Iran ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet kahdenvälistä sopimusta, joka lopettaisi Iraniin kohdistuvat pakotteet, ja vastavuoroisesti Iranin hankkeen rakentaa ydinase. Viimeisin tapaaminen Roomassa päättyi eilen.
Yhdysvallat luopui Iraniin kohdistamistaan sanktioista v.2015 tehdyllä JCPOA-sopimuksella, jonka allekirjoittajat olivat, Iranin ja Yhdysvaltain lisäksi, Englanti, Ranska ja Saksa. Ensimmäisellä kaudellaan presidentti Donald Trump irtisanoi sopimuksen v.2018, -vedoten Iranin väitettiin sopimuksen rajoitteiden kiertämiseen- ja aloitti sanktiot uudelleen.
JCPOA-sopimus rajoitti Iranilta uraanin rikastamisen halkeamiskelpoisen isotoopin pitoisuuteen 3,67%, -mikä riittää kaikkeen uraanin rauhanomaiseen käyttöön. Sopimuksen raukeamisen jälkeen Iran lisäsi rikastuskapasiteettiaan, ja nosti pitoisuustavoitteen vähittäin 60%:iin.
Tämä tapahtui Iranin edellisen presidentin, kovan linjan Ibrahim Raisin aikana. Raisi käytännössä halvaannutti Wienissä Itävallassa yhä käytävät neuvottelut JCPOA:n palauttamisesta jyrkentämällä Iranin neuvotteluasennetta, ja kieltämällä suorat keskustelut Yhdysvaltain edustajien kanssa.
Samaan aikaan, kun Wienissä vetkuteltiin, Iranissa rakennettiin uusi sentrifugi-laitos (rikastussysteemi), ja hylättiin sopimuksessa säädetyt rikastusrajat.
Raisin kuoleman (onnettomuus) jälkeen pidetyissä presidentinvaaleissa voitti elokuussa 2023 rofrmistina profiloituva Masoud Pezeskian, jonka vaalikampanjan teesit lupasivat mm. uskonnollisten pukeutumismääräysten (”huivipakko”) valvonnan lopettamista, ja iranilaisten elintason nousua. Äänestysaktiivisuus oli korkealla, ja Pezeskian voitti.
”iranin islamilainen tasavalta” on sikäli outo valtio, että korkein johtaja on perustuslain mukaan maan uskonnillinen johtaja, joka edelleen on Ali Khamenei (Kuvassa, pipopäinen mies keskellä.) Tarkkailijoiden mukaan eilenkin käydyt neuvottelut Yhdysvaltain kanssa on jouduttu ”syöttämään lusikalla” Khameneille, -mutta iso ajatollah antoi luvan.
Iran näyttää nyt olevan vähän ’kiikun-kaakun’: Presidentin lupaus elintason noususta edellyttää Iranin öljyn saamista maailmanmarkkinoille, -markkinahintaan- mikä edellyttää ydinaseen hankkimisesta luopumista. Iranin öljyä myydään nyt salakuljetus-markkinoille, -kuten Venäjän– ja ostajatkin ovat samat: Kiina ja Intia.
Pezeskianin kerrotaan olevan hyvissä väleissä vaikutusvaltaisen vallankumouskaartin, IRGC:n, kanssa, mutta jyrkkä linja väijyy edelleenkin.
Wienissä käytyjen monenkeskeisten -Iran, Englanti, Ranska, Saksa, Yhdysvallat ja YK– keskusteluiden junnatessa avattiin huhtikuussa suorat neuvottelut Yhdysvaltojen ja Iranin kesken, ensin Omanin pääkaupungissa Muscatissa, sittemmin Roomassa, jossa viimeksi eilen.
Neuvottelujen, joissa Yhdysvaltoja edustaa Lähi-idän erityislähettiläs Steve Witkoff, ’kivi kengässä’ näyttää olevan Yhdysvaltain vaatimus uraanin-rikastamisen lopettamisesta kokonaan Iranissa. -Tähän ei Teheranissa olla valmiita suostumaan.
Mikäli sopimusta, joka lopettaa Iranin ydinpommi-hankkeen -ja kauppasaarron- saada aikaan, jää jäljelle sotilaallinen ratkaisu. Se on mielessä mm. Israelin pääministerillä Benjamin Netanyahulla, jka ainakin vähän aikaa sitten oli Trumpin hyvä kaveri.
”Iranin ja Yhdysvaltojen välisten neuvottelujen viides kierros päättyi tänään Roomassa jonkin verran, mutta ei lopullisesti, edistystä nähty. Toivomme voivamme selventää jäljellä olevia kysymyksiä tulevina päivinä, jotta voimme edetä kohti yhteistä tavoitetta ja kestävän ja kunniallisen sopimuksen saavuttamista”, Omanin ulkoministeri Badr Albusaidi sanoi X-sivustolla julkaisemassaan viestissä perjantaina.
Yhdysvaltojen kanssa on edelleen ”perustavanlaatuisia erimielisyyksiä”
Uudella kaudellaan Trump on mielellään puhunut ”maksimaalisesta paineesta” Irania kohtaan, ja varoittanut toistuvasti sotilaallisista toimista, jos diplomatia epäonnistuu.
Iranin puolelta Rooman neuvotteluja johtaa Iranin ulkoministeri Abbas Araghchi. Ennen perjantain neuvotteluja Araghchi sanoi, että Yhdysvaltojen kanssa on edelleen ”perustavanlaatuisia erimielisyyksiä”, ja lisäsi samalla, että Teheran oli avoin ydinaseidensa lisätarkastuksille.
Ulkoministerin pelivara ei näytä riittävän uraanin rikastamisesta (alle 3,67%;n tasolle): ”Emme saa mitään sopimusta”, jos Yhdysvallat haluaa estää Irania rikastamasta uraania, sanoi ministeri eilen, ennen neuvotteluja.
Iranilla arvellaan olevan fissio-kelpoista (pommiin sopivaa, 90%:sta) uraania 2-5 pommiin.
Iran perustelee kantaansa rikastamisen jatkamisesta ydin-aseesta luopumisen jälkeen ennakkotapauksilla muista maista: ”(Ydinaseettomat) Alankomaat, Belgia, Etelä-Korea, Brasilia ja Japani rikastavat (uraania) ilman ydinaseita”, sanoi Iranin ydinenergiajärjestö tiedottaja Behrouz Kamalvandi.
Israel iski viime vuoden marraskuussa -kostona Iranin ohjus-hyökkäykselle- Iraniin noin sadalla hävittäjäpommittajalla, jotka tekivät yhteensä 120 iskua eri kohteisiin. Toisin kuin maailmalla pelättiin, Iranin ydin-laitokset jätettiin rauhaan, kuten myös öljyntuotanto. (Yhdysvalloissa olikin silloin eri presidentti,)
Sotilaallinen isku Iranin ydin-laitoksiin saattaisi vaikuttaa kahdella tavalla:
- Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta pomppaisi ylöspäin,
- Poliittiset voimasuhteet Iranissa kääntyisivät konservatiivien ja ääriuskonnollisten hyväksi.
Kumulatiivisia vaikutuksia en edes yritä hahmottaa.
Luettavaa:
- Al-Arabiya 23.05. 2025,
Yhdysvaltojen ja Iranin välinen neljäs neuvottelutapaaminen on siirretty myöhemmäksi
Omanin sulttaani Moskovassa, keskustelun aihe Yhdysvaltain-Iranin neuvottelut
Trump kielsi Netanyahua iskemästä Iranin ydinlaitoksiin toukokuussa
”Iran ei tee sopimusta ilman pakotteiden täydellistä poistamista”,
Netanyahu ja Katz uhkaavat Irania, heti Jemenin iskun jälkeen
Iranin ulkoministeri syyttää Netanyahua ’sodan lietsomisesta Iranin ja Yhdysvaltain välille’
Iranin siviilijohto painostaa ajatollah Khameneita sallimaan keskustelut Yhdysvaltain kanssa
Minusta Raamattu on näiden skismojen ja neuvottelujen kohdalla kätevä, kuin GPS-manuaali.
Raamatun ennustusten mukaan _lopun aikoina_ monet, elleivät jopa kaikki kansat käänny Israelia vastaan. Tämä on keskeinen tarina useissa Vanhan testamentin profeetallisissa kirjoissa, erityisesti Sakarjan ja Hesekielin kirjoissa. (Tämä teema näyttää jylläävän jopa täällä (Koto) Suomessa).
Vaikka Raamattu puhuu ”kaikista kansoista” tai ”monista kansoista”, on tärkeää huomata, että tämä saattaa tarkoittaa suurta enemmistöä tai edustuksellisesti kaikkia, eikä välttämättä absoluuttisesti jokaista maapallon kansaa. Tärkeintä on huomata, että Israel joutuu lopun aikoina valtavan kansainvälisen paineen ja hyökkäyksen kohteeksi.
Yhteenveto siitä, mitä kannattaa seurata Raamatun mukaan:
Israelin tilanne:
Raamatun profetiat korostavat Israelin ja erityisesti Jerusalemin merkitystä lopunajan tapahtumissa. Sen asema ja ympärillä olevat konfliktit ovat tärkeitä merkkejä.
Kristittyjen vainoaminen kaikkialla (jopa Euroopassa):
”Silloin he luovuttavat teidät ahdistukseen ja tappavat teidät, ja te olette kaikkien kansojen vihattavina minun nimeni tähden.” (Matt. 24:9) Kristittyjä on vainottu läpi historian, mutta Jeesus ennusti tämän vainon kiihtyvän lopun aikoina
Maailmanlaajuiset mullistukset:
Sodat, luonnonkatastrofit ja nälänhädät ovat yhä lisääntyviä merkkejä. Tosin Jeesus varoitti, että nämä ovat vain ”synnytystuskia”, eivätkä ne yksinään tarkoita välitöntä loppua.
Esim. Luukkaan 21:11 (KR38): ”Ja suuria maanjäristyksiä tulee monin paikoin, ja nälänhätää ja ruttotauteja; ja taivaalla näkyy peljättäviä ilmiöitä ja suuria merkkejä.”
Hengellinen tila:
Luopumus uskosta, laittomuuden lisääntyminen ja rakkauden kylmeneminen ovat sisäisiä merkkejä, jotka näkyvät yhteiskunnassa ja kristillisessä kirkossa.
Evankeliumin leviäminen:
Sen sijaan, että odottaisimme pelkkää pahuutta, on tärkeä pitää mielessä, että evankeliumin tulee levitä kaikkialle maailmaan. (Borneon viidakoissakin on jo läppäreitä)
Väärät opit ja johtajat:
Jeesus varoitti toistuvasti vääristä opettajista ja henkilöistä, jotka esiintyvät jumalallisina hahmoina. Tärkeintä on tunnistaa heidät Raamatun opetusten valossa.
Ps. Apostoli Paavali kirjoitti henkisestä sodankäynnistä erityisesti Efesolaiskirjeen 6. luvussa, jakeissa 10-18. Tämä on yksi Uuden testamentin keskeisimmistä kohdista, joka käsittelee aihetta suoraan.
Paavalin opetus voidaan tiivistää seuraavasti:
Vihollisen luonne (Ef. 6:12): Paavali korostaa, ettemme taistele ”lihaa ja verta” vastaan – eli ihmisiä tai inhimillisiä ongelmia vastaan – vaan ”henkivaltoja, voimia, tämän maailman pimeyden hallitsijoita ja pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa”. Tämä osoittaa, että hengellinen sodankäynti on ensisijaisesti näkymätöntä, demonisia voimia vastaan käytyä taistelua.
Pss. En sano, enkä väitä, mutta noin silmämääräisesti tarkasteltuna, ainakin politiikassa ja sitä tukevissa mielenosoituksissa vaikuttaa tapahtuvan vähän väliä tätä hyytävää, demonisen spirituaalista manifestoitumista, kuin joissain manaaja/poltergeist elokuvissa, ainakin median välittämien videoiden seinähulluina riehuvia pärstäkertoimia katsomalla – joillain vielä astalot ja puukot varustuksenaan.