Nobelin rauhanpalkinto annettiin tänä vuonna rohkealle iranilaiselle kansalaisaktivistille. Tällä hetkellä palkittu on vankilassa Teheranissa, -samasta syystä mistä Nobel-komitea valitsin hänet vuoden 2023 palkinnon saajaksi.

Nobelin rauhanpalkinto luovutettiin tänään sunnuntaina Oslon kaupungintalossa Norjassa Iranilaiselle kansalaisaktivistille Narges Mohammadille, mutta hän ei voinut itse olla läsnä palkintotilaisuudessa. Journalisti, ja naisten oikeuksien puolustaja Mohammadi on tätä kirjoitettaessa vangittuna Teheranissa, Evinin vankilassa. Nobel-palkinnon ottivat vastaan hänen lapsensa,17-vuotiaat kaksoset Ali ja Kiani Rahmani, jotka eivät olleet nähneet äitiään kahdeksaan vuoteen.

Lastensa kautta välittämässään puheessaan vangittu Nobelin rauhanpalkinnon saaja Narges Mohammadi tuomitsi Iranin ”tyrannimaisen ja naisten vastaisen uskonnollisen hallituksen”. Puhe on salakuljetettu Iranista.

Mohammadi on aloittanut vankilassa nälkälakon, protestoiden huonoa kohteluaan, ja Bahai-vähemmistön sortamista. Hänen terveydentilastaan ei huolehdita,

Mohammadi on arvostellut Iranin pappishallinnon politiikkaa -mm. hijabiin pakottamista- ja kuolemanrangaistuksen käyttöä. Hän on joutunut useasti pidätetyksi ja saanut tuomioita toiminnastaan, Palkintoa äitinsä puolesta  vastaanottamassa ollut Ali Rahmani kertoi olevansa ”hyvin, hyvin optimistinen”, että pääsee tapaamaan äitinsä jonakin päivänä:

”Emme ole huolestuneita; Olemme erittäin ylpeitä voidessamme olla äitimme ääni täällä, ja voidessamme tehdä parhaamme viedäksemme asiaa eteenpäin. Palkinto vahvistaa päättäväisyyttämme taistella loppuun asti.”

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1733846080939266225

Feministisillä journalisteilla on toisissa maissa erilaisia ongelma, kuin toisaalla. Uutispeili liittyy Narges Mohammadin onnittelijoihin!

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *