Läji-idän kimurantista tilanteesta kuullaan harvemmin mitään positiivista, joten Israelin puolustusministerin vihje, että sopimus eteläistä Libanonia kontrolloivan Hezbollahin kanssa on mahdollinen, jos Israelin pohjoisrajalle saadaan uskottavat turvallisuustakeet, tulee juuri sopivaan aikaan.

Israel suhtautuu avoimesti mahdolliseen sopimukseen Iranin tukeman Hizbollahin kanssa, jos sopimus sisältää turvavyöhykkeen Libanonin -Israelin rajalle ja muita turvallisuustakuita, kertoi Israelin puolustusministeri Benny Gantz maanantaina. Israel edellyttää, että kansainvälinen yhteisö takaa, että Libanonin valtio estää Hizbollahin hyökkäykset Israelin alueelle..

Ministeri Gantz on ollut yhteydessä asiassa Yhdysvaltain ulkoministeriin Anthony Blinkeniin:

”I spoke tonight with the US Secretary of State, Anthony Blinken. I thanked him for the important US support for Israel and the veto in the Security Council, and I updated him on the progress of the campaign against Hamas in Gaza. I mentioned in our conversation that the increase in attacks by Hezbollah with the backing of Iran requires Israel to remove the threat to the residents of the north, and that the international community has an important role these days, and must act against the state of Lebanon now, to stop the aggression in the border area.”

Israelin on suhtauduttava Iranin tukeman Hezbollahin aiheuttamaan uhkaan Israelin raja-alueiden asukkaille, painotti Gantz, IDF on tänään maanantaina pommittanut eteläistä Libanonia -surmaten yhden virkamiehen- mutta yhteenotot ovat olleet pääasiassa Israelin armeijan ja Hizbollahin välisiä.

Israelin ja Hamasin välisen sodan alkaminen 7. lokakuuta on tuonut laukaustenvaihtoa myös Libanonin ja Israelin väliselle rajalle, ja ylläpitänyt pelkoa konfliktin laajenemisesta, -jopa koko Lähi-itää käsittäväksi. On myös nähtävissä, että juuri tämä on ollut Hezbollahia ja Hamasia yllyttäneiden tahojen toive.

Raja-yhteenotoissa on menehtynyt yli 120 henkilöä, joista 6 IDF:n sotilasta, 4 isralilaista siviiliä, ja 17 libanonilaista siviiliä. Yhdysvallat pitää Libanonin armeijaa ”alueen vakaudelle tärkeänä instituutiona”, –Al-arabiyalle puhuneen virkamiehen mukaan..

Israelin pohjoisrajan rauhoittuminen olisi koko maailman tilanteen kannalta erittäin toivottavaa, -ja sen eteen näytetään tehtävän töitä.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *