Suomen edellisen hallituksen pääministeri, Sanna Marin osallistui keskiviikkona puhujana demokratiafoorumiin Kööpenhaminassa. Esiintymisen uutisointi näyttää painottuneen tarkastelukulmaan, että ”siellä meidän Sannuli oli taas maailmantähtien joukossa…”. -Yritämme löytää vähän syvällisempää lähestymistapaa.

(Kuvaan on käytetty aineistoa: Stratcom 2021, Copenhagen Democracy Forum 2024.)

Suomalaisen median otsikkoihin jäi, että Sanna Marin väisti osin kysymyksen vihamielisestä hybridivaikuttamisesta -yksitäisiin poliittisiin henkilöihin kohdistuen- kryptisellä lauseella:

– En halua lukea huomenna suomalaismediasta, että olen (taas) puhunut omista henkilökohtaisista kokemuksistani.

Onhan se vähän tylsää, jos henkilö puhuu itsestään, mutta jos asioita on tapahtunut hänelle itselleen? Marinin varovaisuuden taustalla lienee ollut -kokemuksen opettama- epäluottamus suomalaista mediaa kohtaan: Hänen julkisista esiintymistään on joskus löydetty kirjoitettavaksi -päällimmäisenä uutisoitavana- että ”taas Sanna puhui itsestään”. -Huonot kokemukset opettavatkin, jopa ylireagoimaan.

Keskiviikkona (15.05.) Marin ei siis puhunut itsestään. Taustoitammekin siis häneen kohdistuneen media- ja some-ajojahdin ominaisuuksia ja yhteyksiä muista lähteistä. Ensimmäiseksi otamme erään NATO-instituution, Latviassa toimivan Stratcomin, varoituksen -vuodelta 2021- Suomessa odotettavissa olevasta näkyviin naispolitiikkoihin kohdistuvasta  disinformaatio- ja häväistyskampanjasta, jossa -varoituksen mukaan- tultaisiin käyttämään somea ja julkisuutta välikappaleena. -Stratcomin skenaario on toteutunut 1:1.

NATO:n tutkijoilla näkyy olleen sekä tietolähteet, että saadun tiedon ymmärrys. -Voisimmekin sanoa samaa kaikista suomalaisista toimittajista, jotka ovat raapustelleet juttujaan ’Case-Marinin’ ympärillä.

Kööpenhaminan huippukokouksen yleisö olisi ehkä saanut konkretiaa hybridioperaatio-käsitteen ympärille, jos Sannuli olisi rohjennut avata kokemuksiaan. -Mutta se huuto ja parku!? -Suomessa.

Marin teki ihan oikein, kun ei kertonut: Ei sitä toimittajakunnan älämölöä kukaan olisi kestänyt kuunnella. -Mutta onhan kaikki jo kerrottu meille: Stratcom v-2021 ja Turvallisuusraportti 2017.

Lisää aiheesta toisaalla:

Sanna Marin -uutisia Uutispeilissä:

Musiikkia viime vuosituhannelta: Where do you go to, my lovely?

Aiheesta toisilla julkaisijoilla:

Turvallisuuskatsaus ei ihan kaikkee kerro…

Turvallisuusuhka-muistio listasi Venäjän hybridikeinoja jo 2017: Toteutumistarkastelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *