Suuri valiokunta yhtyy valtioneuvoston kantaan suhtautumisessa EU:n kilpailukykykompassiin, jonka Euroopan komissio esitteli tammikuussa 2025.
Eduskunnan suuri valiokunta viittaa kannanotossaan maa- ja metsätalousvaliokunnalta, sivistysvaliokunnalta ja talousvaliokunnalta saamiinsa lausuntoihin.
Kilpailukykykompassilla tavoitellaan EU:n kilpailukyvyn vahvistamista uudessa maailmanpoliittisessa tilanteessa, jossa turvallisuus ja EU:n ulkopuolisista riippuvuuksista irtautuminen ovat keskiössä.
Suuri valiokunta katsoo, että EU:n kilpailukyvyn lisääminen ilmastokestävästi, sääntelyä keventämällä ja tuottavuutta nostamalla ja samanaikaisesti EU:n kriisinkestävyyden ja turvallisuuden vahvistaminen on nykyisen komission tärkein tehtävä.
Kilpailukykykompassi on hyvin laaja-alainen strateginen ohjelma, jonka vaikutuksia on vaikea arvioida. Ohjelmalla tavoitellaan sisämarkkinoiden syventämistä, innovaatiokuilun kaventamista ja osaamisen kasvattamista.
Korkeatasoinen osaaminen, tutkimus ja innovaatiot ovat EU:n kilpailukyvyn ja talouskasvun avaimia, joita tulee uudistaa ja vahvistaa merkittävästi. Tulevissa monivuotisissa rahoituskehyksissä on Suomen edun kannalta olennaista kasvattaa yhteistä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta ja säilyttää rahoitusinstrumentit avoimeen kilpailuun, korkeaan laatuun ja osaamiseen perustuvina. Näin voidaan vahvistaa myös edelläkävijöiden kasvumahdollisuuksia teknologianeutraalisti ja reilun kilpailun pohjalta.
Suuri valiokunta tukee eurooppalaisen puolustusteollisuuden tutkimus- ja kehitystoiminnan kasvattamista keinona vahvistaa laaja-alaisesti EU:n turvallisuutta ja kriisinkestävyyttä. Riittävien investointien turvaaminen ja innovaatiomyönteinen politiikka maatalous- ja ruokasektorilla ovat alan kilpailukyvyn, EU:n huoltovarmuuden ja strategisen autonomian olennaisia edellytyksiä.
Eduskunnan kannaksi tehtiin vastaehdotus (Vasemmistoliitto, Vihreät), jonka voi lukea kokouksen pöytäkirjasta myöhemmin tänään.
- Asian käsittelytiedot ja asiakirjat: E 8/2025 Kilpailukykykompassi EU:lle
Päätösasioina myös ajoneuvojen kiertotalousasetus sekä toimet ihmiskauppaa ja -salakuljetusta vastaan
Suuri valiokunta yhtyy liikenne- ja viestintävaliokunnan ja ympäristövaliokunnan kannanottojen mukaisesti valtioneuvoston kantaan neuvotteluissa ajoneuvojen kiertotalousasetuksesta. Valtioneuvoston selvityksen mukaan asetusehdotus on edennyt monin osin Suomen kannalta hyvään suuntaan ja valtioneuvosto pitää asetusta kokonaisuutena kannatettavana.
Ennakkotiedon mukaan EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Puola tavoittelee neuvoston yleisnäkemyksen hyväksymistä ympäristöneuvostossa 17.6.
Asian käsittelytiedot ja asiakirjat: UJ 7/2025–U 72/2023 Ajoneuvojen kiertotalousasetus
Suuri valiokunta yhtyy liikenne- ja viestintävaliokunnan ja hallintovaliokunnan lailla valtioneuvoston kantaan neuvotteluissa asetuksesta, jolla pyritään estämään laittoman maahantulon yhteydessä ihmiskauppaa tai maahanmuuttajien salakuljetusta tukevien liikenteenharjoittajien toimintaa.
Suuri valiokunta tukee ehdotuksen tavoitetta mahdollistaa liikenteenharjoittajien toiminnan estäminen tai rajoittaminen oikeasuhtaisilla ja tarpeellisilla toimilla.
- Asian käsittelytiedot ja asiakirjat: UJ 6/2025–U 5/2022 – Laittoman maahantulon yhteydessä ihmiskauppaa tai maahanmuuttajien salakuljetusta helpottavien tai harjoittavien liikenteenharjoittajien vastaiset toimenpiteet
Oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa keskustellaan Ukrainasta sotaa paenneiden tilapäisen suojelun jatkamisesta
Suuri valiokunta sai kokouksessaan myös oikeusministeri Leena Meren (Perussuomalaiset) selvityksen 12.–13.6. pidettävän EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokouksesta. Neuvostossa on tarkoitus hyväksyä yleisnäkemys maksukyvyttömyysdirektiivistä (U 101/2022) sekä osittainen yleisnäkemys asetusehdotuksesta, joka koskee haavoittuvassa asemassa olevien aikuisten suojelua rajat ylittävissä tilanteissa liittyen esim. edunvalvontaan (U 2/2011).
Ministeri Meri kertoi valtioneuvoston katsovan, että molemmat päätösasiat ovat Suomen osalta hyväksyttävissä. Suuri valiokunta päätti eduskunnan kantana, ettei sillä ole huomautettavaa valtioneuvoston toimintalinjaan.
Sisäasioissa käydään mm. keskustelu komission huhtikuussa antamasta EU:n sisäisen turvallisuuden strategiasta. Esillä on myös Ukrainasta sotaa pakenevien tilapäisen suojelun jatkaminen, josta valtioneuvosto on toimittamassa eduskunnalle erillisen selvityksen kannan muodostamista varten.
(Uutispeili ei ole muokannut artikkelin sisältöä.)
Luettavaa: