Tinianin North Airfield, vuoden 1945 ydin-pommittajien kotikenttä, otetaan uudelleen USAF:n käyttöön, -muuttuneen kansainvälisen tilanteen johdosta.

(Kuvaan on käytetty NMI-museon ja Wichita State Universityn kirjaston aineistoa.)

Hylätty North Airfield on vuosikymmenten kuluessa peittynyt metsällä, ja turistit ovat voineet vierailla Tinianin saarella, -ihmettelemässä kuoppaa jossa maailman ensimmäistä ydinpommia säilytettiin ennen sen lastaamista B-29:ään, -ja saaren chamorro-asukkaiden vuosisatoja sitten pystyttämiä sienenmuotoisia kivipylväitä.  Kuvassa -yllä- ovat sekä pylväs että pommikone. -ihminen osaa tehdä kaikenlaista.

Yhdysvaltain ilmavoimat, USAF, on saamassa takaisin käyttöönsä Tyynenmeren saaren, Tinianin, historiallisen lentokentän, jolta kerran nousivat atomipommeja kuljettaneet koneet Japaniin. Kenttä kunnostetaan käyttöön toimimaan vaihtoehtona USAF:n kentille Guamissa ja mm. Okinawalla, -sen varalle että kommunistinen Kiina onnistuu ne tuhoamaan mahdollisessa tulevassa konfliktissa, kertoi korkea USAF:n upseeri lehdelle..

Yhdysvaltain Tyynenmeren ilmavoimien komentaja kenraali Kenneth Wilsbach kertoi Nikkei Asialle, että Tinianin saarella sijaitseva North Airfield kunnostetaan kokonaan ja kenttää laajennetaan. Yhdysvaltain ilmavoimat olivat toimineet kentältä vuoteen 1946, jolloin kenttä jäi metsittymään.

Maailmansodassa Japani oli ensin ottanut Tinianin kentät käyttöönsä, mutta tuli ajetuksi pois verisessä taistelussa, joka jätti saarelle huomattavan sotilashautausmaan. Tämän jälkeen kentiltä pommitettiin Japania. Tinianilta, ja läheisiltä Guamin ja Saipanin saarilta Yhdysvaltain B-29 Superfortress -pommittajat osallistuivat mm. Tokion palopommitukseen 10.03. 1945. Noin 100 000 ihmistä kuoli pommituksessa, joka saattaa olla ww2:n tuhoisin ihmismenetysten mukaan laskettuna.

Atomipommi

Historian ensimmäinen atomiaseella tehty sotatoimi, Hiroshiman pommitus, tapahtui 6. elokuuta 1945, ja pommikone, Enola Gay, nousi juurikin Tinianin North Fieldiltä. Hiroshimassa ihmismenetysten määräksi laskettiin 70 000. -Lukua voi verrata tämän päivän sotatapahtumiin. Toisen ydinpommi-iskun toteutti kolme päivää myöhemmin B-29, -nimeltään Bockscar– myöskin Tinianilta. Pommi pudotettiin Nagasakiin, jossa kuoli 46 000 ihmistä.

Ne ajat ovat toivottavasti takanapäin. 

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *