Osaa Jemenistä kontrolloivat huthi-kapinalliset hyökkäsivät tänään sunnuntaina useita kaupallisia aluksia, ja amerikkalaista hävittäjää vastaan. Huthit selittävät toimillaan tukevansa ”veljiään Gazassa”.

(USS Carney; Kuvaan on käytetty aineistoa lähteestä US.Navy.)

Arleigh Burke -luokan hävittäjä USS Carney vastasi siviilialusten hätäkutsuun, ja oli menossa näiden suuntaan Bab el-Mandebin salmessa, joka yhdistää Punaisenmeren Adeninlahteen, kun sitä lähestyi ilmeisesti huthien lähettämä drooni, joka tuhottiin ilman vahinkoja.

Kauppa-alus M/V Unity Exploreria kohti oli ammuttu ainakin yksi ballistinen ohjus, ilman osumaa, ja drooni jonka USS Carney torjui. Hyökkääjien arvellaan toimineen Sanaa’n satamasta käsin, Jemenissä.

Houthien sotapäällikkö Yahya Saree myönsi järjestönsä olleen hyökkäyksen tekijänä. Sareen mukaan yksi ohjus ja yksi drooni osuivat laivoihin. Amerikkalaista sota-alusta Saree ei maininnut.

Sareen mukaan ensimmäinen hyökkäyksen kohde oli Bahaman lipun alla purjehtivaksi irtolastialus Unity Explorer, jonka brittiläisen omistajan johtoryhmään kuuluu Israelissa asuva Dan David Ungar, israelilaisen merenkulkumiljardööri Abraham “Rami” Ungarin poika.

”Jemenin asevoimat estävät edelleen israelilaisia ​​aluksia navigoimasta Punaisellamerellä (ja Adeninlahdella), kunnes Israelin hyökkäys lujia veljiämme vastaan ​​Gazan alueella pysähtyy”, Saree julisti. ”Jemenin asevoimat toistavat varoituksensa kaikille israelilaisille tai israelilaisten kanssa tekemisissä oleville aluksille, että niistä tulee laillinen kohde”

Sareen käsitys laillisuudesta on -etten pahasti sanoisi- hieman omaperäinen.

Hutheilla on yhä hallussaan marraskuussa kaapattu autojenkuljetusalus, myös Bahaman lipulla purjehtiva Galaxy Leader, jolla silläkin on yhteyksiä Israeliin. Laiva on Honeidan satamassa. Viimeviikolla tapahtui myös välikohtaus, jossa huthit yrittivät kaapata Central Park-tankkeria,.  Tällöin hätäkutsuun vastannutYhdysvaltain sota-alus, USS Mason, oli myös puuttunut tilanteeseen, estäen merirosvouksen.

Sunnuntaina huthit iskivät Bab al-Mandabin salmessa myös Panaman lipun alla purjehtiva konttialusta Number 9, ilmeisesti ilman henkilövahinkoja. Alus jatkaa matkaansa, kertoi varustamo.

Iranin proxyiksi arveltujen huthien hyökkäykset kansainvälistä merenkulkua vastaan kaupallisesti hyvin tärkeällä logistiikkaväylällä idästä Punaisenmeren kautta Eurooppaan niveltyvät luontevasti maailmantilanteen järkyttämiseen.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *