnitelmassa onkin kyse rahasta, on huomattava, ettei suurikaan rahamäärä ilman kunnollista lainsäädäntöä tule riittämään. Voimmekin ilolla tervehtiä lukuisia hallituksen lainsäädäntöhankkeita, joilla Suomessa pitkään harjoitettua vastuutonta maahanmuuttopolitiikka tullaan järkevöittämään. Tämän lisäksi nuorisorikollisuuteen tullaan nyt puuttumaan monin tavoin! Me Perussuomalaiset uskomme vakaasti, että merkittävät lainsäädännölliset uudistukset ja rahalliset panostukset peruskouluun tulevat sekä nuorisorikollisuutta että syrjäytymistä ehkäisemään.

– Yhdeksän miljardin sopeutus hallituskauden aikana on valtava urakka ja sopeutustoimiin sisältyy vielä epävarmuutta. Hallituksen toimilla julkinen taloutemme saadaan terveemmälle pohjalle, mutta toimia tarvitaan myös jatkossa, päättää Ronkainen perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron 12.06.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *