Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho osallistui EU-parlamenttien puhemiesten konferenssissa keskusteluun Euroopan strategisesta autonomiasta, liberaalien demokratioiden haasteista ja ulko- ja puolustuspolitiikasta.

Puhemies nosti esille Euroopan vaaralliset strategiset riippuvuudet Kiinasta raaka-aineissa, komponenteissa ja kulutustavaroissa sekä Yhdysvalloista puolustuksen osalta.

”Kiina ei ole vihollisemme, mutta jos tapahtuisi jotain ikävää, joka häiritsisi kauppasuhteitamme, se johtaisi välittömään katastrofiin lännessä”, puhemies sanoi.

Kiinan tuonnin nopea korvaaminen olisi puhemiehen mukaan paljon vaikeampaa kuin Venäjän fossiilienergiasta irtautuminen, ellei mahdotonta.

”Meidän olisi purettava riippuvuus Kiinasta nyt, kun se voidaan tehdä järjestelmällisesti ja hallitusti. Meidän on lisättävä välttämätöntä kotimaista tuotantoa, mutta tehtävää ei voida jättää yrityksille ja kuluttajille. Lainsäädäntötoimet ja valtion toimet ovat välttämättömiä.”

Eurooppa ei saa jättää puolustustaan yhdysvaltalaisten veronmaksajien varaan

Puolustuksen alalla olemme vaarallisen riippuvaisia Yhdysvalloista”, puhemies sanoi.

Venäjän sotilaallinen uhka on hyvin todellinen, eikä Eurooppa saa loputtomasti luottaa siihen, että yhdysvaltalaiset veronmaksajat haluavat rahoittaa turvallisuuttamme, puhemies jatkoi.

”Meidän on lisättävä merkittävästi aseiden ja ampumatarvikkeiden tuotantoa. Venäläiset uskovat, että aika on heidän puolellaan ja että meiltä loppuu pian materiaali. Valitettavasti näin tapahtuu, jos emme ota asiaa vakavasti.”

Puolustusteollisuuden yritykset tarvitsevat riittäville lisäinvestoinneille takeet pitkän ajan kysynnästä, jonka vain valtiot voivat tarjota, Halla-aho totesi.

Valtioiden ja teollisuuden on tehtävä yhteistyötä, sillä etumme on yhteinen.”

Puhemies päätti puheenvuoronsa muistutukseen Ukrainan tukemisen perimmäisistä syistä.

”Ukrainan auttaminen on periaatekysymys, mutta kyse ei ole vain Ukrainasta. Jos Venäjää ei voiteta Ukrainassa, joku muu on seuraava. Toimimatta jättäminen käy kalliiksi tulevaisuudessa. Tämä on viesti, joka meidän kaikkien pitäisi muistaa.”

EU-parlamenttien puhemiesten konferenssi jatkuu tiistaina 23. huhtikuuta keskustelulla Euroopan taloudellisesta ja sosiaalisesta vahvistamisesta.

  • Eduskunnan viestintä, tiedote 2024-04-22 18:23,
  • Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho edustaa Suomea Euroopan unionin parlamenttien puhemieskonferenssissa Espanjan Palmassa  21.-23. huhtikuuta .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *