Syyria on sisällissodan ja ”islamilaisen valtion” IS:n (”ISIS”) kukistamisen jälkeen ollut enemmän tai vähemmän jakautuneena kahteen vyöhykkeeseen, kurdihallinnon autonomiseen Koillis-Syyriaan, -Damaskoksen hallituksen kontrolloidessa loppuosaa maasta.  Autonomian virallistaminen ja Koillis-Syyrian itsehallinnon ja maan keskushallinnon suhteiden järjestely ei kuitenkaan näytä etenevän.

Pohjois- ja Itä-Syyrian autonomisen hallinnon (Autonomous Adminstration of North and East Syria, AANES) toimeenpanevan neuvoston toinen puheenjohtaja Avin Suwaid (kuvassa) kertoi torstaina (18.04.), että AANESin tapaamiset Syyrian hallituksen -presidentti Bashar al-Assadin hallinnon- neuvottelijoiden kanssa poliittisen ratkaisun löytämiseksi Syyrian kriisiin eivät ole edenneet toivotulla tavalla.

AANES julkaisi 18. huhtikuuta 2023 aloitteen Syyrian kriisin rauhanomaiseksi ratkaisuksi, Yhdistyneiden Kansakuntien päätöslauselmien mukaisesti ja ilmaisi valmiuden aloittaa vuoropuhelu Syyrian hallituksen ja kaikkien syyrialaisten osapuolten kanssa kaikkien kansainvälisten aloitteiden epäonnistumisen jälkeen.

Suwaid huomautti, että AANES oli myös tavannut useimpien arabimaiden edustajia, tästä aiheesta, mutta ei saavuttanut tavoittelemiaan tuloksia.

Koillis-Syyrian itsehallinto, johon osallistuu alueen kurdi-väestön lisäksi itäisen Syyrian arabiheimojen edustajia, on seurausta ns. islamilaista valtiota (ISIS) vastaan käydyn sodan lopputuloksesta, jolloin kurdijoukot –Syyrian demokraattiset voimat (SDF)- vapauttivat Eufratin itäpuolisen Syyrian terroristeista, ja hallituksen armeija läntisen osan.

AANES muodostettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 kurdienemmistöisellä alueilla Afrinissa, Kobanissa ja Jazirassa, joista hallituksen joukot olivat vetäytyneet ”ISIS:n” hyökätessä pari vuotta aiemmin. Itsehallintoalue laajeni sen jälkeen -sitä mukaa kun ”ISIS”-terroristit oli ajettu pois-  Manbijiin, Tabqaan, Raqqaan, Hasakahiin ja Deir ez-Zoriin.

Turkin hyökkäys Syyriaan v.2018 lähensi SDF:ää ja Damaskoksen hallitusta, ja katkaisi SDF:n ja Yhdysvaltain sotilaallisen yhteistyön.

Lähi-Idän tilanteen huolestuttava kiristyminen saattaa olla yksi syy Syyrian sisäisten neuvottelujen takkuuntumiseen. Iran on al-Assadin tärkeä tukija, ja sen islamilainen vallankumouskaarti (IRGC) toimii Syyriassa.

Suomi ja Koillis-Syyrian itsehallinto

Suomen neuvotteluosapuoli Syyriassa olevien kansalaistensa evakuoimisessa al-Holin (al-Hawl) internointileiriltä on ollut AANES, -leirin ylläpitäjä. Näiden virallisten kontaktien kautta kotiutetut terrorismi-epäillyt ja heidän perheenjäsenensä on luovutettu suomalaisille viranomaisille Pohjois-Irakin kurdihallinnon välityksellä, ja he ovat tulleet Suomeen irakilaisen Erbilin lentokentän kautta. -Al-Holista itse paenneet tapasivat Suomen ulkoministeriön edustajat joko Turkissa tai sen miehittämällä alueella Syyriassa. Kontaktiosapuoli Suomen UM:ään nähden ei heidän tapauksessaan ollut mikään syyrialainen viranomainen, vaan joko Turkin tiedustelupalvelu, tai ns. islamilainen valtio ihan itse.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *