Sic transit gloria mundi” -vanha roomalainen sanonta- lienee ollut ajatuksena mielessä Donbassin ja Krimin valtaamista Venäjälle v.2014 johtaneella ammattisotilaalla Igor Girkinillä tänään torstaina Moskovan kaupunginoikeudessa. Äiti-Venäjä palkitsi sotasankarinsa koppihoidolla neljäksi vuodeksi.

Moskovan kaupunginoikeus tuomitsi Krimin valtaamista v.2014 henkilökohtaisesti johtaneen ja Donetskin separatisti-”tasavaltojen” entisen sotilasjohtajan -DPR:n ”puolustusministerin”, FSB:n (reservin)everstin Igor Girkinin -taistelijanimeltään Strelkov–  neljäksi vuodeksi vankisiirtokunnan (=Gulagin) asukiksi Venäjän rikoslain 280 §:n ,osa 2, perusteella.

Syyttäjä vaati Strelkoville 4 vuoden ja 11 kuukauden vankeutta, kun enimmäisrangaistus olisi ollut 5 vuotta vankeutta. Oikeudenkäynnit pidettiin suljettujen ovien takana. Tutkintavankeudessa vietetty aika vähennetään tuomitusta rangaistuksesta, -Strelkov pidätettiin heinäkuussa 2023, ja hän on ollut tutkintavankeudessa Moskovassa.  Asianajaja Aleksandr Molokhov ilmoitti valittavansa tuomiosta.

”Ääriliikkeiden propagoiminen”?

Strelkov-Girkinin synniksi laskettiin jonkinlainen ääriliikkeiden propagoiminen. -Käytännössä tämä tarkoittanee Venäjän sotilaallisen johdon arvostelua tehdyistä mokista. -Johtajavaltaisessa maassa älä arvostele suurta (162cm) johtajaa. ”Se voi päättyä sinulle huonosti!

Teot, joista Strelkov-Girkinia syytettiin, ovat kaikki mielipide-rikoksia, -julkisia lausuntoja. Hän on arvostellut venäläisiä viranomaisia sekä kehnosta toiminnasta että sotaan lähetetyille ja heidän perheilleen luvattujen rahojen jäämisestä jakamatta. Rikostutkijan ja syyttäjän mielestä tämä oli yllytystä ääriliikkeisiin. Strelkov ei tunnustanut syyllisyyttään.

Netti kiellettiin tuomitulta

Tuomioistuin kielsi Strelkovilta myös Internet-resurssien käytön ja hallinnoimisen  kolmeksi vuodeksi. Strelkov-Girkinin twiitit ovatkin olleet mielenkiintoisia, ja yksi tietolähde Sotatapahtumiin Ukrainan rintamalla. Hän ei ollut säästänyt sotilasjohtoa kritiikiltä, -mikä tulikin Girkinille kalliiksi.

Oikeudenkäynti keräsi suuren yleisön

Moskovan kaupungintuomioistuimen eteen kokoontui väkijoukkoa jo ennen käsittelyn alkamista, mukana runsaasti mediaa. Miliisi oli asettanut oikeustalon edustalle kulkuesteitä, ja vain toimittajia ja prosessiin osallistujia päästettiin rakennukseen. Syytetyn vaimo, Miroslava Reginskaja, päästettiin seuraamaan istuntoa.

Tutkintavankeuden aikana Strelkov ilmoitti pyrkivänsä Venäjän presidentiksi kevään 2024 vaaleissa, mutta hänen kannattajansa eivät onnistuneet ehdokkuuden virallisessa rekisteröimisessä.  Yksikään notaari suostunut osallistumaan asiaan.

Strelkovia vastaan kanne myös Ukrainassa, tuomio Alankomaissa

Strelkovia vastaan ​​on aloitettu Ukrainassa prosessi, jossa häntä vastaan valmistellaan syytettä Itä-Ukrainassa tapahtuneista asioista: Terrorismia, murhia, kidutusta ja valtion suvereniteetin loukkaamista v.2014 alkaen.

Alankomaissa hänet on jo tuomittiin poissaolevana elinkautiseen vankeusrangaistukseen osuudestaan ​​malesialaisen matkustajakoneen, MH17, putoamiseen Donbassin yllä vuonna 2014. Tapauksessa menehtyi 298 ihmistä. Hollantilainen tuomioistuin totesi päätöksessään, että lentokone ammuttiin alas venäläisellä Buk-ohjuksella.

Luettavaa:

Krimin Venäjälle kaapannut Igor Strelkov pysyy vankilassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *