Torstaina (08-02.) Saudi-Arabiassa kokoontuneet neljän merkittävän arabimaan ulkoministerit, ja korkea palestiinalaisvirkamies, vaativat aselepoa Gazaan, ja toistivat vanhan vaatimuksen ”peruuttamattomien askelten” ottamisesta kohti Palestiinan valtion tunnustamista.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, neljän merkittävän arabimaan, Egyptin, Qatarin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien (UAE) ja Jordanian ulkoministerit, ja palestiinalaishallinnon edustaja, olivat koolla Saudi-Arabian kutsusta torstaina Riadissa, ja keskustelujen aihe oli Gaza.

Kokous Riadissa päätti Blinkenin viidennen neuvottelukiertueen Lähi-idässä, sen jälkeen kun Hamasin hyökkäys 07.10. 2023 sytytti yhä jatkuvan sodan Israelin ja Hamasin välille.

Kokouksessaan ministerit korostivat tarvetta lopettaa Gazan kaistan sota, saavuttaa välitön ja täydellinen tulitauko, varmistaa siviilien suojelu humanitaarisen oikeuden mukaisesti sekä poistaa kaikki rajoitukset, jotka estävät humanitaarisen avun pääsyn erillisalueelle, kertoo lehti. Yhdysvaltojen arabimaiden näkemys on ollut, että Israelin ja palestiinalaisten skisma ratkaistaan suvereenin Palestiinan-valtion muodostamisella.

(Ministerit) korostivat myös peruuttamattomien toimien tärkeyttä kahden valtion ratkaisun toteuttamiseksi ja Palestiinan valtion tunnustamiseksi 4. kesäkuuta 1967 rajoilla Itä-Jerusalemin pääkaupungina.”

Saudi-Arabia on toistuvasti ilmaissut kantansa, että on oltava Palestiinan valtio, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalem. Kahden valtion mallin markkinoiminen Israelille on edennyt heikonlaisesti, vaikka mm. Yhdysvallat on sillä kannalla. Yhdysvallat asettikin äskettäin pakotteita Israelin miehittämän ”Länsirannan” israelilaisten asuttajien maataloustuotteille.

Olemassa oleva Palestiinan hallitus, presidenttinä Mahmud Abbas, hallinnoi Länsirantaa, mutta ei Gazaa, josta Hamas on sen väkivalloin karkottanut. Hamas ei ilmeisesti hyväksy em. kahden valtion ratkaisua: Se haluaa karkottaa juutalaiset ”joelta merelle”. Hamasin Gazassa oleva johtajisto on ollut järjestön Qatarissa piileskelevää korkeinta johtoa suopeampi rauhanehdotuksille. -Mm. Egyptissä neuvotellulle.

Israel on sivuuttanut kansainvälisen yhteisön useat kehotukset välttää siviiliuhreja Gaza-operaatiossaan. Pääministeri Benjamin Netanyahu näyttää olevan hyvin sitoutunut päämäärään lopettaa Gazasta Israeliin kohdistuva uhka lopullisesti nyt meneillään olevan sodan yhteydessä, -ja hallituksen jyrkemmät puolueet ovat esittäneet levottomia lausuntoja.

Pikaisen aselevon -humanitäärisen kriisin estämiseksi- ja pysyvän rauhan saavuttamiseksi tehdään kuitenkin sitkeästi töitä. Blinkenin sukkulointi Lähi-Idässä, ja arabiministerien kokoontuminen Riadiin torstaina, olivat tätä prosessia.

Blinken palasi tältä reissulta kotiinsa, ilman näkyvää saavutusta, ja Netanyahu on käskenyt joukkojaan ”valmistautua toimintaan” eteläisen Gazan suurtaajamassa Rafahissa. Rafahin operaation pelätään aiheuttavan suuria siviilitappioita.

Mielenosoittajat eivät tänään näytä ymmärtävän, mitä varten Blinken kiersi Lähi-Itää? (voi pyhä yksinkertaisuus!)

Luettavaa:

Al-Arabiya 09.02. 2024,

One thought on “Neljän arabimaan ulkoministerit Riadissa torstaina: Aselepo Gazaan, ja ’kahden valtion malli’”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *