Viime vuoden helmikuusta alkaen oli pelko, että Venäjän Ukrainaan kohdistamaan provosoimattomaan hyökkäykseen vastaaminen laajentaa sodan läntisen puolustusyhteisön NATO:n ja Venäjän väliseksi, -ja että puhkeaa uusia sotanäyttämöjä. Tarkastelemme, olivatko vajaan kahden vuoden takaiset pelot aiheellisia.
Venäjän armeija ylitti suvereenin valtion –YK:n jäsenmaan- Ukrainan rajat 24. helmikuuta 2022. Sotimista on jatkunut siitä alkaen, vaihtelevasti. Ukraina pyysi, heti hyökkäyksen kohteeksi jouduttuaan, länsimailta oman ilmatilansa sulkemista. -Tätä keinoa oli käytetty eräissä aiemmissa konflikteissa, ja se oli rauhoittanut tilannetta.
Ukrainan pyyntöä ei huomioitu, ilmeisenä perusteena haluttomuus tilanteisiin, jossa NATO-maiden ja Venäjän koneet kohtaavat toisensa kovat piipussa. Sellainen altistaisi maailmansotaan, jossa suurvallat ottaisivat yhteen, äärimmäisessä tapauksessa ydinasein. Toinen peikko oli Venäjän liittolaisten intoontuminen aloittamaan paikallisia konflikteja kukin tahollaan.
Miten meni omasta mielestä:
Ydinsota-uho-puheet kuultiin joka tapauksessa Lavrovilta ja Petskovilta, ”lännen” toimista riippumatta. -No, pojat on poikia, ja puheet on puheita. ”Maailmaan melua mahtuu.” Muiden sotanäyttämöjen avautumisen mahdollisuutta voi pohtia, mutta Venäjän johto ja terroristijärjestö Hamasin hampuusit kokoustivat aiheen tiimoilta 26.10:
⚡️A delegation from the #Hamas movement arrives in the #Russian capital, Moscow, to discuss ways to stop the crimes of the occupation in the #Gaza Strip pic.twitter.com/xr1xWGr1Oh
— Middle East Observer (@ME_Observer_) October 26, 2023
#Hamas-liikkeen valtuuskunta saapui #Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan, keskustellakseen tavoista lopettaa miehityksen rikokset #Gazan kaistalla.
”Yhteisiä toimia lännen heikentämiseksi”
Terroristien valtuuskuntaa johti Hamasin politbyroon jäsen Musa Abu Marzook. Tapaamisen osallistui Venäjän puolelta varaulkoministeri Mihail Galuzin ja Putinin Lähi-Idän erikoislähettiläs Mikhail Bogdanov. Venäjän varaulkoministeri tapasi samana päivänä samassa kaupungissa pappisjohtoisen Iranin varaulkoministeri Ali Baghiri Kanin.
Gaza mainittu molemmissa palavereissa, ilmeisesti, -ja missähän juuri silloin tapahtui? Ulkoministeri Sergei Lavrovin ei ilmeisesti ollut korrektia poseerata Hamas-jengin seurassa lokakuussa, mutta 12. syyskuuta 2022, se oli vielä sopivaa, -eikä herättänyt maailmalla mitään pahoja assosiaatiota:
A high-level Hamas delegation travelled to Moscow twice last year to meet with Russian Foreign Affairs Minister Sergei Lavrov.
They promised Russia that they would "work to weaken the West"
Via @sumlenny pic.twitter.com/qUz1PRxVBs
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 7, 2023
Korkean tason Hamas-valtuuskunta matkusti Moskovaan kahdesti viime vuonna (2022) tapaamaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia. He lupasivat Venäjälle, että he ”työskentelivät lännen heikentämiseksi”. Yhteiset lännen-vastaiset toimet nähtiin sitten 07.10. 2023 alkaen. ”Pahan akseli” näyttää muodostuneen, -ja toimivan.
Samaan aikaan toisaalla
Jo Gazan tapauksessa nähtiin venäläisen ja iranilaisen pukinsorkan vilahtavan, ja kas kummaa: Venäjän, Iranin ja kommunistisen Kiinan vanha ystävä, Venezuelan kyseenalaistettu johtaja Nicolas Maduro ei jätä hänkään kynttiläänsä vakan alle: Tänään (03.12.) puheet ovat hurjia, ja naapurimaan Guyanan alueet kiinnostavat.
Ettei joku vaan rakentelisi maailmanlaajuista kriisiä yllyttämällä kehitysmaa-muslimeja, latino-peltipurkkidiktaattoreja, sun muita hassuja setiä vähän niinkun keulimaan?
”Avoin yhteiskunta vs. Euraasia, Maailmojen sota”
Samaan aikaan myös Venäjää palveleva propagandaväline -sisäsiisteille lukijoille tarkoitettu julkaisu- asettaa tapaukset puitteisiinsa: ”Avoin yhteiskunta vs. Euraasia, Maailmojen sota”. -Eihän meillä sodalla ketään uhkailla, Leningradin turvallisuuttaa vaan haetaan, -Tornionjoelta.
”Avoin yhteiskunta” oli läntisen arvoyhteisön tunnuslause ’kylmän sodan’ ajan: Vastapuolella, roistovaltioissa, jotka Yhdysvaltain presidentti Donald Reagan nimesi ”pahan valtakunnaksi”, oli suljetut yhteiskunnat, ilman vapauksia, oikeusturvaa ja ilman yksilön mahdollisuutta vaurastua omalla työllään ilman systeemin lupaa ja apua. Tunsimme lännessä olevamme hyvin puolella pahaa vastaan.
Lännen ideologisen doktriinin hahmotti Karl Popper kirjassaan ”Avoin yhteiskunta ja sen viholliset” ( 1945). Popper kirjoitti lukijoille, joiden muistissa oli vielä hyvin eurooppalaiset diktatuurit ja toinen maailmansota. Popper pystyi myös näkemään -toisin kuin hyvin monet aikalaisensa- sodan voittajiin kuuluneen Neuvostoliiton imelän julkisuuskuvan lävitse. -Hän nimesi sen avoimen yhteiskuntamallin viholliseksi.
Näkemys, että demokratiaa ja mukavaa elämää uhataan sekä oikealta että vasemmalta laidalta oikeastaan hallitsi läntistä kulttuuripiiriä, -mutta vasta kun pahat kokemukset herättivät angloamerikkalaiset ruususenunestaan. -Herääminen tapahtui nippa-nappa niin, että länsimaat ehtivät estää Josef Stalinia sieppaamasta Suomea.
Moskovasta palanneet suomalaiset emigranttikommunistit olivat jo tehneet kävelyretken Helsingin Kulosaareen, ja jakaneet toisilleen -politbyroon kesken- porvarien hulppeat huvilat. Voiton hedelmät kuuluivat Neuvostoliiton ystäville! (Onni meille, että lännessä järki heräsi!)
-Se niistä ajoista. Tänään kuulemme Venäjän propaganda-masiinasta, että ”avoin yhteiskunta” on taas se päävihollinen, ja pahapaha:
”Avoin yhteiskunta on enemmän kuin rönsyilevä globalistinen järjestelmä, se on ennen kaikkea Karl Popperin ideologinen työ. Hänen projektinsa? Poliittinen liberalismi saa voiton maailmanlaajuisessa mittakaavassa niistä, joita (Popper) kuvailee suljetuiksi yhteiskuntiksi ja avoimen yhteiskunnan vihollisiksi”, kirjoittaa Pierre-Antoine Plaquevent.
Kirjailija määrittää osapuolet: Liberaali avoin yhteiskunta ja sääntöihin pohjautuva valtioidenvälinen kanssakäyminen, kontra toinen taho, joka ei näitä arvoja kunnioita.
Siinä se tuli: Sodanjulistus vapaata maailmaa vastaan
Voimme jättää pohdinnat, julistaako ’pahan akseli’ meille sodan, jos lähetämme ukrainalaisille purkin hernesoppaa ja villasukat.
Kiinan masinoima liittoutuma, jossa Venäjä luulee olevansa muuta kuin joukonjatke, säätää nyt asioita. Tekeillä näyttää olevan jotain isompaakin? Kuumaa sotaa käydään jo kolmella mantereella, ja ”Taiwanin kysymys” polttaa Xi Jinpinin hyppysissä: ”Olisko jo oikea hetki?”
Hanke vallitsevan sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen korvaamiseksi jollain kakofonialla, jossa sotilaallisesti vahva saa vaikka ottaa toisen valtion alueet, jos siltä tuntuu, on ilmaistu suorasanaisesti. Viikunanlehtenä vain tyhjä sanonta ”moninapaisesta maailmasta”.
Luettavaa:
- Iltalehti 03.12. 2023,
- Hamas-pomo juuri nyt Moskovassa, -Iranin varaulkoministerikin siellä! 26.10,
- Venäjä näyttää innostaneen Hamasia hyökkäämään Israeliin, 07.10. 2023,
- Iltalehti 02.12. 2023: Näkökulma: Rajan takana voi kohta olla sodan voittanut Venäjä, jonka armeija on täydessä iskussa – Nato-jäsenyys ei riitä Suomelle, toimia vaaditaan pian,
- Iltalehti 03.12. 2023: Venezuela haluaa 60 prosenttia naapurimaastaan
Etelä-Amerikassa pelätään, että siellä syttyy Ukrainan sodan kaltainen konflikti, - Reseau International 02.12. 2023: Venezuela: Kansainvälinen tuomioistuin hylkäsi Guyanan pyytämät toimet kansanäänestyksen estämiseksi,
- Reseau International 02.12. 2023: Avoin yhteiskunta vs Euraasia: maailmojen sota,
- Avoin yhteiskunta ja sen viholliset (engl. The Open Society and its Enemies) on Karl Popperin vuonna 1945 ilmestynyt kirja, jossa hän esitteli käsitteen avoin yhteiskunta.[1] Yhteiskuntafilosofisessa teoksessaan Popper kritisoi monien marxilaisten suuntausten kehittelemää näkemystä historiaa ohjaavista laeista, historian ennustettavuudesta ja yleisemminkin totalitarismiin pohjautuvia filosofioita, Wiki.
[…] Ukrainan sota on jo eskaloitunut koko maailmaan, -”Avoin Yhteiskunta” totalitarismin tä… […]