Karhulan ilmailukerho menetti yöllä näyttelyesineen Mig-21 -hävittäjän heittoistuimen lentäessä katon läpi läheiseen metsään. Karkulaista etsitään. Ilmailuharrastaja Mikko Vänttinen kertoo tapahtumasta.

Viime yönä (30.03.-01.04.) Kymin lentokentällä sijaitsevan Karhulan ilmailukerhon Lentomuseossa tapahtui harvinaislaatuinen, muttei niinkään mahdoton tapahtuma. Lentomuseon venäläisvalmisteisen MiG-21F -torjuntahävittäjän heittoistuinpanos laukesi. Heittoistuin lensi läpi museon katon tyhjänä ilman pilottia kauas kentän länsipuolelle, Hurukselantien metsikköön. Istuimesta löydettiin aamulla sen suojana oleva panssarointi ja lentäjän takapuolen alla oleva ns. varavarjokotelo keskikentältä kiitoradalta.

Museon hälytytysjärjestelmä hälytti paikalle museomestarin, joka soitti muutamalle museoaktiiville pyytäen paikalle tilannetta selvittämään.

Tapahtumasarja on saanut ilmeisesti erikoisvalmisteisesta koneen varustukseen kuuluvasta rotanlossasta, joita käytettiin lentotukikohdissa eripuolilla silloista Neuvostoliittoa.

Päivystysvalmiudessa olevat pilotin söivät ohjaamossa ja eväsleivän muruset tippuivat ohjaamon lattialle heittoistuimen alle. Museolla tuo rotanlossa viritettiin syksyllä museokauden ulkopuoliseksi ajaksi, sillä hiiret ja rotat ovat käyneet syömässä istuinten syöksyvöitä talvisin. Lossan asettelussa on syksyllä tapahtunut virhe vastoin MiG-21F-hävittäjän huolto-ohjekirjan kohtaa 1.04.1960-20.21, mikä aiheutti lossan lentäneen lauetessaan heittoistuimen pohjassa olleeseen päälaukaisukytkimeen, josta kiinalaiset käyttivät leikkimielisesti nimitystä ”pjonjanjantse” eli ”Lentää yli Jangtse-joen”.

Lentomuseon MiG-21F on Suomessa museoiduista täydellisin tyyppinsä hävittäjäversion edustaja ja siksi siinä on tallessa tuo heittoistuimen ajopanos Lentomuseon tarvikekaapissa. Tuota ajopanosta on kokeiltu asentaa ilmeisesti syksyllä leikkimieliesti, mutta unohdettu ottaa pois.

Tänään maanantaina klo 11 museon väkeä sekä paikallisia kentällä toimivia pelastuskoiraharrastajua kokoontuu Lentomuseon edessä ja lähtevät etsimään varsinaista istuinta. Etsintöihin saa tulla mukaan paikallisia ilmailumuseoharrastuksesta kiinnostuneita. Kun kadonnut ja ilmeisemmin vaurioitunut istuin löydetään niin se toimitetaan Juurikorpeen, lentokentän läheisyydessä toimivaan romumetallinkeräysfirmaan.

Mikko Vänttinen

4 thoughts on “Migin heittoistuin aktivoitui ilmailumuseossa, lensi omille teilleen”
  1. En tiedä onko aprillia, mutta sehän oli kilo dynamiittia penkin alla. Hyvä ettei ollut Beryoskan muovipussissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *