Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä aikoo käsittelyssä olevassa lakiluonnoksessa anastaa osan Suomenlahden itäosassa olevaa -Venäjälle kuulumatonta- vesialuetta itselleen. Venäjä ei ole pitkään aikaan yrittänyt laajentua Suomen suunnalla.

(Kuvassa Helsingissä v.1917 riehunut bolshevikki-terroristi Pavel Jefremovitsh Dybenko.)

Lakiluonnos sisältää samoja aikeita ns. ”Kaliningradin alueen” suunnalla: Baltiyskin ja Zelenogradskin kaupunkien edustalla. Lakiluonnos määrittelee merirajan siirrolla anastettavat vesialueet ”Venäjän sisäisiksi merivesiksi”.

Suomen rajalla Venäjän hallitus aikoo asettaa merirajalle uudet koordinaatit Jähin, Somerin, Uuden Hollannin, Ruuskerin, Pienen Tytärsaaren (Maly Tyuters) ja Vigrundin saarten kohdalla, sekä Narva-joen pohjoisen sisääntulon edustalla, kertoo ministeriö. Niin sanotunlla Kaliningradin alueella Venäjän uudet rajavaatimukset koskevat Liettuan merialuetta. -Vaatimukset palauttavat mieleen Neuvostoliiton uhkavaatimukset rajanaapureilleen syksyllä 1939.

Voimassaoleva Venäjän meriraja nyt vaatimusten kohteeksi joutuneella vesialueella vahvistettiin Venäjän puolelta viimeksi  Neuvostoliiton ministerineuvoston päätöksellä vuonna 1985, ilman merittäviä muutoksia.

Venäjällä nyt käsittelyyn tulevan lakiluonnoksen perusteluissa merirajan ”nykyiset maantieteelliset koordinaatit eivät täysin vastaa nykyistä maantieteellistä tilannetta”. Asiakirja väittää, että alueiden kartoitus ”​​perustuu 1900-luvun puolivälin (kartoitus)työhön”, eikä ”tämä anna meille mahdollisuutta määrittää sisämerivesien ulkorajaa”.

Lainvalmistelijat myöntävät: ”Venäjän federaation valtionrajan kulku merellä muuttuu aluemeren ulkorajan sijainnin muuttuessa.”

Rajavaatimus esitettiin samaan aikaan ydinase-harjoitusten kanssa

Venäläis-lehden (linkki alempana) kirjoittaja huomauttaa, että ’rajatarkistusasiakirja, jota Suomen ja Liettuan ulkoministeriö ei ole vielä virallisesti kommentoinut, esiteltiin julkiseen keskusteluun lähes samanaikaisesti taktisten ydinaseiden käyttöä koskevien harjoitusten alkamisen kanssa Ukrainan-vastaisella rajaseudulla’.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti Venäjän Eteläisen sotilaspiirin harjoittelevan Iskander– ja Kinzhal-ohjuksilla, -tarkoituksena valmistaa sotilashenkilöstöä ei-strategisten ydinaseiden käyttöön. Venäjän puolustusministeriön tiedotteen käyttämä sanamuoto on pahaenteinen:

(Valmistautua) ”yksittäisten länsimaisten viranomaisten provosoiviin lausuntoihin ja uhkauksiin”, kirjoitti Venäjän puolustuministeriön lehdistöpalvelu.

Kokonaisuudessaan Venäjän tämänpäiväinen tiedottaminen meriraja-asian ja ydinaseharjoitusten muistuttaa ”viranomaisten provosoivia lausuntoja ja uhkauksia”.

Luettavaa:

Loppukevennys:

https://x.com/Sprinterfactory/status/1670154128914280448

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *