Lääkärikansanedustaja Mia Laiho (Kok) on huolestunut Sote-ammattilaisten saamisesta Soteri-jonosta töihin: Soteri-rekisteröinti, joka on ammatissa toimimisen edelltys, on ruuhkautunut pahasti.

Uuden lain myötä työn aloitus on sote-ammattilaiselle mahdollista vasta kun rekisteröintihakemus on hyväksytty

Vuoden alussa on tullut käyttöön aluehallinto­virastojen (Avi) ja Valviran yhteinen Soteri-rekisteri. Rekisteröinti on edellytys sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiselle. Toimintamuutos on merkittävä erityisesti itsenäiselle ammatinharjoittajalle, joka pystyi aiemmin aloittamaan toimintansa heti, tehtyään ilmoituksen aluehallintovirastoon. Nyt uuden lain myötä työn aloitus on mahdollista vasta kun rekisteröintihakemus on hyväksytty. Palveluntuottajat tekevät hakemukset sähköisesti.

Kuulostaa helpolta ja nopealta. Todellisuudessa tilanne on toinen. Soteri on ruuhkautunut pahasti. Saan lääkärikollegoilta ja kansalaisilta huolestuneita yhteydenottoja siitä, että sote-alan ammattilaiset eivät pysty aloittamaan suunnittelemaansa työntekoa rekisteröintihakemusten odottaessa käsittelyä”, kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho kirjoittaa UudenSuomen blogissaan.

”Tämä ei koske vain lääkäreitä, vaan monia muitakin ammatinharjoittajia ja yrittäjiä kuten psykologeja, fysioterapeutteja ja hoiva-alan yrittäjiä”, Laiho muistuttaa.

Jonoissa odottaa monta tuhatta ammattilaista

Rekisteröinti on Lääkäriliitonkin mukaan osoittautunut hankalaksi, viivästyttänyt toiminnan aloittamista ja johtanut lisäselvitysten pyytämiseen. Pahimmillaan jonoissa on odottanut ja odottaa monta tuhatta ammattilaista useamman kuukauden ajan. Ongelma on ollut tiedossa alkuvuodesta lähtien.

”Saamani palautteen mukaan rekisteröintipäätöstä odottavalle on kerrottu, että käsittelyaika on pahimmillaan jopa viisi kuukautta. Suomi tarvitsee kaikki työikäiset ja -kykyiset töihin ja sote-alan ammattilaiset antamaan työpanoksensa haastavassa työvoimapulassa. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa siihen, etteivät sote-ammattilaiset pääse byrokratian takia tekemään työtään”, Laiho kirjoittaa.

Uutissuomalaisen mukaan tällä hetkellä jonossa on noin 3 400 hakemusta, ja että sosiaali- ja terveysministeriö harkitsee lain tilapäistä muuttamista ruuhkan helpottamiseksi.

Ihmiset eivät pääse potilas-jonoista hoitoon, kun terveydenhuollon ammattilainen on itse jonossa

Laiho kannustaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusoa ja koko hallitusta pikaisesti selvittämään sen, miten ruuhkasta päästään eroon, ja miten huolehditaan siitä, ettei jonoa jatkossakaan synny.

”On nurinkurista etteivät ihmiset pääse jonoista hoitoon, kun pätevä terveydenhuollon ammattilainen on itse odottamassa jonossa lupaa harjoittaa ammattiaan”, Laiho päättää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *