Neuvottelut jatkuvat Gazan aselevosta ja vankienvaihdosta, Israelin operaatioon Rafahissa kohdistuu kritiikkiä Valkoisesta Talosta, mutta Israelin pääministerillä on tiukka oma kantansa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei tänään sunnuntaina ollut vielä vakuuttunut, toteutuuko panttivankisopimus meneillään olevien neuvottelujen kautta. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jack Sullivanin tänään kertoman mukaan Israel, Egypti, Qatar ja Yhdysvallat ovat päässeet yhteisymmärrykseen vankienvaihto-sopimuksen ”peruspiirteistä” ja tilapäistä aselevosta.

CBS Newsille Netanyahu kertoi tänään keskustelevansa vielä sunnuntain kuluessa sotilasjohdon kanssa suunnitelmista palestiinalaissiviilien evakuoimisesta Gazasta ja operaatiosta jäljellä olevien Hamasin sitavoimien tuhoamiseksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei ole saanut tietoja Israelin suunnittelemasta sotilaallisesta operaatiosta Rafahissa, kertoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan. Biden korostaa, että siviilielämää on suojeltava, täsmensi neuvonantaja tänään uutistoimistolle antamassaan haastattelussa. Rafahiin eteläisessä osassa Gazan kaistaa on pakkautunut pohjoisempaa tulleita pakolaisia -jopa 1,4 miljoonaa-,  ja siviilien suojelu mahdollisten sotatoimien aikana arvioidaan hyvin haastavaksi.

”Emme usko, että (Israelin) operaation, suuren sotilaallisen operaation, pitäisi edetä Rafahissa, ellei ole olemassa selkeää ja toteutettavissa olevaa suunnitelmaa näiden siviilien suojelemiseksi, heidän saattamiseksi turvaan ja ruokkimiseen, pukemiseen ja majoittamiseen”,  sanoi Sullivan sunnuntaina.

Sullivan mainitsi samassa haastattelussa, että sopimuksesta neuvotellaan edelleen, mutta Qatarin ja Egyptin pitäisi käydä epäsuoria keskusteluja Hamasin kanssa. Neuvotteluja käytiin Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Neuvottelujen seuraavaan kierrokseen Kairossa osallistuvat amerikkalaiset, israelilaiset ja Hamasin valtuutetut, kertoi tänään egyptiläinen satelliittikanava, omiin lähteisiinsä viitaten.

Edellinen neuvottelukierros Kairossa jäi tuloksettomaksi. Israelin ’sotakabinetti’, so. opposition edustajilla laajennettu hallitus, hyväksyi lauantaina (24.02.) valtuuskunnan lähettämisen Qatariin jatkamaan viime päivinä Pariisissa käytyjä keskusteluja -amerikkalaisten, egyptiläisten, ja Qatarin pääministerin välillä- Gazan aseleposopimuksesta ja vankien vaihdosta. Pariisin keskusteluissa tammikuun lopulla Israelia edusti Mossadin johtajan David Barnea. Perjantaina (23.02.) Barnea matkusti Pariisiin samoilla asioilla.

Netanyahu vaikuttaa hyvin voitonvarmalta, Rahahin-operaation suhteen: Hän uskoo ”Israelin voiton” olevan käden ulottuvilla, kunhan Rafahissa piileskevät viimeiset Hamasin soturit nitistetään:

Sunnuntaina Israelin pääministeri totesi, että aseleposopimuksen tekeminen vain ”viivästyttäisi” sotilaallista operaatiota Rafahissa.

Uutiskanava siteerasi Netanjahua: ”Voitto on lähellä, eikä voittoa tule muuten kuin Hamasin eliminoimisen jälkeen. Olemme jo tuhonneet 18 Hamasin 24:stä pataljoonasta, ja neljä niistä on sijoitettuna Rafahiin”

Samaan aikaan Washingtonissa kannetaan huolta Gazan siviileistä, ja mahdollisen brutaalin ratkaisun (en käytä sitä sanaa, mikä lukijalle ehkä tuli mieleen) poliittista vaikutuksista Lähi-Idän ja maailman vakauteen. Israelissa on noussut hyvin voimakas vaatimus panttivankien saamisesta vapaiksi, -mikä vaatimus on Netanyahulle poliittinen realiteetti, huomaa hän sen tai ei.

Luettavaa:

One thought on “Varovaista optimismia Gazan ja Israelin aselevosta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *