TEK ja Insinööriliitto julkaisivat tänään kyselyn tuloksia koskien ulkomaalaisten osaajien kokemusta Suomesta ja työmarkkinoista. Tuloksista tulee ilmi kansainvälisten osaajien huoli yhteiskunnallisesta keskustelusta koskien maahanmuuttoa, sekä heikko usko tilanteen parantumiseksi.
-Kyselyn tulokset eivät valitettavasti yllättäneet. Olen erittäin huolissani Suomen maahanmuuttopolitiikasta, jossa pitäisi tunnistaa paremmin maahanmuuton moninaisuus ja syyt. Hallituksen on opittava arvostamaan maahanmuuttoa ja kansainvälisiä osaajia ennen kuin karkotamme loputkin osaajat Suomesta, sanoo Keskustan varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi.
Hallituksen maahanmuuttopolitiikka karkottaa kansainvälisiä osaajia
-Hallituksen maahanmuuttopolitiikka ja puheet karkottavat kansainvälisiä osaajia tekniikan alalla eikä insinöörit ole varmasti ainoa porukka, joka kärsii hallituksen maahanmuuttokiristyksistä. Pieni maa Suomi pärjää globaalissa kilpailussa ainoastaan, jos saamme täytettyä avoimet työpaikat ja tuettua yrityksiä osaajapulassa.
-Oman kotikuntaani syntyy tänään vuonna noin 30 lasta, vaikka oma ikäluokkani vuosia sitten oli yli 150 lasta. Syntyvyyden romahtaminen on rajua ja näkyy tulevina vuosina kiihtyvällä tahdilla työmarkkinoille. Suomi siis todella kaipaa myös kansainvälisiä osaajia, talouskasvun rakentajia. Hallituksen maahanmuuttopolitiikka tulee siis maksamaan veronmaksajille konkurssin ellei kurssia saada muutettua.
Kyselyyn vastanneet osaajat ovat kokeneet syrjintää rekrytoinneissa, ja 62 % vastaajista ei usko ennakkoluulojen vähentyvän tulevaisuudessa. 80 % ei usko tulevaisuudessa Suomen houkuttelevan enemmän kansainvälisiä osaajia. Rekrytoinneissa erityisesti kielikysymys nousee esille.
Suomeen töihin tulevan on tärkeää oppia kotimainen kieli
-Suomeen töihin tulevan on tärkeää oppia kotimainen kieli. Sen oppiminen vaatii myös yhteiskunnalta resurssia maahanmuuttajille, mutta myös yrityksille. Tiedän, että monissa yrityksissä on jo tehty paljon työtä monimuotoisuuteen eteen, mutta jatkossakin yrityksillä on erityistä tärkeämpi rooli kotiutumisessa ja tähän työhön on oltava kannusteita. Meidän tulisi mahdollistaa Suomen kielen oppiminen maahanmuuttajataustaisille heti ensimmäiseksi päiväkodeissa, kouluissa ja työnsaantia tukevissa koulutuksissa.