Helsingin Sanomat ei ole koskaan ollut missään vaalissa ehdokkaana, -eikä näin muodoin ole tullut valituksi. -Esimerkiksi eduskuntaan.  Tosin tällaisen kuvan sai, kun seurasi elinkeinoministeri Wille Rydmania (PS) vastaan tehtyä välikysymyskeskustelua.

(Kuvalähde: Eduskunta 20.06. 2024.)

Oppositio nimittäin puolusteli ja pesi Hesaria niin, että vaahto pärskähteli. Tuli vaikutelma, että HS on puolue muiden joukossa. tai tarkemmin sanottuna vihervasemmiston neljäs puolue.

On pakko sanoa, että jo kymmenkunta vuotta sitten esittämäni arvio, ja uusi nimi Hesarille tuli viimeistään tänään oikeutetuksi: Helsingin Sanomia voisi yhtä hyvin nimittää ”Vihreän Langan megapainokseksiVihreä Lanka oli Vihreiden pää-äänenkannattaja ennen kuin puolueen edellinen johto pilkkoi sen puolueen silloisten varapuheenjohtajien läänityksiksi. He kaikki olivat töissä jollakin ”viestintätoimistolla”.

Välikysymys oli ehkä räikein henkilökohtainen hyökkäys vuosikymmeniin

Taustalla olivat ennen muuta Hesarin hyökkäyksenomaiset jutut Rydmanin henkilökohtaiseen elämään liittyen, ja ennen muuta hänen nais-suhteisiinsa.

Oppositio todisteli Rydmanin hirveyttä mm. välikysymystekstiinkin kirjatulla lainauksella Rydmanin henkilökohtaisesta viestinnästä entisen puolisonsa kanssa. Kuinka alas voikaan nykyinen oppositiomme mennä ?

Oppositio väitti, että Wille Rydman ei nauti hallituksen luottamusta

Tämä oli myös erittäin outoa, sillä kaikki hallituspuolueet vuorollaan ilmoittivat, että Rydman nautti hallituksen luottamusta. Mutta tästäkin huolimatta opposition kellokkaat inttivät, että eipäs nauti, eli siis että oppositio tietää paremmin kuin hallitus kehen se luottaa ja kehen ei. Uskottavaa?

Oppositio perusteli tuota tuiki päättömältä kuullostavaa päätelmäänsä sillä, että pääministeri Petteri Orpo (Kok.) ja RKP:n uusi puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoivat muutama päivä sitten, että Rydman ei voisi toimia heidän puolueidensa ministerinä.

Kuinka ihmeessä voisikaan. Hänhän on -toki entinen kokoomuslainen- nykyinen perussuomalainen, ollut jo vuosia.

Joka iikka käsittää tämän, mutta oppositio jaksoi jankuttaa yhtä ja samaa. Orpo ja Adlercreutz eivät lähteneet tähän juupa-eipäs inttämiseen mukaan, mikä tietenkin oli viisasta, koska vastaus on ilmiselvä niin kuin myös vihervasemmisto hyvin tietää.

Tuli myös sellainen kuva, että Orpon hallituksen ministereiksi olisi pitänyt valita opposition valitsemat henkilöt. Mutta olen varma, että jos tai kun nykyisen opposition puolueista joku pääsee muodostamaan seuraavaa hallitusta, niin ei tule kysymykseenkään, että senhetkinen oppositio saisi nimittää vaikkapa vihreät ministerit.

Oppositio Keskustaa myöten antoi kuvaa, kuinka media -Helsingin Sanomat- on uhri, jota Rydman on kohdellut väärin

Rydman kun siis tohti lähteä -juristina- haastamaan hänen oman luultavimmin lakimieskokemuksensa  perusteella Hesarin, ja sen hänestä tarinoita levittäneiden toimittajien, juttujen totuudellisuutta.

Harvoinpa eduskunnassa näkee ja kuulee, kuinka esimerkiksi Vasemmistoliitto kiihkeästi puolustaa liki main monopoliasemaan Suomessa alallaan noussutta emäkapitalistista yksityistä yritystä: Helsingin Sanomat konsernia. -Ennen muuta kolme puolueensa puheenjohtajaehdokasta; Minja Koskela, Hanna Sarkkinen ja Veronika Honkasalo. Em. henkilöt pyrkivät Li:iksi Anderssonin paikalle, joka viime mainittu luopuu Vasemmistoliiton puheenjohtajuudesta.

Hesarin on turha enää väittää olevansa riippumaton

Tuon myytin murtajina toimi oppositio mitä voimakkaimmin tämän päiväisessä luottamuslause keskusteluissa.

Ei jäänyt pienintäkään epäilystä, etteikö HS ole lujin sitein kytkenyt itseään ennen muuta vihervasemmistoon.

Mitä luultavimmin ainakin yhtenä motiivina ”Vihreän Langan megapainoksen” ja sen toimittajien nuolentaan on se, että halutaan tulla myönteisesti huomioiduksi maan suurimman päivälehden sivustoilla. Tiedä, vaikka Hesari tekisi aukeaman suuruisen henkilöjutun, kun koittaa pyhittää suureen ääneen sen ja sen toimittajan.

Ihminen ilman unelmia on säkki verta ja luita.” -Toki, mutta nähtäväksi jää kenet Hesari pyhittää. Palkintoja on varmaan luvassa. Jäämme odottamaan keille ”nalli napsahtaa”.

Fakta on fakta

Sen sanoi Ben Zyckowicz (Kok.) toteamalla, että tässä on viime kädessä kysymys koko hallituksen pystyssä pysymisestä, ei Rydmanista. Jos Rydman ei saa luottamusta, Perussuomalaiset lähtevät hallituksesta ja hallitus kaatuu.

Ja tietenkin niin on, ja siihenhän oppositio pyrkii, vaikka se jankuttamasta päästyäänkin jankutti, että kysymys on vain Rydmanin luottamuksesta.

Fakta on myöskin se, että mediaa, toimittajia, virkamiehiä ja myös oikeuslaitosta saa ja pitää arvostella. Yksikään ei ole perustuslain määräämän yhdenvertaisuuden yläpuolella. Niin kuin pohjalaanen sanonta kuuluu : ”Kukaan ei oo päätään piree.

Vaikka oppositio taivasteli kuinka, Wille Rydman on kehdannut arvostella kohtaamiensa nuorten naisten kertomuksia, toimittajien juttuja ja jopa syyttäjän päätöksiä. Sananvapaus on perustuslain mukaan yhtäläinen oikeus kaikille meille, ja se siis koskee myös ministereitä. Ja ihan totta myös elinkeinoministeri Wille Rydmnia, vaikka sellaista mielikuvaa ei todellakaan saanut opposition puheenvuoroista.

Olen ollut ja olen toimittaja, ja voin sanoa yli 40 vuoden kokemuksella, että on omakohtaista tietoa median tarkoitushakuisuudesta, haastateltavien huu haa- puheista, toimittajien keksityistä jutuista ja virkakunnan sekä tuomarien ja myös lautamiesten perusteettomista ratkaisuista.

Maanantaina heti juhannuksen jälkeen eduskunta äänestää Wille Rydmanin/hallituksen luottamuksesta ja ”villi veikkaus” on, että niin Rydman kuin hallituskin jatkavat.

Seppo Huhta

3 thoughts on “Tänään eduskunnassa: Hesari vastaan Rydman”
 1. Tiedote
  20.6.2024
  Julkaisuvapaa

  Perussuomalaiset: Ministeri Rydman on käyttänyt perustuslaillisia oikeuksiaan puolustaa itseään

  Valtioneuvosto on vastannut tänään opposition välikysymykseen ministeri Wille Rydmanin asemasta. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron esitti kansanedustaja Jenna Simula. Simulan mukaan keskustelun ytimessä on kysymys oikeusvaltiosta ja sananvapaudesta – arvoista, jotka ovat keskeisiä demokraattisessa yhteiskunnassamme.

  Simula näkee journalismin merkittävän roolin vallan vahtikoirana ja tiedonvälittäjänä.

  – Tämä on tärkeää, mutta on myös tunnustettava, että sen mukana tulee vastuullisuus ja velvollisuus tarkistaa tietojen paikkansapitävyys, erityisesti silloin, kun kyseessä ovat vakavat syytökset yksilöä kohtaan.

  – Ministeri Rydman on joutunut tilanteeseen, jossa häntä on syytetty erinäisistä teoista, ja nämä syytökset ovat levinneet laajalle median kautta. Nyt on esitetty väitteitä, että hän olisi mustamaalannut yksityishenkilöitä ja mediaa.

  Jokaisella on sananvapaus

  Simula korostaa puheessaan sananvapauden merkitystä.

  – Perustuslain mukaan jokaisella on sananvapaus. Jokaisella, niin tavallisella henkilöllä kuin ministerilläkin, on oikeus puolustautua syytöksiä vastaan. Tämä on oleellinen osa oikeusvaltiota. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Se on yksi demokraattisen yhteiskunnan peruspilareista ja olennaista oikeusvaltion toimivuuden kannalta.

  – Ministeri Rydmanin oikeus puolustaa itseään ja kyseenalaistaa häntä vastaan esitettyjä väitteitä on siis perustuslaillinen oikeus.

  – Tämä ei ole merkki ministerin arvovallan ja näkyvyyden hyväksikäytöstä taikka poliittisen valta-aseman väärinkäytöstä – vaan siitä, että hän käyttää hänelle kuuluvaa oikeutta suojata omaa mainettaan ja kunniaansa.

  Syyttömyysolettama on oikeusvaltion keskeinen periaate

  Simulan mukaan on välttämätöntä, että säilytämme yhteiskunnassamme oikeudenmukaisuuden periaatteet.

  – Ministeri Rydmanin toiminta on ollut myös avoimen oikeusprosessin alainen, eikä tämän johdosta ole asiassa ollut aihetta epäillä Rydmania rikoksesta. Oikeusvaltiossa syyttömyysolettama on keskeinen periaate. On kohtuutonta tuomita henkilöä pelkkien syytösten perusteella ilman oikeudellista näyttöä.

  Rydman on hoitanut salkkuaan kiitettävästi

  Simula painottaa, että ministeri Rydmanin asema hallituksessa perustuu luottamukseen.

  – Ministeri Rydman on hoitanut ministerin salkkuansa kiitettävästi ja hänen takanaan on perussuomalaisten luottamus.

  – Ministeri Rydman on osoittanut poikkeuksellista johtajuutta ja sitoutumista tehtävässään. Ministeri Rydmanin vahva talousosaaminen ja strateginen ajattelu ovat olleet avainasemassa Suomen talouspolitiikan kehittämisessä. Ministeri Rydman on ottanut esimerkiksi tärkeäksi prioriteetikseen panostukset itäisen Suomen elinvoiman lisäämiseksi.

  – Rydmanin toiminta elinkeinoministerinä kansainvälisesti ei ole myöskään jäänyt huomaamatta. Hänen kyvykkyytensä luoda ja vahvistaa tärkeitä kauppasuhteita on ratkaisevaa Suomen taloudellisten etujen edistämisessä ulkomailla. Kansainvälisesti ministeri Rydmania arvostetaan luotettavana ja ammattitaitoisena neuvottelijana. Hänen toimintansa on edistänyt Suomen mainetta luotettavana kauppakumppanina ja innovatiivisena taloutena. Rydmanin kyky rakentaa luottamusta on keskeinen tekijä Suomen kansainvälisessä menestyksessä.

 2. Ekaks tuli Louhimies, Sit Metsäketo, ja Rydman. Poliisi tutki kaikki ja totes ettei syytteitä.
  Louhimieheltä ja Metsäkedolto lähti hommat. Kukaan ei ottanu vastuuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *