Tänään 1.12 vietetään Palovaroitinpäivää. Päivän tarkoitus on herätellä kansalaisia pitämään huolta paloturvallisuusasioista. Paloturvallisuuteen liittyy kohtia joihin olisi syytä tutustua ja jotka olisi hyvä muistaa oman ja läheisten turvallisuuden tähden.

Palovaroitin

Tärkein kodin paloturvallisuuteen liittyvä tekijä on toimiva palovaroitin. Sen toiminta tulisi tarkistaa säännöllisesti, vaikka kuukausittain, paristo vaihtaa riittävän usein – esimerkiksi vuoden välein ja palovaroitin vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein. Palovaroitinta ei kannata asentaa keittiöön sillä ruoanvalmistuksessa syntyvä käry saattaa aiheuttaa turhia hälytyksiä.

Asunnoissa joissa on useampi kerros tulisi jokaiseen kerrokseen asentaa oma palovaroittimensa. Sekä makuuhuoneeseen että eteiseen tulee asentaa palovaroitin ja samoin myös mahdolliseen kodinhoitohuoneeseen. Palovaroittimen oikea paikka on katossa puolen metrin päässä huoneen nurkasta.

Toiminta kotona

Vaarallisinta tulipalossa on savu joka leviää asuntoon kahdessa tai kolmessa minuutissa. Palovaroittimen hälyttäessä tulee siksi toimia nopeasti ja jämäkästi, poistuen asunnosta välittömästi ja esimerkiksi lasten, vanhusten tai lemmikkien turvallinen poistuminen huomioiden. Tulee myös soittaa hätänumeroon 112 kun on päästy riittävän kauas tulipalosta ja hakeutua merkitylle kokoontumispaikalle.

Mikäli tulipalo on pieni sitä voi yrittää sammuttaa sammutuspeitteellä tai – jauheella, mutta tämäkin on syytä tehdä vain jos siitä ei aiheudu itselle vaaraa. Kerrostalossa on turvallisinta pysyä omassa asunnossa jos palo on toisessa huoneistossa. Mikäli tulipalo on omassa asunnossa ja sieltä on poistuttava on hissin sijasta käytettävä portaita.

Sähkölaitteet

Uusien kodin sähkölaitteiden oikeanlaiseen käyttötapaan tulee tutustua ennen käyttöä laitteen ohjekirjan avulla. Myös muiden sähkölaitteiden ohjeiden tulisi olla saatavilla. Sähkölaitteet tulee tarkistaa vikojen varalta.

Jos laite käyttäytyy epätavallisesti, muovikuoressa on lohkeamia, siinä on kuumuuden aiheuttamia tummentumia tai laite päällä ollessaan tuoksuu ”sähköltä” ei laitetta tule käyttää. Myös rispaantunut johto on vaaratekijä. Huonokuntoinen laite tulee huollattaa ammattilaisella tai vaihtaa uuteen. Kodinkoneet tulisi kiinnittää mieluummin kiinteällä sähköasennuksella kuin käyttää jatkojohtoa joka soveltuu pienkoneille.

Pölyt tulisi siivota säännöllisesti pois laitteista, suodattimet puhdistaa ja oleskellessa pidemmän aikaa pois asunnosta laitteet tulisi irrottaa pistorasiasta. Valmiusvirta kannattaa myös sulkea katkaisijasta kun laitetta ei käytä – tämä myös säästää sähköä.

Kuumenevia laitteita ei tule myöskään säilyttää syttyvien materiaalien läheisyydessä: silitysrauta ja verho eivät sovi yhteen muuten kuin verhoa silitettäessä. Pesukonetta tai astianpesukonetta tulee käyttää vain silloin kun oleskelee asunnossa: vesivahinkovaaran lisäksi ne voivat myös aiheuttaa tulipalon. Turvavarusteet kuten ajastimet ja ylikuumenemissuojat soveltuvat muistiongelmaisten tarpeisiin sillä ne valvovat ettei laite jää päälle käytön jälkeen.

Sähköasennuksia ei tule tehdä itse ja epämääräiset tai huonokuntoiset asennukset on tarkistettava ammattilaisella. Sähkölaitteen syttyessä tulee irrottaa virtapistoke tai mikäli tämä ei onnistu niin sulake. Tulipalon sammutukseen sopii sammutuspeite tai – jauhe.

Keittiö

Keittiössä tapahtuu eniten tulipaloja Suomessa, 900 vuodessa. Lieden lähellä ei tule säilyttää helposti kuumenevia kodinkoneita. Liesituulettimen suodatin tulee puhdistaa säännöllisesti. Liedelle ei saa jättää ruokaa valmistumaan ilman valvontaa ja liesi tulee sammuttaa käytön jälkeen.

Keittiön rasvapaloja ei tule sammuttaa vedellä. Keittiön sammutustöihin soveltuu sammutuspeite tai käsisammutin, mutta näitä tulee säilyttää käden ulottuvilla ja käsisammutin huoltaa säännöllisesti.

Uusissa liesissä on myös ajastintoimintoja ja vanhoihinkin on mahdollista hankkia turvakatkaisijoita. Jääkaappien ja pakastimien taustat tulee imuroida kerran vuodessa.

Lopuksi

Kodin sähköturvallisuus sisältää paljon asioita jotka tuntuvat monimutkaisilta, mutta kun ne opettelee pääpiirteittäin voi säästyä tulevaisuudessa monilta vakavilta vaaroilta.

Sanna Onkamo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *