Ensimmäiset suomalaisyritykset joutuvat tuomiolle pakoterikkomuksista, -vietyään Venäjälle sotakelpoista materiaalia. 

Tulli tiedotti 5.12.2023 syyteharkinnan on valmistumisesta kahden suomalaisyrityksen epäillystä pakotteiden rikkomisesta. Syyttäjä on nostanut syytteet Luminor Oy:n ja Siberica Oy:n toimitusjohtajaa Gabriel Teminiä vastaan. Haastehakemus on toimitettu 15.01. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen. Syytteen mukaiset rikokset ovat törkeä säännöstelyrikos ja puolustustarvikkeiden maastavientirikos. -Rikosnimikkeistä selviää, minkä laatuisesta toiminnasta on ollut kyse, Suomea on aiemmin epäilty -ja mainittukin- sotamateriaalin kauttakulkumaana Venäjälle.

Kolme Siberica Oy:n työntekijää on saanut syytteen törkeästä säännöstelyrikoksesta, kuten myös yksi yhtiöille passituksia tehnyt huolitsijan edustaja. Epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Venäjälle viety 3 500 dronea

 • Tulli epäilee Venäjälle päätyneen lähes 3 500 dronea, -Yli kahden miljoonan euron arvosta. Tullia harhauttaen tavaraerä oli vientiselvitetty toiseen valtioon.
 • Syytettyjen epäillään vieneen tai yrittäneen viedä Venäjälle mikrokontrollereiden ja puolijohdekomponenttien kaltaisia tuotteita yli 600 000 euron arvosta.
 • Puolustustarvikkeiksi luokiteltavien tuotteiden, dronejen pysäyttämiseen tarkoitettujen laitteiden, kauttakuljetus Venäjältä Kazakstaniin, olisi vaatinut Tullin mukaan puolustustarvikkeiden kauttakulkuluvan. Tulli arvioi tuotteiden arvon olleen yli 350 000 euroa.

Asian pääkäsittelyn päivämäärä on 26.1.2024, alkaen klo 9.00. Haastehakemus ja oikeudenkäyntiasiakirjat tulevat julkisiksi, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

 • Asiasta kertoi 16.01. 2024 Rikosuutiset: Syytteet nostettu törkeästä säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta.
3 thoughts on “Suomalaisyritykset kuolemankauppiaina: Syytteet kahdelle yritykselle sotatarvike-viennistä Venäjälle”
 1. entäs mitä suomenvaltio, 3 miljardia, paseja, panssarivaunuja jne, maahan joka sotii..eikös sekin ole rikos. täyttä pelleilyä. otetaan vain huomio pois päättäjien omista virheitä. ihan kuin ei olis muuta tehtävää,

  1. Hyvin kysytty ja jatketaan. Mihin sodassa käytetään 600 euron leikkikalua?

   Suomessa joutuu maksamaan hyvästä ilmakuvausdronesta reilusti yli 1000 euroa. Lakia on muutettu, pitää olla lupa käyttää dronea, joten markkinat katosivat Suomessa. Siksi tilattuja tavaroita myydään kenelle vain, jos joku niitä viitsii ostaa.
   Toivottavasti lakimiehet ovat ajan tasalla ja toteavat syytökset törkeäksi politiikaksi ja tulli pannaan itse tuomiolle ja paljastamaan, kuka kehotti tekemään rikosilmoituksen.

  2. #Whatabout tuli nopeesti! -Entäs suomalaiset isot firmat, jotka tekee samaa, kuin nämä kiinnijääneet? Onk pikkurosvot otettu nalkkiin, ettei suurrosmoja huomata? (Idänkaupan vuorineuvoksista vois aloittaa.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *