Suomeen suuntautuva vammaisturismi uhkaa viedä suomalaisten vammaisten oikeudet – Väestönvaihto hyvin nopeaa Helsingissä

Kirjoittaja, Mikko Paunio, on terveydenhuollon erikoislääkäri ja epidemiologian dosentti sekä Helsingin SOTEPE-lautakunnan jäsen.

Puolitoista vuotta sitten keväällä Helsingin vammaispalveluista vastaava virkamies myönsi Helsingin Uutisille antamassa haastattelussa, että Suomeen kohdistuu vammaisturismia, kun Helsingin Uutiset kysyi häneltä, miten on mahdollista, että alle 18-vuotiaiden muunkielisten omaishoitajien osuus on lähes 40 %.

Hiljan kirjoitin, kuinka Helsinki on velvollinen tasapainottamaan SOTEPE-budjettiaan seuraavan kolmen vuoden aikana yli sadalla miljoonalla eurolla. SOTEPE-lautakunnalle tuotiin 15.8.2023 tiedoksi alustava muutosohjelma säästö- ja lisärahoitustoimineen.

Yksikään mietityistä säästökohteista ei kohdistunut maahanmuuttajille annettaviin räätälöityihin ja kalliisiin SOTE-palveluihin. Punavihreään identiteettipolitiikan mukaiseen uhriluokitukseen ja yhdenvertaisuuteen perustuva SOTE-palveluiden tuotanto lisää voimakkaasti kustannuksia, ehkäisee kalliiden maahanmuuttoon liittyvien SOTE-ongelmien ratkomista primäärisellä ennaltaehkäisyllä, on osin selkeästi maahanmuuttajia suosivaa (sosiaali- ja hammashuolto) ja on räikeästi vammaisia syrjivää.

Kerroin myös tuossa blogissa jälleen, kuinka suomalainen vammainen kilpailee ei ainoastaan täysin terveiden uhriluokiteltujen ihmisten kanssa vaan myös muualta maailmasta tuotujen vammaisten kanssa sosiaalisista tulonsiirroista ja palvelutuotannon kohdentamisesta

Pyysin Helsingin SOTEPE-lautakunnan jäsenenä Helsingin Sosiaalihuollon johtajalta vammaishuollon asiakkaiden asiointikielijakaumat eri ikäryhmissä. Helsinkiin ja todennäköisesti Suomen muihin suuriin kaupunkeihin on viimeisen 10 vuoden aikana muuttanut maailmalta paljon perheitä, joilla on pieniä vammaisia lapsia tai sitten kiintiöpakolaisia on valikoitu vammaisuuden perusteella. Jonkin verran lukuja voi myös selittää, että somalinkielisillä lapsilla on 50 kertaa suurempi autismikirjon häiriö verrattuna kantasuomalaisiin ilmeisesti D-vitamiinin puutoksesta johtuen.

Vammaispalvelut ovat jatkuvasti viime vuodet ylittäneet Helsingissä budjetoidut kustannukset. Suomalaisten vammaisten asema heikkenee alla taulukoimieni lukujen valossa nopeasti.

Väestönvaihto on Helsingissä nopeaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *