Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta puoltaa hallituksen esitystä, jossa ehdotetaan muutoksia työriitojen sovittelusta ja eräiden työtaistelutoimenpiteiden edellytyksistä annettuun lakiin sekä työaikalain 2 ja 19 §:ään.
Valiokunnan mietintö (TyVM 4/2025) asiasta valmistui perjantaina 9.5.
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, vihreä eduskuntaryhmä ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jättivät mietintöön yhteisen vastalauseen, jossa ne ehdottavat lakiehdotusten hylkäämistä ja neljää lausumaa. Myös keskusta jätti mietintöön vastalauseen, jossa ehdotetaan hätätyötä koskevan lakiehdotuksen hylkäämistä.
Hallituksen esityksen mukaan laissa säädettäisiin työntekijöiden, virkamiesten ja viranhaltijoiden yhdistyksen velvollisuudesta huolehtia eräistä välttämättömistä toiminnoista työtaistelun rajauksella tai suojelutyöllä.
Työtaistelu ei saisi välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaarantaa sääntelyllä suojattavien tehtävien hoitamista. Huolehtimisvelvollisuuden vastaisesti toimeenpantava työtaistelutoimenpide olisi kielletty, ellei työnantaja voisi välttää välttämättömien toimintojen vaarantumista kohtuudella käytettävissään olevilla keinoilla. Ehdotettavalla sääntelyllä turvattaisiin eräät perusoikeuksien tai yleisen edun kannalta välttämättömät toiminnot työtaisteluiden aikana.
Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi myös työaikalain sääntelyä hätätyöstä. Hätätyön teettäminen olisi esityksen mukaan pakkotilaan rinnastuvassa akuutissa vaaratilanteessa työnantajan viimesijainen keino sääntelyn piiriin kuuluvien perus- ja ihmisoikeuksien kannalta merkittävien vahinkoseurausten estämiseksi.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää selvänä, että keskeisten perusoikeuksien toteutuminen ja yhteiskunnan kriittiset toiminnot on turvattava myös työtaistelutilanteissa.
Toimintavarmuuden merkitys korostuu nykyisessä toimintaympäristössämme. Valiovaliokunta pitää ehdotettua sääntelyä tarpeellisena ja kannatettavana. Valiokunta katsoo sääntelyn turvaavan työmarkkinoiden vakautta ja ennakoitavuutta sekä varautumista erityistilanteisiin. Ratkaisujen etsiminen osapuolten kesken neuvottelemalla on jatkossakin aina ensisijaista.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella tehtävin muutoksin.
Mietintö sisältää myös valiokunnan lausumaehdotuksen, jonka mukaan valtioneuvoston tulee seurata muun muassa sääntelyn vaikutuksia työtaisteluoikeuteen sekä sitä, toteutuvatko säädetyt huolehtimis- ja neuvotteluvelvoitteet lainsäädännön edellyttämällä tavalla, ja miten hätätyötä koskevia säännöksiä on sovellettu työnantajan toimesta.
Täysistuntokäsittelyn pohjana valiokunnan mietintö
Seuraavaksi eduskunta käsittelee lakiehdotusta kahdessa täysistuntokäsittelyssä. Käsittelyn pohjana on valiokunnan mietintö.
Ensimmäisessä käsittelyssä päätetään lakiehdotusten sisällöstä. Lakiehdotuksen toinen käsittely voi olla aikaisintaan kolmen päivän kuluttua ensimmäisestä käsittelystä.
Toisen käsittelyn pohjana on ensimmäisessä käsittelyssä hyväksytty lakiteksti. Toisessa käsittelyssä päätetään vain lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä, eli sen sisältöön ei enää tässä vaiheessa voida puuttua.
(Uutispeili ei ole muokannut artikkelin sisältöä.)