Ylen Presidenttitentissä olivat viimeisinä Olli Rehn Keskustan ja valitsijayhdistyksen ehdokas, ja Kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb.

Seppo Huhta 18.01. 2024

Olli Rehn oli todellakin itsenä näköinen ja kuuloinen paitsi, että kehui itseään enemmän kuin koskaan, -oliko siinä jo paniikin makua, kun muinainen gallupjohtaja on pudonnut jo neljänneksi. Kuullosti siltä, että jokseenkin kaikki Euroopan Unionin saavutukset kuluneella vuosituhannella ovat olleet hänen ansiotaan. Se kuva tuli päällimmäiseksi, että ei ollut kysymys Brysselissä mistään ”Ollin oppivuosista” vaan paremminkin siellä hääräsi ”oppimestari”, joka likimain yksin pisti kuntoon EU-maiden taloudet ja muutoinkin piti Unionia pystyssä.

Rehnin ulko- ja talouspoliittinen linja ei eronnut muista ehdokkaista, mikä ei ollut odotettavissakaan. Oliko Ollin esiintyminen vakaata? No jaa, mutta tasaista oli niin ulkoisesti kuin sisällöltäänkin. Sen verran vanha jalkapalloilija kuitenkin oli hereillä, että muisti potkaista kolleegaehdokasta Alexia tämän pääministerikauden virheistä, ja saivat pikkaisen kyytiä persutkin. Mutta ennen muuta se oli minä-minä -puhetta. Sellainen yksityiskohta kuitenkin jäi mieleen, että hän käytti joitakin kansanomaisia sanoja, kuten ”konkelo” (konkelo on toiseen puun varaan kaatunut puu, jollaisten erottamisessa turvallisesti on oltava varovainen) mutta, kun niiden lausuminen oli niin ulkoa opeteltua, joten jäi kuva että nekin agraariaiheiset sanat oli syötetty Rehnille Keskustan puoluetoimistolta.

Jäi myös sellainen kuva, että, vaikka Rehnin puheen aikana olisi kääntänyt äänen pois lähetyksestä, niin olisi arvannut mitä sieltä tulee.

Olli Rehn vaan kertakaikkiaan samaistuu eliittiin, ei vain omaamiensa tittelien perusteella vaan mies on ”herra”, eikä se herrojen harmaa hänestä lähde. ”Kansanmiestä” Ollista ei saa tekemälläkään. Tosin, eipä ehdokkaista kukaan vastanne mielikuvaamme sellaisesta. Muut eivät ole edes yrittäneet olla sellaisia, ja Ollinkin yritys jäi puolitiehen tai itse asiassa senkin alle.

Stubb kertoi luopuneensa vanhasta kuningasajatuksestaan: EU:n liittovaltiosta

Olin Brysselissä eräässä vetämässäni toimittajavaltuuskunnassa vuonna 2002. Arkiviikon kiersimme mitä erilaisimassa EU-instituutioissa. Tutuistuimme toki myös Journalistien maailmanliiton ja Journalistien Euroopan liiton päämajoihin, mutta EU- kohtaamiset olivat tietenkin ne mielenkiintoisimmat. Mukaan oli myös mahdutettu lukuisia luentoja. -Toimittajia totisesti lobattiin.

Yksi mieleen jääneistä olivat nuorehkon suomalaisen EU virkamiehen Alexander Stubbin pitämät kaksi luentoa, joissa hän hehkutti esimiehensä tuolloisen EU-komission puheenjohtajan Romano Prodin ”ilosanomaa” eli Euroopan tulevaa liittovaltiota. Alex oli innoissaan federaatiosta. Harvoinpa olen kuullut tai nähnyt ketään virkamiestä, joka oli niin täynnä omaa agendansa kuin Alexander Stubb tuolloin oli.

Muistan silloin ajatelleeni, että ”toivottavasti tuo mies ei enää koskaan palaa Suomeen”.
Ylen tentissä hän kuitenkin sanoi, että hän ei enää ole ajamassa Euroopan Unionista liittovaltiota, ja lisäsi että tuskin kukaan enää näinä aikoina niin ajattelee. Se on melkein sama kuin joku äärimmäisen paatunut umpivihreä kuten, vaikka Emma Kari kertoisi liittyneensä Perussuomalaisiin. Joka tapauksessa Stubb on liikkunut isoin harppauksin kansallisvaltioiden suuntaan. Mikä ei tietenkään tarkoita, että hän ei edelleen kannattaisi kansainvälisyyttä mutta sitähän kukaan ehdokkaista, eikä ylipäätään suomalaisista vastusta.

Anteeksi, anteeksi …

Ehkä olen kyyninen, mutta täytyy sanoa ,että Kokoomuksen sparraajatiimi -joka on toiminut ainakin 40 vuotta- oli onnistunut keksimään hatunnoston arvoisen tempun. Nimittäin, kun muut ehdokkaat ovat tässä pari viikkoa selitelleet, kierrelleet ja kaarrelleet vanhoja sanomisiaan, päätöksiään tai kannanottajaan, Stubb toimi toisin: Hän nimittäin vastasi useamman kysymyksen kohdalla, että ”se oli virhe” tai ”anteeksi”.

.Ja siinä hän poikkesi jokseenkin kaikista muista. Toista ääripäätähän tenteissä on edustanut Pekka Haavisto, joka taas oli päättänyt varmaan jo ennen tenttiä, että ”mä en myönnä mittään, mä en myönnä mittään”, -eikä kyllä myöntänyt- saatikka olisi tunnistanut virheitään, puhumattakaan että olisi pyytänyt anteeksi.

Ja sekin oli oivasti ajateltu, että Stubb kiertelemättä antoi suoran tunnustuksen kilpailijalleen Jussi Halla-aholle tämän pätevästä ajattelusta. Toki kyynikko voi – ja ehkä syystä- kysyä, ajatteliko Alex ja taustatiimi jo toista kierrosta.

Ilmeisesti Alexin ajatuksena siis on, että Jussi ei selviä toiselle kierrokselle, mutta perussuomalaiset äänestävät myös toisella kierroksella, ja jos silloin ei enää voi Halla-ahoa presidentiksi äänestää, niin voi ainakin torjua Haaviston valinnan. Ja tuolla Jussin kannattajien ”pusuttamisella” Alex halusi jo nyt antaa kuvan, että kyllä mä haluan olla myös teidän mieleisenne presidentti.

(Kuva-aineisto: Vaalimateriaalit.)

One thought on “Olli harmaampi kuin koskaan, Stubb päästi uutispommin”
 1. Mielestäni olisi hyvä jos uutispeili kysyisi tästä vasliviranomaisilta.
  Presidentinvaalit on uusittava
  Presidentinvaalit on uusittava

  Vaaliviranomaiset antoivat puutteellista tietoa ehdokkaille siitä milloin vaalikortit piti viimeistään toimittaa.

  Ehdokkaille kerrottiin näin Vaalit.fi sivuilla:

  12.12.2023:
  Ehdokashakemukset viimeistään jätettävä Helsingin vaalipiirilautakunnille 12.12.2023.

  https://vaalit.fi/aikataulut-presidentinvaalissa

  Ehdokkaat ja mm. YLE ja Helsingin Sanomat ovat ymmärtäneet sen niin että myös vaalikortit on jätettävä 12.12.2023 mennessä.

  TODELLISUUDESSA:

  Vaikka todellisuudessa riittää että vaalikortit olisi toimittanut 20.joulukuuta mennessä.

  Ehdokkaille annettiin puutteellista tietoa ja se voi vaikuttaa vaalitulokseen.

  Presidenvaalit pitää siksi uusia.

  VERTAA Korkeimman oikeuden ennakkopäätös KHO:2009:39 koskien Kauniaisten kunnallisvaaleja koskien:

  KHO:2009:39

  2.5 Johtopäätös

  Kun otetaan huomioon edellä mainitut puutteet kotiin lähetetyssä ilmoituskortin liitteenä olleessa sanallisessa sähköisen äänestyksen ohjeessa sekä toimintovirhe sähköisessä äänestysjärjestelmässä, valmistelussa tehdyt toimenpiteet ovat olleet kokonaisuutena tarkasteltuina lainvastaisia. «Vaalit» on toimitettu virheellisessä järjestyksessä. Kun vielä otetaan huomioon rekisteröitymättömien tapahtumien määrä, virheellisyydet ovat ilmeisesti saattaneet vaikuttaa vaalien tulokseen. Virheellisyydet ovat tyypiltään sellaisia, että vaalien tulos ei ole oikaistavissa. Tämän vuoksi «vaalit» on määrättävä uusittaviksi.

  Kauniaisten kaupungin keskusvaalilautakunnan on viipymättä ryhdyttävä toimenpiteisiin uusien kunnallisvaalien toimittamiseksi.

  https://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/vuosikirjat/2009/200900899?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=vaalit

  YLE
  12.12.

  Kannattajakorttien viimeinen jättöpäivä on tänään.

  https://yle.fi/a/74-20064595

  Helsingin Sanomat
  12.12

  Jos 20 000 kannattajakorttia on kasassa, ne pitää jättää Helsingin vaalipiiri­lautakuntaan kello 16:een mennessä.
  https://www.is.fi/politiikka/art-2000010050324.html

  MYÖS ehdokas Paavo Väyrysellä oli väärä kuva vielä 12.12 siitä milloin kortit pitää viimeistään jättää:

  Helsingin sanomat 12.12:

  Aiemmin tiistaina Väyrynen kertoi tiedotteessa, ettei hän ole saanut kasaan tarvittavia kannattajakortteja ja että valitsijayhdistys ei aikoisi siksi toimittaa kerättyjä kannattajakortteja vaalipiirilautakunnalle.

  SE, ettei kortteja ehkä ole vielä tässä vaiheessa tarpeeksi, ei välttämättä ole este Väyrysen ehdokkuudelle. Jätettyä hakemusta voi nimittäin täydentää ehdokasasettelun vahvistamiseen asti, vaalipiirilautakunnasta kerrotaan.

  Ehdokasasettelu vahvistetaan 21. joulukuuta. Menettelyllään Väyrynen onnistui siis hankkimaan itselleen noin viikon lisäaikaa kannattajakorttien keräämiseen.

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010052159.html

  Alunperin kannattajakortit piti luovuttaa Helsingin vaalipiirilautakunnalle joulukuun 12. kello 16 mennessä. Väyrynen kerkesi tuolloin jo ilmoittaa, että kortteja ei saatu kasaan. Iltapäivällä tapahtui kuitenkin ”ihme”, kun Väyrynen ilmoitti jatkavansa korttien keräämistä. Kävi ilmi, että kortteja oli mahdollista toimittaa vielä 20. joulukuuta saakka.
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ad6222b4-05ce-4319-8203-96068a74b305?_gl=1*17d8r8i*_ga*NTU0NjkwODA2LjE2OTU0NTAyNjg.*_ga_3L539PMN3X*MTcwMzU0MjUzNy4yODUuMC4xNzAzNTQyNTM3LjAuMC4w

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *