Kansanedustaja Petri Honkosen ja 25:n muun edustajan allekirjoittamaa 13.05. jätettyä lakialoitetta, joka rajoittaisi alaikäisen lapsen ansiotulojen huomioimista vanhempien toimentulotukeen vaikuttavana (=alentavana) tulona, ei käsitelty tänään eduskunnan täysistunnossa, lähetekeskustelussa.
Aurinkoinen kesäpäivä, terassit, rannat ja hyttyset, kutsuivat kansanedustajia niin puoleensavetävästi, että täysistunnon 31.5. asialistan 5. kohta, Lakialoite laiksi toimeentulotuesta annetun lain 11 §:n muuttamisesta, poistettiin päiväjärjestyksestä, -ajan säästämiseksi? Vilkaisemme, mitä 26:n edustajan allekirjoittama lakialoite piti sisällään.
Tässä lakialoitteessa esitetään, etteivät alaikäisen lapsen ansiotulot vaikuta jatkossa hänen vanhempansa tekemässä perustoimeentulohakemuksessa huomioon otettaviin tuloihin, kirjoittivat aloitteen laatijat.
Aloitteen allekirjoittajat huomauttavat, että voimassaolevan lain mukaan mm. alle 18-vuotiaiden lasten kesätöistä saamat ansiot otetaan huomioon perheen tuloina -silloin kun ne ovat vähäistä suurempia- ja ne vaikuttavat huoltajien saamaan perustoimeentulotukeen. Käytäntö lain tulkinnassa kuitenkin vaihtelee Kelan toimipisteissä.
Perustoimeentulotuki on tarkoitettu hakijan viimesijaiseksi taloudelliseksi tueksi, tilanteisiin, joissa saajan muut tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin elämän perusedellytysten menoihin, kuten asumiseen, vaatteisiin ja ravintoon. Perustoimeentulotuki poikkeaa muista Kelan myöntämistä tuista, koska siihen liittyy hakijan omaisuuden realisointivelvollisuus. Lapsen tulot huomioidaan enintään hänen perusosansa ja hänen muiden perusmenojensa suuruisina.
”Alaikäisen omia ansiotuloja ei tulisi huomioida huoltajien perustoimeentulotukea laskettaessa”
Lakialoitteen perusteluissa kirjoitetaan: ’Näemme, ettei alaikäisen omia ansiotuloja tulisi huomioida missään tilanteessa huoltajien perustoimeentulotukea laskettaessa. On kohtuutonta, että alle 18-vuotiaiden lasten työnteon ansiotulot vaikuttavat hakijan perustoimeentulohakemukseen negatiivisesti. Lasten ei pidä lähtökohtaisesti olla elatusvelvollisia vanhemmilleen. Alle 18-vuotiaan lapsen ansiotulo on kuitenkin lapsen omaa tuloa, ja sen huomioiminen vanhemman hakemassa toimeentulohakemuksessa viestittää lapselle negatiivisesti, ettei työnteko kannata.’
Näin siis 26 kansanedustajaa lakialoitteensa saatesanoissa. Lasten velvollisuus elättää vanhempansa, -eikö se kuulunut esivaltiolliseen yhteiskuntaan, kuten mieron-tie ja syytinki-sopimukset? Meillähän piti olla hyvinvointivaltio.
Alle 18-vuotiaalle nuorelle ensimmäiset itse ansaitut tilipussit ovat rakentava kokemus: Oma raha tekee henkilöstä täysvaltaisen kansalaisen, ja kokemus työstä sen ansaitsemiseksi kasvattaa vastuullisuutta. Kokemus että sama summa otetaankin kasvottoman byrokratian toimesta samantien pois mutsilta ja faijalta, -se tukee nihilismiä ja yhteiskunnan ulkopuolelle jättäytymistä.
Työllistyminen, nuorten syrjäytymisen estäminen… -niin missä ja keneltä olen kuullut nämä sanat? -Poliitikoilta ja kansanedustajilta.
Hyvää kesää edustajille, sinne rannoille ja terasseille! -Ja kesää myös hyttysille!
Pekka Kemppainen
Luettavaa:
- Täysistunto 31.5.2024 klo 13, videolähetys/tallenne,
- Lakialoite LA 17/2024 vp; Petri Honkonen kesk ym. Lakialoite laiksi toimeentulotuesta annetun lain 11 §:n muuttamisesta,
- Pöytäkirjan asiakohta PTK 59/2024 vp; Täysistunto; Perjantai 31.5.2024 klo 13.00—13.28,